Jer ih obožavamo!

DANAS KUHAM - TIKVICE: Sedam neodoljivih načina omiljenog ljetnog povrća!

Kupite tikvice, odmaknite ih od razine priloga i posvetite im cijelo jelo. U malenim krušnim štrucama, u rižotu, s tjesteninom, punjene... Ma njabolje su!

Mini calzone sa sirom, tikvicama i piletinom

20 g svježeg kvasca (ili vrećica suhog)
2-3 žlice mlake vode
1 žličica šećera
320 g glatkog brašna
1 žličica soli
3 žlice maslinova ulja
200 ml mlake vode
1 glavica luka
200 g pilećih prsa
1 tikvica
3 rajčice
na vrh noža kurkume
maslinovo ulje
sol, papar
sjeckani peršin

Želite li ubrzati postupak, kupite gotovo tijesto za pizzu. Volite li domaće, ispecite ga sami: kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko 5 minuta ne na pretoplom mjestu. Brašnu dodajte sol, ulje i dignuti kvasac pa mijesite dodajući vodu. Tijesto se mora odvajati od podloge. Napravite kuglu i stavite ga u pobrašnjenu posudu pa na toplo mjesto da se diže, sve dok mu se volumen ne udvostruči. U međuvremenu nasjeckajte luk, meso narežite na kockice, kao i tikvice. Rajčice prelijte vrelom vodom, skinite im kožicu, prepolovite, maknite sredinu s košticama pa izrežite na sitne kockice. Na maslinovu ulju prepržite luk dok ne postane staklast. Dodajte meso i pržite na laganoj vatri desetak minuta. Dodajte rajčicu, tikvice i dinstajte dok voda ne ispari. Začinite solju, paprom, kurkumom i sjeckanim listićima peršina. Pustite da se ohladi. Ugrijte pećnicu na 230 stupnjeva. tijesto za pizzu premijesite, podijelite ga na šest jednakih dijelova. Od svakog izvaljajte krug. Na sredinu stavite nadjev. Presavijte krug, utisnite krajeve. Calzone stavite na lim pa u pećnicu i pecite tridesetak minuta.

Chilli tikvice na žlicu

500 g kuhanog crvenog graha
2 srednje tikvice
1 veća žuta paprika
4 rajčice
1 veći luk
2 češnja češnjaka
1-2 suhe čili papričice ili svježa ljuta papričica
peršinov list
lovorov list
1 žličica mljevene paprike
sol i papar
maslinovo ulje

Na maslinovu ulju pirjajte na ploške narezan luk kojem, kad malo omekša, dodajte papriku narezanu na kockice, na veće komade narezanu rajčicu te na manje komade narezanu tikvicu. Polijte s malo vode ako je potrebno. Dodajte sjeckani češnjak i peršinov list te lovor. Ostavite da se pirja dok povrće ne omekša pa potom u lonac stavite i ocijeđeni crveni grah te čili papričicu. Posolite, poparite, dodajte mljevenu papriku.

Tikvice punjene mozzarellom

4 srednje velike tikvice
2 pečene crvene rog paprike (možete iskoristiti paprike od prethodnog dana)
2 komada mozzarella sira
stručak vlasca
sol i papar

Ako nemate već pečene, tada je potrebno ispeći paprike, maknuti kožicu, odstraniti peteljke i očistiti ih od koštica. Narežite ih na kockice. Operite tikvice. Odrežite im peteljke, pa ih oštrim nožem uzdužno prerežite. Žlicom izdubite unutrašnjost. Prije posluživanja posipajte nasjeckanim vlascem. Mozzarella sir narežite na kockice, pomiješajte s pečenom paprikom. Dodajte vilicom izdrobljenu unutrašnjost tikvica, posolite, popaprite, pa nadjevom uz pomoć žlličice ispunite tikvice. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje pa poslažite tikvice. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 200 °C otprilike pola sata.

Pečeni krumpir i tikvice

6 većih krumpira
3 tikvice srednje veličine
1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja
2 žlice soli
žlica papra
ružmarin
timijan
bosiljak

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ogulite krumpir, pa narežite i njega i tikvice na veće komade. Stavite krumpir u posudu za pečenje i poprskajte maslinovim uljem. Dobro posolite i popaprite, a nemojte štedjeti ni na ružmarinu, timijanu i bosiljku. Ubacite u pećnicu i pustite da se peče 40 minuta. Provjerite vilicom je li krumpir dovoljno omekšao - treba biti pečen tako da vilica bez problema prolazi kroz sredinu. Rasporedite zatim tikvice po krumpiru i sve dobro protresite tako da se i tikvice namaste uljem. Možda ćete trebati dodati još malo začina. Vratite u pećnicu i pecite još deset minuta. Tada ugasite pećnicu, ali ostavite jelo unutra još pet minuta.

Tikvice punjene s mljevenim mesom

četiri veće tikvice
300 g mljevenog mesa
šalica riže
glavica luka
dvije žlice ulja
sol, papar
svježi bosiljak
pola šalice krušnih mrvica
pola šalice sira za ribanje
pola šalice bijelog vina
1 jaje

Operite i prerežite tikvice napola. Izdubite im unutrašnjost žlicom, pazeći da tikvice ostanu cijele. Na malo ulja poržite sitno sjeckani luka, pa mu dodajte ‘meso’ izdubljenih tikvica. Kad uvene, dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite. U drugoj posudi u slanoj vodi kratko blanširajte izdubljene školjke tikvica, pa kasnije u istru vodu stavite kuhati rižu. Kad je kuhana, odijedite. Meso na luku pirjajte oko pola sata, podliveno s bijelim vinom. Pred kraj dodajte i sitno sjeckani bosiljak. Maknite s vatre. U smjesu umiješajte i kuhanu rižu i jedno jaje. Pećnicu zagrijte na 180. Smjesom napunite tikvice, pa svaku pospite s malo krušnih mrvica i sira za ribanje. Pecite oko pola sata, dok korica ne postane zlatna.

Špacle s tikvicama

500 g špacli
2 srednje tikvice
2 češnja češnjaka
1 šalica vrhnja za kuhanje
2 žlice sjeckanog peršinova lista
1 žlica sjeckanog svježeg bosiljka
malo timijana
žličica kurkume
maslinovo ulje
maslac
sol i papar

Tikvice izrežite na manje komade pa ih popržite kratko na maslinovu ulju. Dodajte češnjak, peršinov list i timijan, a nakon minutu, dvije ulijte vrhnje. Promiješajte ostavite još kratko na vatri pa posolite, popaprite, dodajte kurkumu i na kraju bosiljak. Špacle skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi pa ih potom kratko popržite na otprilike žlici maslaca. Prelijte špacle pripremljenim umakom.

Rižoto s tikvicama, limunom i bosiljkom

200 g riže carnaroli
1 l povrtnog temeljca
70 ml suhog bijelog vina
2 jušne žlice maslinova ulja
1 glavica luka (sitno nasjeckan)
2 jušne žlice maslaca
puna šaka svježih listova bosiljka
50 g fino ribanog parmezana
1 nešpricani limun, fino naribana korica
2 manje tikvice

Temeljac zagrijte do vrenja. U širokoj plitkoj zdjeli zagrijte maslinovo ulje i na njemu propirjajte luk. Kad omekša, dodajte tikvice te ih pirjajte minutu-dvije. Zatim dodajte rižu, kratko miješajte na laganoj vatri, podlijte vinom te miješajte dok ne ispari, odnosno ne upije riža. Temeljac dodavajte malo-pomalo, miješajući. Kad je riža kuhana al dente (otprilike za 20 minuta), umiješajte maslac, bosiljak, limunovu koricu i parmezan. Poklopljeno ostavite da odstoji par minuta, a zatim poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:16