DOBRI SAVJETI

Danas zaobiđite pekaru i napravite jednostavan domaći raženi kruh po ovom provjerenom receptu

 Berislava Picek/Cropix/
Ovom provjerenom receptu za prozračni, mekani raženi kruh uvijek se vraćamo

Raženo brašno pomiješali smo s malo glatkog bijelog brašna i zamijesili jednostavan kruh koji se najbolje slaže uz dobar maslac i domaći džem. Kod pripreme možete koristiti pirovo, heljdino ili zobeno brašno, no svakako pripazite na doziranje kako bi se svi sastojci dobro povezali te kako bi okus na kraju bio baš kako treba. Također, dobro je dodati, tijesto za ovaj kruh bit će nešto rjeđe i nije mu potrebno naknadno dodavati brašno. Jednostavno ga prebacite u posudu koju ste obložili papirom za pečenje i ubacite u pećnicu, strpljivo pričekajte manje od sat vremena, a zatim uživajte u mirisu i okusu domaćeg kruha.

U nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta.

TIPS&TRICKS

U receptu koristimo med koji možete zamijeniti šećerom.

Kruh na toplom dižite barem 30 minuta, a želite li ga ispeći tek idući dan, nakon što ste zamijesili tijesto, možete ga staviti u hladnjak pa ga na sobnu temperaturu izvaditi sat vremena prije pečenja.

Koristite li svježi kvasac, količinu prepolovite i pustite da se diže sat vremena.

Budući da smo u ovaj kruh dodali malo pšeničnog brašna, a kruh vrlo ''rijetko'' umijesili, unutrašnjost mu je ispala meka i prozračna, a ne zbijena i teška.

U kruh možete dodati i sjemenke po želji, a prije pečenja možete ga posipati suncokretovim ili sjemenkama lana, sezamom ili makom.

Ovako pripremljen kruh u dobro zatvorenoj posudi ili umotan u krpu može stajati tri do najviše četiri dana.

image
Berislava Picek/Cropix/

Trebat će vam:

400 g raženog + 50 g glatkog brašna

1 žličica soli

30 g suhog kvasca

1 velika žlica meda ili melase

425 ml mlake vode

timijan

Priprema:

Brašno začinite solju i dodajte mu suhi kvasac i med. Ulijte vodu i sve dobro izmiješajte. Začinite suhim timijanom. Ostavite kruh da se diže na toplome oko pola sata. Smjesa će vam biti prilično rijetka, ali nemojte da vas to zabrine, kruh će se polako peći i do kraja ispeći. Smjesu ulijte u kalup za kruh koji ste prethodno premazali s malo ulja ili maslaca. Pecite 20 minuta na 230 stupnjeva, a zatim još 15 minuta na 200 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:00