Zajendička priprema dobre klope je najbolja zabava, međutim dobro je i unaprijed skuhati ciklu, očistiti ribice, prepržiti patlidžane za namaz... Jer to su neki od sastojaka koji će vam trebati za pripremu ovih šest ukusnih recepata za nezaboravna druženja!
Krumpir punjen salatom od krastavaca i kopra
Skuhati krumpir u ljusci pa ga ohlađenog razrezati uzdužno da se napravi džep. Krastavce naribati pa pomiješati s jogurtom, kiselim vrhnjem, nasjeckanim češnjakom, koprom, solju i paprom. Napuniti salatom krumpir.
Salata s halloumi sirom
1 pakiranje halloumi sira 1 šaka zelene salate po željia 1 šaka kiselice 1 šaka rikule pola crvene paprike sol maslinovo ulje jabučni ocat |
Papriku izrezati na trake, a sir na tanje ploške pa ih ispeći na roštilju ili grill tavi. Pomiješati salate i začiniti ih solju, octom i uljem te rasporediti papriku i halloumi sir po salati. Pokapati s još malo malsinova ulja.
Salata od cikle, feta sira i mladog luka
1 kg cikle 200 g feta sira 3 mlada luka aceto balsamico malsinovo ulje sol papar |
Ciklu skuhajte pa kad se ohladi, ju ogulite i narežite na kockice zajedno s feta sirom. Dodajte nasjeckani luk, bijeli i zeleni dio. Začinite solju, paprom, octom i malsinovim uljem. Nježno promiješajte.
Namaz od patlidžana
3 patlidžana 2 češnja češnjaka peršinov list sol maslinovo ulje |
Patlidžane zarežite i napravite mali džep te ih posolite. Stavite ih peći na 200 stupnjeva oko pola sata. Ohladite ih i izvadite im meso. Dodajte nasjeckani češnjak, peršin, sol i malsinovo ulje pa sve izradite u gustu pastu pomoću vilice ili štapnog miksera. Mažite na prepečeni kruh.
Špageti sa srdelama i kruhom
500 g srdela 400 g špageta pola bageta 3 češnja češnjaka peršin sol papar maslinovo ulje ribani parmezan |
Srdele očistite pa ih ispecite na tavi. Baget nasjeckajte na sitnije komadiće pa ga također pripržite na tavi. Dodajte mu sjeckani peršin i češnjak. Skuhajte špagete, ocijedite ih pa ih pomiješajte s kruhom i srdelama. Pokapajte malsinovim uljem i ribanim parmezanom.
Savjet: U špagete možete dodati i pelate, ako želite sočniji crveni umak.
Tortilje s hladnom salatom od piletine
1 pileća prsa 1 krastavac 1 žlica nasjeckanih kapara 1 paprika 1 čaša jogurta malo kiselog vrhnja malo senfa peršinov list sol papar 8 tortilja |
Ispecite piletinu i ohladite ju i isjecite na manje komade. Pomiješajte ju s jogurtom, kiselim vrhnjem, nasjeckanim krastavcem, kaparima, paprikom, senfom, peršinom, soli i paprom. Smjesom napunite tortilje. Ako volite pikantno dodajte malo sušenog čilija ili svježe ljute papričice.