Juha od poriluka

    AUTOR:
    • Dobra hrana

  • OBJAVLJENO:
  • 17.11.2012. u 00:45

Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 4

Sastojci

  • 2 žlice maslaca
  • 3 poriluka
  • 6 krumpira
  • glavica luka
  • 3 šalice pilećeg temeljca
  • šalica kiselog vrhnja
  • sol, papar

Priprema

1. korak
Operite poriluk i nasjeckajte bijeli i svijetlozeleni dio. Pirjajte ga na rastopljenom maslacu dok ne omekša. Ogulite krumpir i nasjeckajte ga na tanje kriške pa ga dodajte poriluku i sve zajedno prelijte pilećim temeljcem.

2. korak
Kuhajte dok krumpir ne omekša. Zatim zgnječite krumpir štapnim mikserom pa dodajte i vrhnje. Posolite i popaprite pa kuhajte još petnaestak minuta na laganoj vatri. Stalno miješajte.Pred kraj provjerite začine, dosolite i začinite ako je potrebno.

3. korak
Savjet: Kiselo vrhnje nije obavezno, slobodno ga preskočite u receptu ako želite lakšu juhu. Ili ga zamijenite samo s malo naribanog sira koji možete posipati po gotovoj juhi (recimo, parmezan). Od začina, poriluku odlično pristaje i nekoliko zrna ki­ma i malo ulja aromatiziranog čili papričicama.

4. korak
Ako kuhate za klince, ljuto ulje preskočite. Možda im ze­lenu juhu lakše podvalite ako u nju nadrobite malo štapića ili slanih krekera. Dakako, takve kre­kere lako možete sami zamijesiti (brašno, sol, ulje ili maslac i voda), ali to je već sasvim druga priča.

Tagovi

Najčitanije