Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 2 žlice maslaca
- 3 poriluka
- 6 krumpira
- glavica luka
- 3 šalice pilećeg temeljca
- šalica kiselog vrhnja
- sol, papar
Priprema
1. korak
Operite poriluk i nasjeckajte bijeli i svijetlozeleni dio. Pirjajte ga na rastopljenom maslacu dok ne omekša. Ogulite krumpir i nasjeckajte ga na tanje kriške pa ga dodajte poriluku i sve zajedno prelijte pilećim temeljcem.
2. korak
Kuhajte dok krumpir ne omekša. Zatim zgnječite krumpir štapnim mikserom pa dodajte i vrhnje. Posolite i popaprite pa kuhajte još petnaestak minuta na laganoj vatri. Stalno miješajte.Pred kraj provjerite začine, dosolite i začinite ako je potrebno.
3. korak
Savjet: Kiselo vrhnje nije obavezno, slobodno ga preskočite u receptu ako želite lakšu juhu. Ili ga zamijenite samo s malo naribanog sira koji možete posipati po gotovoj juhi (recimo, parmezan). Od začina, poriluku odlično pristaje i nekoliko zrna kima i malo ulja aromatiziranog čili papričicama.
4. korak
Ako kuhate za klince, ljuto ulje preskočite. Možda im zelenu juhu lakše podvalite ako u nju nadrobite malo štapića ili slanih krekera. Dakako, takve krekere lako možete sami zamijesiti (brašno, sol, ulje ili maslac i voda), ali to je već sasvim druga priča.