Cheesecake od limuna i mascarponea
175 g Digestive keksa 80 g maslaca 500 g krem sira po želji 220 g šećer 4 jaja + 1 žumanjak naribana korica i sok jednog limun 400 g mascarponea 1 žličica ekstrakta vanilije |
Zagrijte pećnicu na 140°C. Obložite kalup za torte promjera 24 cm papirom za pečenje. Drugi dublji protvan za pečenje do pola ispunite s kipućom vodom i stavite ga na dno pećnice. Kekse sameljite i dodajte rastopljeni maslac. Kekse utisnite u kalup. Za nadjev, pomješajte krem sir i šećer. Dodajte jaja, žumanjak, limun i miksajte dok se sve lijepo ne sjedini. Dodajte mascarpone i ekstrakt vanilije i ponovno izmiksajte. Izlijte smjesu preko keksi i pecite ga oko sat vremena na srednjoj rešetki iznad protvana s vodom. Ostavite ga da se ohladi otprilike još sat vremena na zraku i onda ga stavite u hladnjak. Poslužite ga hladnog!
Čokoladni cheesecake
200 g oreo keksa ili integralnih keksa s kakaom 80 g maslaca 250 g fine tamne čokolade 100 g mliječne čokolade 400 g kremastog sira 350 g mascarponea 5 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci) 2 dcl slatkog vrhnja 2 čajne žlice jake kave 1 jušna žlica ruma prstohvat soli |
Kekse usitnite u kuhinjskom blenderu. Okrugli kalup (promjera 26 cm) namažite maslacem te izvana omotajte s dva sloja folije (kako bi se spriječio ulazak vode). Kekse pomiješajte s maslacem i utisnite na dno kalupa. Dok pripremate smjesu, kalup ostavite u hladnjaku. Čokoladu i slatko vrhnje otopite na pari povremeno miješajući te zatim ostavite da se malo ohladi. Mikserom pomiješajte kremasti sir, mascarpone, šećer te dodavajte miješajući jedan po jedan žumanjak. Na kraju umiješajte čokoladu, prstohvat soli, rum i kavu. U drugoj posudi miksajte bjelanjke dok ne dobijete snijeg. Snijeg ručno, lagano umiješajte u smjesu. Smjesu ulijte u kalup na smjesu s keksima, a zatim kalup stavite u veći pleh u koji ste ulili vruću vodu. Pecite na 160 stupnjeva sat i pol, a zatim ugasite pećnicu i ostavite još barem pola sata. Nakon toga izvadite kalup s tortom te ostavite da se ohladi, a potom spremite u hladnjak da odstoji.
Banana cheesecake
Za podlogu:
200 g digestive keksa 100 g rastopljenog maslaca malo cimeta 1 žlica šećera |
Za kremu:
6 listića želatine 200 g banana 70 ml soka od naranče 300 g krem sira 110 g šećera u prahu 3 žumanjka 250 ml slatkog vrhnja |
Kekse sameljite i pomiješajte ih s ostalim sastojcima za podlogu pa mješavinu utisnite u kalup promjera 24 cm kojemu ste dno obložili papirom za pečenje. Stavite kalup u hladnjak. Želatinu namočite u mlakoj vodi da omekša. Banane sameljite u pire, pomiješajte ih s narančinim sokom i stavite na laganu vatru da se ugriju. U međuvremenu mikserom tucite krem sir, šećer u prahu i žumanjke dok ne dobijete vrlo glatku smjesu, a u odvojenoj zdjeli slatko vrhnje istucite u šlag. Ocijedite želatinu, dodajte je u topli pire od banana i pustite da se želatina otopi. Zatim dodavajte žlicu po žlicu kreme od sira u želatinu neprestano miješajući. Na kraju umiješajte i šlag. Prelijte kremu preko podloge od keksa u kalupu i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.
Čokoladni cheesecake bez pečenja
300 g krem sira 75 g šalice kiselog vrhnja 7 velikih žlica smeđeg šećera 3 velike žlice kakao praha 3 jušne žlice maslaca 2 žličice ekstrakta vanilije prstohvat soli 100 g čokolade, rastopljene i malo ohlađene 250 g Graham krekera 125 g maslaca krupna morska sol |
U zdjeli mikserom izmješajte krem sir, kiselo vrhnje, smeđi šećer, kako u prahu, maslac, vaniliju i sol. Miksajte oko 5 minuta. Smanjite brzinu miksera i dodajte otopljenu čokoladu. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu izlijte na podlogu od Graham krekera i rastopljenog maslaca. Po kolaču pospite kako prah i par zrnaca krupne soli. Stavite u hladnjak na 30 minuta, a zatim je spreman za posluživanje! Nikad brži cheesecake!
Nutella cheesecake
Podloga:
250 g Digestive keksa 75 g omekšalog maslaca |
Krema:
400 g Nutelle sobne temperature 100 g nasjeckanih pečenih lješnjaka 500 g svježeg krem sira 60 g šećera u prahu |
Kekse sameljite i u njih dodajte rastopljeni maslac. Podlogu stavite u kalup za torte i utisnite rukom. Za kremu pomješajte lješnjake, Nutellu, krem sir i šećer u prahu. Dobro sve izmiksajte. Stavite na podlogu, zagladite, pospite lješnjacima i ostavite u hladnjaku par sati.
Cheesecake s kandiranim đumbirom i grejpom
Podloga:
250 g digestive keksa 125 g maslaca |
Za kremu:
500 g krem sira 125 g šećera 70 g vode 30 g soka od limuna 300 g slatkog vrhnja 75 g kandirani đumbir |
Za žele:
1,5 kg grejpa 150 g soka od grejpa 75 g vode 75 g šećera 5 g želatine |
Kekse samljeti, a maslac otopiti. Pomiješati otopljeni maslac sa samljevenim keksima i utisnuti u dno kalupa promjera 22 cm. Ispeći 10 minuta na 170°C. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se podloga ohladi. Za kremu: Krem sir pjenasto izraditi. U lonac staviti vodu, sok limuna i šećer i kuhati dok ne uzavre. Skinuti s vatre i umiješati prethodno namočenu želatinu. Ostaviti da se malo prohladi. Postupno umiješati smjesu vode, soka i želatine u izrađeni krem sir. Kada smjesa postane jednolična, u nju umiješati lagano tučeno slatko vrhnje i 75 g kandiranog đumbira. Odmah sve izliti preko ohlađene podloge i staviti na hladno da se stisne. 1,5 kg grejpa filetirati (izrezati kriške bez kožica) i složiti preko stisnute kreme. Sok, vodu i šećer zagrijati do vrenja, maknuti s vatre i umiješati prethodno namočenu želatinu. Ohladiti na ledenoj kupki i izliti preko voća. Ostaviti da se stisne.
Cheesecake u čaši
Za podlogu ili bazu:
50 g integralnog keksa 25 g maslaca |
Za kremu:
100 g grčkog jogurta 50 g svježeg krem sira 75 g slatkog vrhnja 1 žlica šećera u prahu |
Za preljev:
250 g malina 1 žlica šećera 1 žlica svježe cijeđenog soka limuna šaka pistacija |
Keks sameljite i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše, zbijte pomoću oblog dijela žlice te ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak kolača. Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena. U međuvremenu svježe maline stavite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u hladnjak do posluživanja. Na vrh stavite sitno sjeckane pistacije.