DAN ČOKOLADNIH TORTI

KOLEKCIJA NAJBOLJIH: Trebaju vam ideje za dobru čokoladnu tortu? Riješeno - danas je njihov dan!

 Getty Images/iStockphoto
Dan čokoladnih torti obilježite jednim od ovih sjajnih recepata!

Donosimo vam šest stvarno dobrih recepata za čokoladne pite i torte koje ćete morati skrivati, ako planirate da vam opstanu do kraja tjedna. Uživajte!

Čokoladna torta u tri koraka

150 g brašna
30 g kakaa
1 žličica praška za pecivo
175 g šećera
175 g omekšanog maslaca
3 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
50 g tamne rastopljene čokolade

Za glazuru:

200 g omekšanog maslaca
200 g šećera u prahu
200 g tamne rastopljene čokolade

Pula, 240412.
Pulski restoran Milan koji je smjesten u Puli na Stoji . Na fotografiji cokoladna torta.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srećko Niketić / Hanza Media

Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacom dva kalupa za torte promjera 20 cm. Stavite sve sastojke u posudu i miksajte dok smjesa ne bude glatka. Ako vam je smjesa previše gusta, dodajte žličicu ili dvije vode. Podijelite u kalupe, pecite 30 minuta. Ostavite 5 minuta da se ohladi. Za glazuru, izmiksajte maslac i šećer u prahu, te dodajte rastopljenu čokoladu. Na prvi biskvit premažite glazuru, stavite drugi biskvit i završite s izdašnom porcijom čokoladne glazure. Tortu možete prekriti nožem ribanom čokoladom ili posuti sa čokoladnim mrvicama.

Čokoladna torta s kremom od krušaka

Za tijesto:

4 žumanjka
125 g maslaca
1 vanilin šećer
50 g šećera
250 g oštrog brašna
prstohvat soli
50 g otopljene čokolade za kuhanje

Za nadjev:

6 manjih zrelih krušaka
50 g bijele čokolade
3 žlice bijelog vina
2 žlice maslaca
šaka pistacija

Mario Kučera / EPH

Pjenasto izradite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte maslac, prstohvat soli i otopljenu čokoladu, zamijesite, oblikujte kuglu, omotajte ju u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Na malo maslaca omekšajte narezane kruške. Dodajte vino, a bijelu čokoladu kada su se kruške već gotovo raspale i promiješajte. Pecite tijesto 5 do 7 minuta, a zatim ulijte smjesu i pecite još 12 minuta na 200 stupnjeva. Ohlađenu pitu pospite pistacijama.

Totalno čokoladna torta s whiskyjem

310 g čokolade
170 g maslaca
6 jaja
150 g muscovado šećera
30 g brašna
50 ml whiskyja
1 žličica ekstrakta vanilije
pola žličice soli

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu dobro namazati maslacem jer je smjesa vrlo ljepljiva. Čokoladu i maslac otopiti na pari i ostaviti da se malo ohladi. Miksati žumanjke i šećer oko tri minute, smjesa bi trebala biti blijeda i gusta. U smjesu dodati otopljenu čokoladu i maslac i miješati samo dok se ne ujednači. Dodati brašno, burbon i vaniliju i sve kratko izmiješati. U drugoj posudi miksati bjelanjke oko 2 minute. Dodati 1/3 bjelanjaka u smjesu i lagano ručno umiješati, nakon toga pomiješajte je s ostatkom bjelanjaka. Smjesu staviti u kalup za tortu i peći na 180 stupnjeva oko 40 do 45 minuta. Nakon toga izvadite je iz pećnice i nožem samo prođite oko ruba kalupa da se torta opusti te je ostavite da se potpuno ohladi. Nakon što se ohladi, stavite pladanj za tortu ili okrugli tanjur na vrh torte i preokrenite ga tako da je dno torte sada na vrhu. Pospite kakaom ili šećerom u prahu.

Koje biste od ovih divota najviše voljeli vidjeti na svojem tanjuru?

Pssst! Možete ih izabrati više! :)

Čokoladna torta u tri koraka

Čokoladna torta s kremom od krušaka

Totalno čokoladna torta s whiskyjem

Deset minutna čokoladna torta

Čokoladna fantazija

Čokoladna tortica bez glutena

Deset minutna čokoladna torta

200 g tamne čokolade
100 g maslaca
4 jaja
korica jedne naranče

Čokoladu otopite na parnoj kupelji. Jaja pjenasto umutite s maslacem. Čokoladu umiješajte u jaja. Dodajte naribanu koricu naranče. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite oko 20-25 minuta na 180 stupnjeva. Na tortu poredajte, ako želite, naranču izrezanu na kolutove.

Čokoladna fantazija

4 jaja
10 dkg šećera
20 dkg maslaca
10 dkg čokolade za kuhanje
4 žlice brašna
0.5 l slatkog vrhnja
20 dkg čokolade za kuhanje
1 žlica šećera

Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni maslac i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka (bjelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći (u tepsiji cca 20x35cm) na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri. Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mjesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka, ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema.

Čokoladna tortica bez glutena

125 g oraha
85 g lješnjaka
85 g badema

Karamel:

300 g šećera
4 žlice vode
225 g maslaca sobne temperature
3 prstohvata soli
200 ml slatkog vrhnja

Za čokoladni ganache:

200 g čokolade (s najmanje 60% udjela kakaa)
100 ml vrhnja za kuhanje

Za ganache otopite čokoladu na pari i uz miješanje joj dodajte vrhnje. Pustite da se ohladi (na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku). Za karamel u posudu stavite šećer i vodu i na srednje jakoj vatri pustite da se šećer rastopi. Miješajte što manje, najbolje je da samo rotirate posudu. Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete zlatnosmei karamel. Dodajte maslac lagano miješajući (smjesa je vrela i u kontaktu s maslacem može prskati!). U međuvremenu ugrijte vrhnje za šlag (toliko da bude mlako). Posolite karamel i kuhajte na laganoj vatri još 2 min. Maknite s vatre i dodajte ugrijano vrhnje neprestano miješajući, pustite da se ohladi u hladnjaku. Orašaste plodove narežite na komadiće (uzdužno) te ih istostirajte na tavici; kad su se ganache i karamel stisnuli, obložite pleh plastičnom prijanjajućom folijom. Na dno stavite orašaste plodove, zatim premažite karamelom (nemojte štedjeti, trebalo bi biti barem 2 cm debljine), a povrh svega čokoladni ganache. Zamrznite na najmanje 10 sati. Nakon toga biste trebali prebaciti na tanjur, nježnim i polaganim pokretima – time ganache dolazi na dno, a orašasti plodovi na vrh vaše torte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 04:51