Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- komad šunke po izboru
- litra suhog bijelog vina
- litra vode
- začini
Priprema
1. korak
Pripremanje šunke ovisi o vrsti – velike su razlike koristite li svježu, dimljenu s kosti ili kupovnu rol-šunku. Ipak, svaku od njih možete kuhati, odnosno podgrijati u vodi, i to je ono što se najčešće radi za Uskrs.
2. korak
Ako kuhate domaću cijelu šunku ili plećku s kosti, kratko je prokuhajte pa obrežite tvrdu kožu. Nakon toga kuha se oko pola sata po kilogramu težine.
3. korak
Rolanu šunku možete kuhati vrlo kratko, tek toliko da bude sočnija. Mješavina vina i vode dat će osobito dobre rezultate, samo s malo začina i papra u zrnu koje dodate utekućinu u kojoj se kuha.
4. korak
Savjet: Kuhanu šunku možete zapeći u dizanom tijestu, ali i kupovnom lisnatom. Možete joj dodati koricu od svježih trava, ili uz nju poslužiti tradicionalni umak od hrena.
5. korak
Na žlici ulja zagrijte žlicu brašna tek toliko da lagano potamni. Dodajte svježe ribani hren i malo ribane reske jabuke. Podlijte vodom u kojoj ste kuhali šunku dok ne dobijete umak željene gustoće. Po želji mu možete dodati i žlicu kiselog vrhnja. Provjerite začine.