Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 80 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 4-5 jaje
- sol
- kvasac
- mlaka voda
- kg domaćeg kravljeg sira
- ulje
- vrhnje
- domaće kiselo mlijeko
Priprema
1. korak
Od brašna, jednog jaja, malo ulja, soli, kvasca i mlake vode zamijesite tijesto srednje tvrdoće i pustite ga da odstoji. Potom ga razvaljajte valjkom, pošpricajte uljem i opet ostavite da odstoji.
2. korak
Tijesto razvlačite rukama da bude što tanje. Izmiješajte svježi sir sa 3 do 4 jaja, malo soli, uljem, vrhnjem i domaćim kiselim mlijekom.
3. korak
Nadjev potom rasporedite po razvučenom tijestu. Sve zarolajte i stavite peći u pećnicu na oko 200 stupnjeva 35-40 minuta.
4. korak
Savjet: Ličku verziju bureka isprobajte i drukčijim nadjevima. Siru možete dodati blanširani špinat, mišanciju, dinstane gljive ili poriluk. Također nema nikakvog razloga da isto vo jelo ne napravite i u slatkoj verziji – svakako smanjite količinu soli u tijestu, i dodajte malo šećera. U smjesu od sira, vrhnja i domaćeg mlijeka dodajte aromatičnog domaćeg meda (na primjer od kestena ili kadulje), grožđica (koje prethodno možete namočiti u čaju ili prošeku) ili sjeckanih suhih šljiva. Dakako, možete sir i sasvim zamijeniti smjesom od ribanih jabuka.