Nije svaki karamel isti. Što duže kuhamo šećer to karamel poprima tamniju boju i bogatiji okus. Zapravo, rezultat svake određene faze pripreme karamela ima drugačiju primjenu. Potrebno je dosta vježbe kako biste dobili karamel točno željene boje.
Za tijesto: 180 g brašna Za karamel 60 g šećera Za ganache: 120 ml vrhnja za šlag |
U zdjeli pomiješajte sve sastojke za tijesto i lagano ih mijesite, tek toliko dok se tijesto ne poveže. Utisnite ga u kalup za pečenje dimenzija 10x30 cm premazan maslacem. Nabockajte tijesto vilicom i stavite ga na 20 min u zamrzivač. Zatim ugrijte pećnicu na 180 °C i pecite tijesto 15 min. Pustite ga da se ohladi.
U međuvremenu kuhajte šećer s dvije žlice vode dok ne poprimi smeđu boju. Dodajte sol i vrhnje, kuhajte još pola minute pa maknite s vatre i umiješajte maslac. Pustite da se karamel malo prohladi pa ga prelijte preko tijesta. U odvojenoj posudi kuhajte vrhnje za ganache dok ne provri, a zatim ga maknite s vatre, dodajte čokoladu narezanu na komadiće i miješajte dok ne dobijete homogenu kremu. Prelijte preko ohlađenog karamela. Po želji vrh pite pospite narezanom čokoladom.
Svidio vam se članak? Pročitajte još:
OD SVIJETLOG DO TAMNOG: Napravite savršeni karamel kod kuće!
Karamel bomboni