U LOV NA CVJETOVE TIKVICA

NEMA BOLJIH PUPOLJAKA: Cvjetovi tikvica na najukusniji način!

 Marko Miščević
Sezona je tikvica, njihovi veliki narančasti cvjetovi krase vrtove, no mogu ukrasiti i vaš tanjur. Naši su rasli na OPG-u Matka Polića u Kaštelima i stigli su u Zagreb ranom zorom, potpuno svježi.

Doduše, baš tog dana kad smo ih htjeli snimati nije ih imala Josipa na Tržnici Kvatrić, nego Snježana, njezina majka, na Dolcu koja nam je ispričala kako su ovi, s već malčice izraslim tikvicama, ženski, a muški cvjetovi rastu na stabljikama. Beru se tek malo otvoreni, a vrlo su osjetljivi pa ih je potrebno ubrati ujutro, dok sunce još nije ojačalo. Vrlo su ukusni, pogotovo ako ih nadjenete ricottom ili mozzarellom, inćunima te komadićima pršuta, a mogu se i pržiti, uvaljani u tempuri. Poput tikvica, i njihovi su cvjetovi dobar izvor vitamina C i kalija, a sirovi ili prženi stvarno su ukusan ukras na tanjuru.

Donosimo vam upravo recept za cvjetove tikvica u tempuri s mozzarellom i pršutom.

* Zapamtite: U lov po tržnicama morate krenuti ranije ujutro, dok su još svježi, a tada ih spremite u hladnjak pa za ručak ili večeru napravite pravi specijalitet.

Trebat će vam:

4 cvijeta tikvica
1-2 komadića mozzarelle
1 komadić pršuta
gusta smjesa za palačinke (od brašna, soli, jaja, mlijeka i mineralne vode)

Priprema:

Cvjetove tikvica, muške ili ženske napunite mozzrellom i pršutom pa vrh cvijeta zavrnite da se zatvori. Umočite cvjetove u nešto gušću smjesu za palačinke (možete i u pivsko tijesto) i pržite ih kratko u ulju dok ne budu hrskavi. Ocijediti ih na papirnom ubrusu koji će popiti višak masnoće.

Ništa lakše! Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 00:58