KOJI JE VAŠ FAVORIT?

NOVI RECEPTI ZA DOBRE STARE KLASIKE: Drugačiji recepti za puricu, mesnu roladu, salate i variva!

 Berislava Picek / EPH
Donosimo vam šest poznatih recepata na malo drugačiji način. Poigrajte se s dobrim starim klasicima i odjenite ih u novo ruho!

Purica s mlincima i pinjolima

purica
2 žlice senfa
1 žlica meda
sol i papar
mlinci
ulje
panceta

Berislava Picek / EPH

Puricu pecite najmanje sat po kilogramu, a možete i duže. Bitno je da temperatura ne prelazi 180-190°. Puricu prvo dobro nauljite, a posolite iznutra i izvana te joj dodajte i poveće komade pancete (okolo purice i unutra). Skuhajte temeljac. Svakih 30 minuta podlijevajte. Purica obavezno mora biti prekrivena aluminijskom folijom. Zadnjih 15 minuta pečenja premažite ju medom i senfom. Nakon 10 minuta maknite aluminijsku foliju i pustite da se zapeče do kraja. Mlince skuhajte u vrućoj vodi, a zatim ih dodajte purici i prelijte masnoćom od pečenja. Ukoliko vam nedostaje masnoće, dodajte malo svinjske masti ili maslinova ulja. Po želji sve pospite tostiranim pinjolima. Uz puricu dobro paše i umak od svježe naribanog hrena i kiselog vrhnja.

Pureća rolada s nadjevom od jabuka i badema

4 velika pureća odreska
4 jabuke
2 šake oraha
1 žlica krušnih mrvica
1 jaje
sol, papar
maslaca
mljevene ljute ili čili papričice


Pork fillet with apple and almond stuffing
StockFood

Odreske natucite preko najlona da se ne počnu raspadati. Natrljajte ih solju i paprom. Očistite jabuke. Tri narežite na kriške, a jednu na sitne kockice. Orahe narežite na sitne komadiće. Pjenjačom umutite jaje pa u njih dodajte jabuke, orahe i krušne mrvice. Posolite i popaprite. Nadjev poslažite po odrescima i zarolajte ih. Ako je potrebno, učvrstite ih čačkalicama ili kuhinjskom špagom. Pecite ih na malo ulja na neprijanjajućoj tavi sa svih strana, dok ne dobe rumenu boju. U međuvremenu namažite oblik za pečenje, maslac narežite na komadiće, pa ga rasporedite po obliku. Dodajte na kriške narezane jabuke, posolite, posipajte papričicom i stavite u pećnicu da se jabuke zapeku. Kad postanu mekane, u umak stavite pečene rolice puretine, ostavite u pećnici još pet minuta i izvadite.

Radič s tri vrste gljiva i pilećim jetricama

1 zdjelica goriškog radiča
500 g mješanih gljiva (šampinjona, bukovača i shiitake)
5-6 pilećih jetrica
maslinovo ulje
malo maslaca
2 češnja češnjaka
peršinov list
sol i papar

Mario Kučera / EPH

Gljive očistite ako je potrebno, nemojte ih prati jer će se napiti vode. Narežite gljive. Na mješavini maslinova ulja i maslaca dinstajte bukovače i šampinjone pa nakon par minuta dodajte radič, narezan češnjak i peršinov list. Pred kraj ubacite shiitake. Ostavite na vatri još koju minutu, nemojte prekuhati, jer se gljive i radič mogu jesti gotovo sirovi. Posolite i popaprite. Jetrica ispecite tako da ostanu malo crvena iznutra pa ih posolite i poaprite i poslužite na gljivama s radičem. Pospite s još malo naezanog češnajka i peršinova lista ako volite.

Maneštra od leće i ječma

150 g ječma
2 glavice crvenog luka
2 češnja češnjaka
70 g slanine
150 g leće
4-5 žlica maslinova ulja
1/4 korijena celera
2 mrkve
1 manja tikvica
peršinov list
malo mljevenog peperoncina
voda

Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i naribani celer (podlijevajući vodom petnaestak minuta). Dodajte nasjeckanu mrkvu na kockice te pirjajte još par minuta. Prethodno namočenu leću i ječam isperite, ocijedite i stavite na luk, posolite i dodajte peperoncina, dva režnja rukom zdrobljenog češnjaka i špek u komadu. Zalijte vodom ili temeljcem da prekrije leću i ječam (otprilike tri prsta iznad leće i ječma te prema potrebi dodavajte tijekom kuhanja). Kuhajte 1 sat. Na kraju posipajte sitno sjeckanim listom peršina.

Seoska pita s bolonjez umakom

3 protisnuta češnja češnjaka
2 sitno sjeckane mrkve
2 sitno sjeckane stabljike celera
1 sitno sjeckani luk
250 g mljevene junetine
250 g mljevene svinjetine
125 g sitno sjeckane pancete
125 ml crnog vina
500 ml pasata
sol
1 žlica suhog origana
1 žlica suhog bosiljka
4 krumpira
pola glavice cvjetače
šalica graška

U posudu za kuhanje ulijte maslinovo ulje i zagrijte ga. Dodajte mrkve, celer, luk i češnjak i pirjajte oko 5 minuta. Kad je povrće omekšalo, dodajte pancetu i meso koje ćete drvenom kuhačom razdvojiti na sitne komadiće. Ulijte vino i pustite da alkohol ispari. Kad se to dogodi, ulijte pasate, sol, origano i bosiljak, budući da su začini suhi. Začinite svježim paprom. Kuhajte na laganoj vatri oko 35 minuta. Skuhajte 4 krumpira sa polovicom glavice cvjetače, oko 12 minuta, dok oboje ne bude mekano. Iscjedite i zgnječite s žlicom maslaca, soli i malo mlijeka. Bolonjez umak ugrijte i dodajte mu šalicu graška. Umak stavite u vatrostalnu posudu, na njega stavite mješavinu krumpira i cvjetače te pospite parmezanom. Pecite na najvišoj temperature dok ne pozlati, otprilike 10 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:00