KLASIK!

PA TI ODOLI MLJEVENOM MESU: Recepti koji vas vode na put oko svijeta, a s guštom se priremaju doma!

Svi vole jesti mljeveno meso!

Piše i kuha: Slavica Šagolj

Pristupačno cijenom, jednostavno za izradu, prisutno je u jelovnicima sa svih strana svijeta!

Mini burgeri (Amerika)

Za peciva:

450 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
75 g maslaca
50 g šećera
40 g svježeg kvasca (1 kockica)
8 g soli
premaz: jaje, sezam ili mak

 

U posudu za miksanje stavite toplo mlijeko, šećer i kvasac te miksajte s nastavcima za tijesto 4 minute. Pomiješajte brašno sa soli i polako dodajte u posudu. Kada se sve sjedini, dodajte maslac i miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od stranica posude. Tijesto prekriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku oko jedan sat. Kad tijesto odstoji, na pleh stavite papir za pečenje, oblikujte mini kuglice težine oko 45 g i ostavite tijesto na sobnoj temperaturi da se diže 45 - 60 minuta. Prije pečenja kruščiće premažite razmućenim jajetom i posipajte sezamom. U zagrijanoj pećnici na 170°C pecite peciva 30 minuta. Prije posluživanja dobro ih ohladiti.

Za umak:

1 glavica crvenog luka
češanj češnjaka
žličica smeđeg šećera
žličica dimljene paprike
žličica jabučnog octa
2 žličice Worcester umaka
6 žlica ketchupa

 

Marko Miščević / Hanza Media
 

Sitno narezani luk i češnjak popržite na maslinovu ulju, dodajte smeđi šećer. Kad se šećer otopi, dodajte mljevenu dimljenu papriku, jabučni ocat, Worcester umak i dobro pomiješajte. Na kraju dodajte ketchup, sol i papar.

Mješavina za burgere:

500 g miješanog mljevenog mesa
1 žlica maslinova ulja
150 g dimljene šunke
1 glavica ljubičastog luka
žličica mljevene dimljene paprike
sol i papar

 

Na maslinovu ulju popržite sitno nasjeckan luk i komadiće dimljene šunke. Kad je gotovo, maknite s vatre i pustite da se ohladi. Meso začinite solju, paprom i dimljenom paprikom te dodajte prethodno popržen luk i šunku. Sjedinite sastojke i pustite da malo odstoji. Oblikujte male pljeskavice i ispecite na vrućem ulju, na toplu odmah stavite listić sira. Ohlađene kruščiće prerežite po pola, na donji dio stavite umak, meso, svježu rajčicu narezanu na ploške, zelenu salatu i poklopite gornjim dijelom peciva.

Salata s mesom i tjesteninom od riže (Tajland)

250 g rižinih rezanaca
200 g zamrznutog mladog graha
korica i sok od dvije limete
2 - 3 žlice soja sosa
1 žličica smeđeg šećera
glavica ljubičastog luka
2 manje glavice zelene salate
500 g mljevene svinjetine
malo naribanog svježeg đumbira
prstohvat kajenskog papra
žlica suncokretova ulja
čili

 

Marko Miščević / Hanza Media
 

Na ulju popržite meso 10-ak minuta, dodajte naribani đumbir, kajenski papar, čili i smeđi šećer. U slanoj vodi skuhajte mladi grah. Rižine rezance stavite u kipuću vodu na 4 minute. Kad omekšaju, isperite ih hladnom vodom. Na opranu natrganu salatu stavite rižine rezance, mladi grah i mljeveno meso. Začinite sokom od limete, soja sosom i lukom narezanim na kolutiće.

Pita od mesa, pistacija i brusnica (Velika Britanija)

Za nadjev:

300 g brusnica
3 žlice šećera
sok pola naranče
maslinovo ulje
glavica luka
4 šnite špeka
2 češnja češnjaka
timijan, kadulja
500 g mljevene svinjetine
75 g pistacija, muškatni oraščić

 

Marko Miščević / Hanza Media
 

Za tijesto:

450 g glatkog brašna
100 g svinjske masti
4 žlice mlijeka
1 jaje
2 žličice soli
150 ml vode

 

Stavite u posudu brašno i sol. U tavu stavite vodu, mast i mlijeko te malo zagrijte i prelijte preko brašna. Dodajte razmućeno jaje i zamijesite tijesto. Ostavite da malo odstoji. U međuvremenu u tavu staviti šećer, brusnice i narančin sok te sjedinite smjesu na laganoj vatri. Pripremite nadjev od mesa: na zagrijano ulje dodajte sitno nasjeckan luk, špek narezan na trakice, češnjak te mljeveno meso koje pirjate oko pola sata. Pretkraj pirjanja dodajte pistacije, listiće timijana i kadulje. Kalup za pečenje (idealan je onaj za torte) obložite papirom za pečenje, 2/3 tijesta razvaljajte i prekrijte kalup sve do rubova. Na tijesto staviti pola mesne smjese, zatim brusnice i na to ostatak mesa. Prekriti ostatkom tijesta i premazati jajem. Peći na 200°C 30 minuta, a onda smanjiti na 180°C i peći još 30 minuta. Ohladiti prije posluživanja. Idealno je što ova delicija može minimalno tri dana stajati u hladnjaku.

Burrito (Meksiko)

8 tortilja
50 ml suncokretova ulja
500 g mljevene govedine
400 g nasjeckane rajčice
200 g graha
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
200 ml goveđeg temeljca
žličica mljevenog kumina
žličica paprike
pola žličice kajenskog papra
sol, papar
100 g polutvrdog sira
čili papričica
mala limenka kukuruza

Za posluživanje:

zelena salata narezana na trakice, luk na kolutiće, naribani sir

Marko Miščević / Hanza Media
 

Tijesto za tortilje:

500 g glatkog brašna
1,5 žličica soli
8 g maslaca
prašak za pecivo
mlaka voda

 

Pomiješajte sve suhe sastojke i pomalo dodajte mlaku vodu da se zamijesi glatko tijesto. Od tijesta formirajte kuglice 80-100 g i ostavite 10-ak minuta da se tijesto odmori. Razvaljajte kuglice na pobrašnjenoj podlozi na oko 25 cm. Pecite na vrućoj tavi 15 -20 sekundi sa svake strane. Jako je važno da tava prije pečenja bude dobro zagrijana.

Priprema nadjeva:

Na vrućem ulju popržite luk, češnjak i dodajte mljeveno meso. Kad meso posmeđi, dodajte goveđi temeljac, sjeckanu rajčicu, grah, kukuruz i začine (sjeckanu čili papričicu prema želji) te pustite da se krčka 20 minuta. Prije posluživanja tortilju treba zagrijati na tavi ili u mikrovalnoj pećnici, zatim staviti salatu, nadjev od mesa, luk, sir te čilija po želji.

Švedske okruglice (Švedska)

300 g mljevene svinjetine
50 g krušnih mrvica
1 žutanjak
2 žlice sitno sjeckanog luka
pola žličice pimenta
žlica maslinova ulja
pekmez od brusnica

 

Marko Miščević / Hanza Media

U posudu stavite mljeveno meso, krušne mrvice, jaje, fino nasjeckan luk, začine te dobro izmiješate i oblikujte male okruglice - smjesa dovoljna za 20 komada. Na masnoći popržite okruglice i poslužiti uz pekmez od brusnica.

Iz drugih medija

Izdvajamo