Pekmez od rajčica

Zagreb, 310815. Kuhana zimnica u teglama. Berislava Picek/CROPIX
 Berislava Picek / Hanza Media

Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 90 min
Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 2 kg rajčica
  • 2/4 šalice smeđeg šećera muscovado
  • sol
  • papar
  • malo dimljene crvene paprike
  • malo limunovog soka

Berislava Picek / Hanza Media
Zagreb, 310815. Kuhana zimnica u teglama. Berislava Picek/CROPIX

Priprema

1. korak
Rajčici najprije ogulite kožu. To možete učiniti nožićem bez prethodnog kuhanja paradajza ako je on mekan, odnosno jako zreo. No, možete prethodno staviti u vodu i izvaditi ga prije nego što počne ključati kad vidite da se kožica počela odvajati.

2. korak
Kad se ohladi, lagano je ogulite. Paradajze nasjeckajte što sitnije, stavite ih u širu i dublju tavu ili lonac zajedno sa šećerom te kuhajte na laganoj vatri i svako malo promiješajte.

3. korak
Kad se pekmez dovoljno zgusnuo, dodajte limunov sok, sol, papar i dimljenu papriku.

4. korak
Promiješajte i stavite u sterilizirane staklenke.

Priprema: Mateja Domitrović

Snima: Berislava Picek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:59