KRAFNE, FRITULE, KROŠTULE...

KAD JE BAL NEK JE MASKENBAL: Danas napravite turu krafni i uživajte do mile volje!

 Marko Miščević / Hanza Media
Donosimo vam isprobane recepte koji će razveseliti i ukućane i maškare!

Najslađi karneval zaslužuje i najslađe pokladne slastice. Najčešće se radi o slasticama od dizanog i drugog tijesta koje se prže te posipaju šećerom. U Hrvatskoj se najčešće jedu krafne punjene domaćom marmeladom, kroštule posude šećerom u prahu, ukusne fritule... Zato vam donosimo pet isprobanih recepata kako biste mogli razveseliti i vaše ukućane, ali i maškare koje će vam doći na vrata!

Krafne

50 g kvasca
1 kg glatkog brašna
500 ml mlakog mlijeka
100 g šećera
100 ml ulja
4 žumanjka
2 žličice ekstrakta vanilije
3 žlice ruma
naribana korica jednog limuna

Marko Miščević / Hanza Media

U zdjeli izdrobite kvasac, dodajte malo brašna i šećera. Dodajte mlakog mlijeka, promiješajte i stavite toplo da uzađe. Nakon što se kvasac digne, dodajte ostatak brašna i promiješajte. Žumanjke pomiješajte sa šećerom, uljem, rumom, koricom limuna i aromom vanilije. Dodajte izmiješane žumanjke i ostatak mlijeka u smjesu brašna i dignutog kvasca i promiješajte. Mijesite tijesto dok se ne počne odvajati od lopatice i dna posude pa ga stavite na toplo na 1/2 sata. Dignuto tijesto izvadite iz posude i presavijte rubove tako da dobijete pravokutnik. Na pobrašnjenoj podlozi jednoliko razvaljajte tijesto do debljine od 1,5 cm. Kalupom režite tijesto tako da kalup svaki put najprije utisete u brašno - da se ne lijepi. Izrezane krafne ostavite na toplom mjestu otprilike pola sata da se tijesto digne. Ugrijte ulje u dubokoj posudi pa stavite krafne. Moraju se odmah početi stvarati mjehurići. Nakon što ih ispržite s obje strane, još tople nadjenite pekmezom. Nadjenuti pekmezom možete i uz pomoć šprice za ukrašavanje.

Jednostavni uštipci

4 jaja
320 g brašna
200 ml kiselog mlijeka
1 vrećica praška za pecivo
ulje za prženje
šećer za posipanje

Brašno prosipajte s praškom za pecivo. U posudi s mikserom miješajte jaja, dodajte kiselo mlijeko pa sipajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Miješajte dok ne dobijete homogenu masu. U dubljoj posudi zagrijte ulje (mora biti toliko duboko da uštipci plivaju). Žlicom uzimajte tijesto i stavljajte ga u ulje tako da dobijete izdužene dijelove. Vadite ih šupljikavom žlicom i stavite na papirnati ubrus da upije masnoću. Prije posluživanja svaki uštipak pospite šećerom u prahu.

Kroštule

1 jaje
150 ml ulja
150 g šećera
250 ml mlake vode
1 vrećica vanilin šećera
½ vrećice praška za pecivo
500 g glatkog brašna
2 prstohvata soli
malo ruma ili rakije
korica jednog limuna
korica jedne naranče
otprilike 1 l ulja za prženje

Za posipanje:

šećer u prahu
1 vrećica vanilin šećera

Deep-fried pastry on plate. Selective focus
Getty Images/iStockphoto

Najprije pjenjačom utucite jaje, šećer, ulje, sol i vanilin šećer tako da dobijete kompaktnu, glatku smjesu, dodajte rum ili rakiju (lozu) i vodu, zatim prašak za pecivo i postupno žlicu po žlicu brašna, otprilike 500 g, dok ne dobijete tijesto koje se odvaja od ruku i zdjele u kojoj ste mijesili. Ostavite tijesto da počiva 15 minuta. Ulje stavite u lonac i na srednjoj vatri ostavite da se grije dok radite kroštule. Vrlo je bitno pogoditi temperaturu - ulje ne smije biti ni vrelo jer će se kro- štule prepeći, ni hladno jer će onda popiti ulje. Za probu, otkinite komad tijesta i bacite ga u ulje. Ako odmah ispliva i počnu se raditi mjehurići, znači da je spremno za prženje. Tijesto podijelite na tri-četiri dijela pa svaki dio razvaljajte u pravokutnik debljine nekoliko milimetara. Pravokutnik izrežite na trake (stare su ga domaćice rezale radlom, odnosno rodulom), a potom trake ne rombove. Svakom rombu napravite malu rupicu u sredini pa prebacite jedan vrh romba kroz rupicu. U ulje stavljajte malo po malo kroštula (u posudi ih ne smije biti previše). Okrećite ih vilicom, a gotove stavljajte na papirnati ručnik da upije ulje. Još tople posipajte šećerom u prahu u koji ste dodali vanilin šećer.

Donuts s bijelom i crnom čokoladom

650 g brašna za dizana tijesta
10 g soli
6 žumanjaka
60 g šećera
60 g maslaca
2 žlice ulje
2 žlice ruma
300 ml mlijeka
1 neprskani limun
1 kocka svježeg kvasca
ulje za prženje
125 g tamne čokolade
125 g bijele čokolade
25+25 g maslaca
mrvice za ukrašavanje

U 3 žlice mlakog mlijeka otopite razmrvljeni kvasac. Dodajte žličicu šećera, promiješajte i ostavite na toplom mjestu da naraste. U međuvremenu u dubokoj posudi pomiješajte brašno, sol, šećer, rastopljeni maslac, ulje i rum, mlako mlijeko, razmućene žumanjke i uzašli kvasac. Mijesite dok tijesto ne postane glatko, odnosno dok se ne počne odvajati od posude. Ostavite ga na toplom mjestu da se digne. Kad mu se udvostručio volumen (otprilike za četrdesetak minuta), premijesite ga i razvaljajte na debljinu prsta. Najprije režite velike krugove, a potom u sredini svakog manjim oblikom za rezanje ili manjom čašom izrežite rupe. Pokrijte ih krpom i pustite da odstoje još petnaestak minuta u toploj prostoriji. U posudi zagrijte ulje (mora biti dublje, tako da donutsi plivaju). Pržite donutse na srednjoj temperaturi sa svake strane dok ne dobiju rumenu boju. Stavite ih na upijajući papir da se ocijede od ulja. Pustite ih da se potpuno ohlade. Na pari, u odvojenim posudicama otopite natrganu čokoladu i umiješajte maslac. Svaki donut umočite u otopljenu čokoladu i dok se još nije stvrdnula, pospite ukrasnim mrvicama.

Pljacke

250 ml mlijeka
1 žličica šećera
1 kocka svježeg kvasca
500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
1 vrećica praška za pecivo
2 jaja
400 g jogurta
3 žlice šećera
3 žlice ulja
1 žličica soli

U manjoj posudici ugrijte 250 ml mlijeka (da bude mlako), dodajte žličicu šećera, dva prstohvata brašna, pa umiješajte razmrvljeni kvasac. Dodatno promiješajte i pustite na toplom mjestu da kvas uzađe. U drugoj, mnogo većoj posudi prosijte i pomiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo i šećerom. U posebnoj posudici pjenjačom ulupajte jaja. Uz stalno miješanje kuhačom dodajte ulje i sol. Dodajte jogurte i pjenjačom lagano ulupana jaja, uzašli kvasac i miješajte najprije kuhačom dok se smjesa ne poveže, a potom mijesite rukama. tijesto je prično žilavo, pa ako imate dovoljno jak mikser koji ima nastavak za tijesta, poprilično ćete si olakšati i ubrzati posao. Mijeste dok se tijesto ne počne odvajati od dna posude. Tijesto stavite u najlon vrećicu i pospremite u hladnjak na četiri sata. Potom trgajte komade tijesta i pržite u dubokom ulju. Možete ih posipati šećerom i cimetom, ili solju - prema želji. Ako vam ostane tijesta, u hladnjaku može stajati do dva dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:03