Idemo do Indije

PUT POD NOGE: Indijska klopa koju bez problema možete napraviti kod kuće!

Nekako nam se uvijek čini da ovakvu klopu možemo jesti samo u restoranima, jako rijetko se sami ohrabrimo i neki od indijskih specijaliteta pripremimo sami kod kuće. Donosimo vam 5 recepata za indijske specijalitete koje ćete obožavati, samo pribavite dovoljnu količinu začina!

Pileća Tikka Masala

Pileća Tikka Masala

6 češnjeva češnjaka
4 žličice ribanog đumbira
4 žličice kurkume
2 žličice garam masale
2 žličice mljevenog kumina
2 žličice mljevenih sjemenki korijandera
180 g jogurta
1 žličica soli
1 kg pilećih prsa
3 žlice biljnog ulja
1 manji luk
žlica paste od rajčice
pola žličice čilija
1 konzerva pelata rajčice
180 g vrhnja za kuhanje
šaka svježeg korijandera
basmati riža

Češnjak, đumbir, kurkumu, garam masalu, kumin i sjemenke korijandera istucite u mužaru. Dodajte jogurtu i u smjesi upacajte meso. Ostavite da odstoji u hladnjaku. Ulje zagrijte u velikom loncu i dodajte sjeckani luk, sol, pastu od rajčice i čili. Pecite dok pasta od rajčice ne potamni. Dodajte pelate i pojačajte vatru pirjajte 10 minuta. Dodajte vrhnje i svježi korijander. Kuhajte dok se umak ne reducira, oko pola sata. Piletinu ispecite na tavici, pustite da malkice potamni. Izrežite ju na komade i dodajte u umak. Rižu skuhajte u posebnoj posudi i sve zajedno poslužite.

Naan s lukom

Naan s lukom

180 ml mlijeka
7 g suhog kvasca
1 žličica šećera
500 g glatkog brašna
1 mali luk
1 žličica soli
230 ml jogurta
2 žlice biljnog ulja

Mlijeko lagano zagrijte i u njemu otopite kvasac i šećer. Ostavite da odstoji 10-ak minuta. Dodajte brašno, sol, jogurt, nasjeckani luk i ulje. Umijesite tijesto i ostavite ga da se diže na toplome 2 sata. Tijesto oblikujte u nepravilne krugove i naan pecite na jako zagrijanoj grill tavi ili još bolje, na roštilju.

Curry s tofuom i graškom

Curry s tofuom i graškom

2 žlice brašna
450 g tofua
5 žlica biljnog ulja
1 veliki luk
1 žličica sjemenki kumina
2 žličice đumbira
3 češnja češnjaka
2 žličice mljevenog korijandera
1 svježi čili
1 konzerva pelata
1 žličica garam masale
šaka svježeg korijandera
1 žličica kurkume
2 dcl vode
200 g graška

Tofu izrežite na komade i uvaljajte ga u brašno. U posudi zagrijte ulje i na njemu ispecite tofu sa svih strana. U drugoj tavi zagrijte još ulja i na njemu prepržite samljevene sjemenke kumina, sjeckani čili bez sjemenki, ribani đumbir, protisnuti češnjak, mljeveni korijander i luk. Dodajte pelate, vodu, garam masalu i kurkumu. Kuhajte na srednjoj vatri povremeno miješajući oko 15 minuta. Dodajte grašak i tofu i sve još jednom promiješajte. Začinite soli i paprom i dodajte svježi korijander.

Začinjeni sotirani špinat

Vietnamese stir fried morning glory vegetable
Sotirani špinat

2 žlice biljnog ulja
2 mlada luka
1 sušeni čili
2 češnja češnjaka
2 žlice gorušice
500 g baby špinata
sol i papar

Ulje zagrijte na tavi i dodajte mu sjeckani luk, čili, češnjak i gorušicu. Miješajte oko minutu. Dodajte oprani špinat i miješajte ga dok lagano ne povene. Začinite soli i paprom.

Slanutak sa špinatom, rajčicama i rižom

Curry s tofuom i graškom

2 žlice maslinovog ulja
4 češnja češnjaka
1 čili
1 žličica sjeckanog đumbira
500 g špinata
sol i papar
1 žlica curryja
1 luk
1 konzerva slanutka
1 konzerva pelata
basmati riža

Zagrijte jednu žlicu ulja. Dodajte protisnuti češnjak, sjeckani čili bez sjemenki i ribani đumbir. Pecite oko 4 minute na laganoj vatri. Dodajte oprani špinat i pecite oko 5 minuta. Smjesu usitnite štapnim mikserom. U drugoj tavi zagrijte preostalu žlicu ulja. Dodajte nasjeckani luk i dinstajte ga dok ne omekša. Dodajte curry u prahu, slanutak i pelate. Začinite solju i paprom i kuhajte oko 10 minuta. Dodajte smjesu od špinata i sve zajedno po miješajte. Ružu skuhajte i sve zajedno pomješajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:48