Pileća Tikka Masala
6 češnjeva češnjaka 4 žličice ribanog đumbira 4 žličice kurkume 2 žličice garam masale 2 žličice mljevenog kumina 2 žličice mljevenih sjemenki korijandera 180 g jogurta 1 žličica soli 1 kg pilećih prsa 3 žlice biljnog ulja 1 manji luk žlica paste od rajčice pola žličice čilija 1 konzerva pelata rajčice 180 g vrhnja za kuhanje šaka svježeg korijandera basmati riža |
Češnjak, đumbir, kurkumu, garam masalu, kumin i sjemenke korijandera istucite u mužaru. Dodajte jogurtu i u smjesi upacajte meso. Ostavite da odstoji u hladnjaku. Ulje zagrijte u velikom loncu i dodajte sjeckani luk, sol, pastu od rajčice i čili. Pecite dok pasta od rajčice ne potamni. Dodajte pelate i pojačajte vatru pirjajte 10 minuta. Dodajte vrhnje i svježi korijander. Kuhajte dok se umak ne reducira, oko pola sata. Piletinu ispecite na tavici, pustite da malkice potamni. Izrežite ju na komade i dodajte u umak. Rižu skuhajte u posebnoj posudi i sve zajedno poslužite.
Naan s lukom
180 ml mlijeka 7 g suhog kvasca 1 žličica šećera 500 g glatkog brašna 1 mali luk 1 žličica soli 230 ml jogurta 2 žlice biljnog ulja |
Mlijeko lagano zagrijte i u njemu otopite kvasac i šećer. Ostavite da odstoji 10-ak minuta. Dodajte brašno, sol, jogurt, nasjeckani luk i ulje. Umijesite tijesto i ostavite ga da se diže na toplome 2 sata. Tijesto oblikujte u nepravilne krugove i naan pecite na jako zagrijanoj grill tavi ili još bolje, na roštilju.
Curry s tofuom i graškom
2 žlice brašna 450 g tofua 5 žlica biljnog ulja 1 veliki luk 1 žličica sjemenki kumina 2 žličice đumbira 3 češnja češnjaka 2 žličice mljevenog korijandera 1 svježi čili 1 konzerva pelata 1 žličica garam masale šaka svježeg korijandera 1 žličica kurkume 2 dcl vode 200 g graška |
Tofu izrežite na komade i uvaljajte ga u brašno. U posudi zagrijte ulje i na njemu ispecite tofu sa svih strana. U drugoj tavi zagrijte još ulja i na njemu prepržite samljevene sjemenke kumina, sjeckani čili bez sjemenki, ribani đumbir, protisnuti češnjak, mljeveni korijander i luk. Dodajte pelate, vodu, garam masalu i kurkumu. Kuhajte na srednjoj vatri povremeno miješajući oko 15 minuta. Dodajte grašak i tofu i sve još jednom promiješajte. Začinite soli i paprom i dodajte svježi korijander.
Začinjeni sotirani špinat
2 žlice biljnog ulja 2 mlada luka 1 sušeni čili 2 češnja češnjaka 2 žlice gorušice 500 g baby špinata sol i papar |
Ulje zagrijte na tavi i dodajte mu sjeckani luk, čili, češnjak i gorušicu. Miješajte oko minutu. Dodajte oprani špinat i miješajte ga dok lagano ne povene. Začinite soli i paprom.
Slanutak sa špinatom, rajčicama i rižom
2 žlice maslinovog ulja 4 češnja češnjaka 1 čili 1 žličica sjeckanog đumbira 500 g špinata sol i papar 1 žlica curryja 1 luk 1 konzerva slanutka 1 konzerva pelata basmati riža |
Zagrijte jednu žlicu ulja. Dodajte protisnuti češnjak, sjeckani čili bez sjemenki i ribani đumbir. Pecite oko 4 minute na laganoj vatri. Dodajte oprani špinat i pecite oko 5 minuta. Smjesu usitnite štapnim mikserom. U drugoj tavi zagrijte preostalu žlicu ulja. Dodajte nasjeckani luk i dinstajte ga dok ne omekša. Dodajte curry u prahu, slanutak i pelate. Začinite solju i paprom i kuhajte oko 10 minuta. Dodajte smjesu od špinata i sve zajedno po miješajte. Ružu skuhajte i sve zajedno pomješajte.