MARTINJSKO OKUPLJANJE

RECEPTI BRANKA OGNJENOVIĆA: Martinje treba ozbiljno popratiti vrlo konkretnim jelima!

    AUTOR:
    • Mateja Domitrović

  • OBJAVLJENO:
  • 11.11.2017. u 08:07

Zagreb, 021115.
Savska.
Kulinarski studio Majstor kuhar.
Jela za Martinje sa chefom Brankom Ognjenovicem.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Za martinjsko okupljanje nije potrebno imati vinograd, klet ni vinski podrum. Treba samo nabaviti demižonku i okupiti ekipu te osigurati hranu koja također 'voli popiti' nekoliko gutljaja vinčeka.

Kad vam netko tko je u kuhinju prvi put ozbiljno zakoračio prije 45 godina priprema jela za martinjsko druženje, onda takvu feštu ne bi trebalo propustiti. A taj važan “netko” koji se pobrinuo za naš martinjski meni je chef Branko Ognjenović.

Zagreb, 021115.
Savska.
Kulinarski studio Majstor kuhar.
Jela za Martinje sa chefom Brankom Ognjenovicem.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Pogodio nas je u dušu, nismo htjeli nikakva čuda na tanjuru, nikakvu pomaknutu hranu, pjenice, esencije, ništa što nećemo moći prepoznati ni danom jelu izgovoriti ime. Pa jasno je što se jede i pije za Martinje i u to nimalo nismo dirali. A Branko si je dao oduška skuhavši pravu domaću gozbu; racu iliti patku, krvavice, teletinu, zelje, buču, heljdu.

Zagreb, 021115.
Savska.
Kulinarski studio Majstor kuhar.
Jela za Martinje sa chefom Brankom Ognjenovicem.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Sve savršeno ljubi jedno drugo, nema redoslijeda kojim se što jede. Naša trpeza bila je prepuna, no i samo jedno od ovih jela na stolu bit će dovoljno da svaka družina koja se okupi na Martinje bude zadovoljna. A ako se za stolom nađe i koji vegetarijanac, ni on ne bi trebao ostati gladan. Jer i uz kremastu buču ostaje se sit i nasmijan.

Krvavice u lisnatom tijestu s kiselim kupusom

Zagreb, 021115.
Savska.
Kulinarski studio Majstor kuhar.
Jela za Martinje sa chefom Brankom Ognjenovicem.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media
 

Tijesto punjeno heljdom i pačjim iznutricama

Zagreb, 021115.
Savska.
Kulinarski studio Majstor kuhar.
Jela za Martinje sa chefom Brankom Ognjenovicem.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media
 

Glazirana teleća prsa s kremastom bučom

Zagreb, 021115.
Savska.
Kulinarski studio Majstor kuhar.
Jela za Martinje sa chefom Brankom Ognjenovicem.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media
 

Torta od palente s krvavicama

Zagreb, 021115.
Savska.
Kulinarski studio Majstor kuhar.
Jela za Martinje sa chefom Brankom Ognjenovicem.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media
 

Patka punjena mlincima

Zagreb, 021115.
Savska.
Kulinarski studio Majstor kuhar.
Jela za Martinje sa chefom Brankom Ognjenovicem.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media
 

Patka s krumpirom, okruglicama i crvenim kupusom

Zagreb, 021115.
Savska.
Kulinarski studio Majstor kuhar.
Jela za Martinje sa chefom Brankom Ognjenovicem.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media
 

Pohane jabuke s umakom od šumskog voća

Zagreb, 021115.
Savska.
Kulinarski studio Majstor kuhar.
Jela za Martinje sa chefom Brankom Ognjenovicem.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media
 

Iz drugih medija

Izdvajamo