MARTINJSKO OKUPLJANJE

RECEPTI BRANKA OGNJENOVIĆA: Martinje treba ozbiljno popratiti vrlo konkretnim jelima!

AUTOR:
    • Mateja Domitrović

  • OBJAVLJENO:
  • 11.11.2017. u 08:07

  • Biljana Gaurina / Hanza Media

    Za martinjsko okupljanje nije potrebno imati vinograd, klet ni vinski podrum. Treba samo nabaviti demižonku i okupiti ekipu te osigurati hranu koja također 'voli popiti' nekoliko gutljaja vinčeka.

    Kad vam netko tko je u kuhinju prvi put ozbiljno zakoračio prije 45 godina priprema jela za martinjsko druženje, onda takvu feštu ne bi trebalo propustiti. A taj važan “netko” koji se pobrinuo za naš martinjski meni je chef Branko Ognjenović.

    Biljana Gaurina / Hanza Media

    Pogodio nas je u dušu, nismo htjeli nikakva čuda na tanjuru, nikakvu pomaknutu hranu, pjenice, esencije, ništa što nećemo moći prepoznati ni danom jelu izgovoriti ime. Pa jasno je što se jede i pije za Martinje i u to nimalo nismo dirali. A Branko si je dao oduška skuhavši pravu domaću gozbu; racu iliti patku, krvavice, teletinu, zelje, buču, heljdu.

    Biljana Gaurina / Hanza Media

    Sve savršeno ljubi jedno drugo, nema redoslijeda kojim se što jede. Naša trpeza bila je prepuna, no i samo jedno od ovih jela na stolu bit će dovoljno da svaka družina koja se okupi na Martinje bude zadovoljna. A ako se za stolom nađe i koji vegetarijanac, ni on ne bi trebao ostati gladan. Jer i uz kremastu buču ostaje se sit i nasmijan.

    Krvavice u lisnatom tijestu s kiselim kupusom

    Biljana Gaurina / Hanza Media
     

    Tijesto punjeno heljdom i pačjim iznutricama

    Biljana Gaurina / Hanza Media
     

    Glazirana teleća prsa s kremastom bučom

    Biljana Gaurina / Hanza Media
     

    Torta od palente s krvavicama

    Biljana Gaurina / Hanza Media
     

    Patka punjena mlincima

    Biljana Gaurina / Hanza Media
     

    Patka s krumpirom, okruglicama i crvenim kupusom

    Biljana Gaurina / Hanza Media
     

    Pohane jabuke s umakom od šumskog voća

    Biljana Gaurina / Hanza Media
     

    Izdvajamo