RUČAK NA STOLU

TJEDNI MENI: Ne morate više razbijati glavu što za ručak!

Riješeno! Samo pospremite, prepišite, isprintajte ove recepte i meni za cijeli tjedan vam je isplaniran!

Rižoto s piletinom i povrćem

Sastojci:

1 l pilećeg temeljca
2 žlice maslinovog ulja
350 g pilećeg filea
100 g mrkve
200 g poriluka
sol
papar
200 g riže
150 ml bijelog vina
30 g maslaca
1 žlica nasjeckanog peršina
2-3 žlice naribanog parmezana

Priprema:

Na zagrijanom ulju popecite piletinu narezanu na kockice. Dodajte mrkvu i poriluk narezane na kolutiće, posolite, popaprite, podlijte s oko 150 ml temeljca i pirjajte na laganoj vatri desetak minuta. Kad meso ostane na masnoći, dodajte rižu i isto tako kratko popecite (2 – 3 minute), podlijte vinom i kuhajte dok vino ne ispari. Temeljac dolijevajte malo-pomalo. Stalno miješajući i dolijevajući temeljac, kuhajte rižu 15 – 18 minuta da bude kuhana al dente. Po potrebi podlijte s još malo tople vode. Tavu maknite s vatre, umiješajte maslac, malo posolite, posipajte peršinom, parmezanom i odmah poslužite.

Zapečena tjestenina s kozicama

Sastojci:

250 g tjestenine
300 g kozica
1-2 tikvice (ovisno o veličini)
1 poriluk
2 češnja češnjaka
peršinov list
timijan
malo ružmarina
200 ml slatkog vrhnja
2 žlice mascarponea ili ricotte
maslinovo ulje
sol
papar

Penne pasta baked with prawns, courgettes, ricotta, cream, fresh herbs and melting mozzarella. For MORE of my pasta images, please click

Priprema:

Kozice očistite. Tjesteninu skuhajte al dente. U tavi na maslinovu ulju popecite kozice zajedno s ružmarinom i malo timijana. U drugoj, većoj tavi na maslinovu ulju kratko prodinstajte poriluk, dodajte tikvicu narezanu na manje komadiće i nasjeckan češnjak te peršinov list. Pustite da povrće uvene, posolite i popaprite te ulijte slatko vrhnje i mascarpone ili ricottu pa sve promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. U tu smjesu dodajte i kozice te pospite još malo timijana i sjeckanog ružmarina. Promiješajte i ako je potrebno dodajte još malo soli i papra. Pomiješajte kozice i povrće u umaku s kuhanom tjesteninom (može to biti i kuhani krumpir ili njoki), prebacite sve u posudu za pečenje, pokapajte malo maslinova ulja i pospite ako želite ribanim parmezanom pa zapecite u pećnici na 180-200 stupnjeva dok ne dobije zlatkastu boju.

Nabujak od kelja

Sastojci:

800 g kelja
40 g ulja
250 g mljevenog mesa
1 glavica luka
80 g riže
papar i sol
3 jaja
2 dcl kiselog vrhnja
3 žlice mrvica

Fresh Casserole made with Cheese and Spinach, Kale or Kohlrabi

Priprema:

Glavici kelja odvojite listove i skuhajte ga. Kad je kelj kuhan, ohladite ga i narežite na sitnije komade. Na ulju popržite luk i mljeveno meso i začinite solju i paprom. Kad je gotovo dodajte kiselo vrhnje, mrvice, žumanjke, kelj, napola kuhanu rižu i snijeg od bjelanjaka. Začinite još po želji. Smjesu stavite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno nauljili. Po vrhu pospite žlicu mrvica. Pecite oko 45 minuta na 200 stupnjeva.

Pureća rolada sa špinatom na mlijeku

Sastojci:

500 g purećih prsa
300 g lisičica ili nekih drugih gljiva
150 g trubica
1 luk
2 češnja češnjaka
peršinov list
kadulja
kukuruzno brašno
sol
papar
maslac
maslinovo ulje
2 jaja
krušne mrvice
500 g špinata
3 dcl mlijeka

Priprema:

Pureća prsa razrežite na tanke šnicle kako biste mogli praviti roladice. Istucite ih malo kuhinjskim batom ako je potrebno. Na mješavini maslaca i maslinova ulja zažutite luk, a kada on postane staklast, dodajte nasjeckane lisičice, sjeckani češnjak i peršinov list. Dinstajte dok ne ispari sva tekućina koju će gljive pusiti, a pred kraj dodajte nasjeckane trubice. Posolite i popaprite. Pureća prsa pospite solju i paprom. Zamutite jaja, pomiješajte kukuruzno brašno, malo krušnih mrvica i nasjeckanu kadulju. Na svaki komad purećih prsa stavite nadjev, zarolajte te pričvrstite čačkalicom da vam ne iscuri van. Ako vam je lakše, prsa možete samo i pričvrstiti čačkalicom. Uvaljajte prsa u jaja te mješavinu brašna, kadulje i prezli pa pecite sa svih strana na ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Špinat pripremite tako da ga blanširate i izrežete na manje komade. Na malo maslinova ulja prepržite češnjak i žlicu brašna. Dodajte špinat i mlijeko. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne.

Tart tatine od rajčica

Sastojci:

pola pakiranja lisnatog tijesta
500 g cherry rajčica
sol i papar
maslinovo ulje
50 g maslaca
origano i bosiljak

tomato tart

Priprema:

Na vrućoj tavici, na malo maslaca omekšajte rajčice, ne trebaju se u potpunosti raspasti, dodajte začine i maslinovo ulje. Lisnato tijesto razvaljajte i stavite u kalup za tart. Nadjenite s rajčicama. Pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva. Kad je gotovo sve pospite svježim bosiljkom.

Fritaja od pera mladog luka

Sastojci:

zelena pera od svežnja mladog luka
dvije šnite dimljenog špeka ili pršuta
sol, papar
dva jaja
par kapi maslinova ulja

Frittata with chicken and spinach and fresh spinach on a black background. tinting. selective focus

Priprema:

Na maslinovu ulju popržiti narezani špek ili pršut, a zatim dodati na kolutiće narezana pera mladog luka i lagano ih prodinstati. Na to dodati ulupana dva jaja i svježe mljevenog papra.

Quiche s mladim špinatom i cheddar sirom

Za tijesto:

300 g brašna
150 g maslaca (veći komadi na sobnoj temperaturi)
3 žutanjka (ako vam se tijesto lijepi za ruke dodajte 1 bjelanjak)
2 žlice milerama
malo soli

Za nadjev:

400 g mladog špinata
4 mlada luka narezana na kolutiće i prethodno izdinstana na malo maslinova ulja
150 g cheddar sira
250 g creme fraiche (1 pakiranje)
3 žlice milerama
150 g šunke (bolje kvalitete, narezane na kockice)
sol i papar
malo muškatnog oraščića

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i pustiti da se odmori u hladnjaku kojih pola sata, 45 minuta. U međuvremenu napravite nadjev. Prethodno skuhajte špinat, samo blanširajte par minuta u kipućoj vodi i narežite na trakice. Mladi luk posebno dinstajte na tavici na malo maslinova ulja. Pripemite si sve sastojke koji su vam potrebni. U posudi sjedinite mladi luk, špinat, creme fraiche, mileram, šunku, cheddar sir, a zatim sve začinite i dobro promiješajte. Pustite da se odmori. Tijesto: Namastimo pleh za pečenje. Zagrijemo pećnicu na 200°C. Razvaljamo tijesto da nam odgovara kalupu. Kad smo ga oblikovali, tijesto izbodemo vilicom te ga stavimo peći 10 minuta na 200°C. Zatim tijesto izvadimo iz pećnice i ispunimo ga nadjevom. Možete dodati malo gorgonzole za intenzivniji okus. Stavite ga peći na 180°C kojih 30 minuta, ako volite da je malo jače zapečeno, ponovno povećajte temperaturu na 200°C zadnjih pet minuta. Lijepo paše uz čašu dobro ohlađenog bijelog vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:47