Za punjenu papriku je bitno da uzmete kvalitetno meso, najbolje pola svinjetine, pola junetine, a ako se volite igrati okusima možete nasjeckati i koju kobasicu ili malo pancete narezane na male komadiće. Puno je ukusnije ako ćete sami raditi salsu od rajčica i ne ispasirati je do kraja. A na kraju poslužiti uz pire krumpir.
Sastojci:
Za paprike:
1 kg mljevenog mesa (pola svinjetina, pola junetina) glavica luka (najbolje ljubičastog) 3 žlice riže 1 jaje sol, papar malo crvene paprike 8-10 manjih, ne premesnatih paprika |
Umak:
2,5 kg zrelih rajčica glavica luka žličica šećera sol, papar 10 listova bosiljka žlica maslinova ulja |
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i smjesom napunite očišćene i izdubljene paprike. Nemojte ih previše napuniti jer smjesa tijekom kuhanja nabubri pa bi se mogle raspadati ili će smjesa ostati zbijena i pretvrda, zato ih punite do 3/4, a u sredini ostavite prostor veličine prsta.
Na dno posude u kojoj ćete ih peći stavite malo maslinova ulja pa na njega poslažite paprike. Prelijte umakom od rajčice. Ako umak radite od svježih rajčica, na ulju pirjajte sitno sjeckani luk, dodajte rajčice, šećer i sol pa kuhajte dok se sasvim ne raspadnu. Propasirajte da odstranite sjemenke. Ako koristite pasatu, samo je dodajte luku koji ste popržili na ulju. Začinite i dodajte usitnjeni bosiljak.
Poklopite (ili prekrijte folijom) pa stavite peći na 180 stupnjeva oko dva sata. Na kraju ih kratko zapecite i bez poklopca.
Svidio vam se recept? Pročitajte još: