Muffini s jagodama
200 g glatkog brašna 1 prašak za pecivo 200 g jagoda 1 vanilin šećer 30 g mljevenih badema 1 jaje 100 g šećera 50 g maslaca 180 g jogurta |
Jagode izrežite na manje komadiće. U jednoj zdjeli spojite brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i mljevene bademe. U drugoj zdjeli izmiksajte jaje sa šećerom i rastopljenim maslacem te jogurtom. Dodajte suhe u mokre sastojke i izmiksajte. Jagode umiješajte lopaticom. Namastite kalupe za muffine i napunite ih malo više od pola. Pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Smrznuti jogurt od jagoda
2 šalice grčkog jogurta 2 šalice svježih jagoda 1/ mahune vanilije |
Štapnim mikserom jagode usitnite dok ne dobijete pire zajedno sa sjemenkama pola mahune vanilije. Jogurt umiješajte žlicom. Stavite smjesu u kalupe (može u kalup od muffina) i stavite u zamrzivač. Neka tamo stoji oko 5 sati. Kada ga poželite jesti, samo dno kalupa lagano uronite u toplu vodu.
Sladoledi na štapiću od jagode
230 ml vode 60 g šećera 20 srednjih jagoda |
Sve sastojke dodajte u blender i pulsirajte. Stavite smjesu u kalupe za sladoled (ili opet možete iskoristiti kalupe za muffine, samo u sredinu zabodite štapić nakon što se smjesa malo stvrdne!). Zamrznite na 3 sata i možete uživati!
Kocke od jagoda
100 g šećera 1 prašak za pecivo 700 g brašna 230 g maslaca 1 jaje 1 kg jagoda 4 žličice škrobnog brašna |
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. U posudi izmrvite hladni maslac s brašnom, praškom za pecivom, jajetom i 60 g šećera. Povežite tijesto i formirajte disk. Ostavite u hladnjaku na sat vremena zamotano u foliji. Jagode izrežite na manje komade . Stavite ih na laganu vatru sa 40 g šećera. Neka puste sok, a pri kraju dodajte škrob. 2/3 tijesta razvaljajte i stavite u protvan za pečenje. Stavite smjesu od jagoda. Ostatak tijesta naribajte po vrhu. Stavite peći na 200 stupnjeva oko 45 minuta. Izrežite na kocke.
Kocke od zobi i jagoda
Za bazu:
100 g zobenih pahuljica 1 žličica cimeta 30 g maslaca 1 veliko jaje 50 g badema |
Za nadjev:
2 žličice škrobnog brašna 2 žličice tople vode 500 g jagoda 100 ml javorovog sirupa |
Prvo napravite nadjev od jagoda. Jagode i javorov sirup stavite na laganu vatru. Jagode najprije izrežite na manje komade. Kada se jagode lagano raskuhaju umiješajte škrob koji ste prethodno rastopili u malo tople vode. Pustite da se nadjev ohladi. Bazu napravite tako da pomiješate zobene pahuljice, cimet, rastopljeni maslac, jaje i mljevene bademe. Sve dobro pomiješajte i 273 stavite u prethodno namašteni protvan. Na zobene pahuljice stavite nadjev te na nadjev preostalu količinu zobenih pahuljica. Pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Tart s mascarponeom i jagodama
Za koru:
130 g brašna 2 žličice šećera pola žličice soli 6 žličica maslaca 2 žličice hladne vode |
Sirup od jagoda:
250 g jagoda 70 g šećera žličica soka od limuna |
Krema od mascarponea i jagoda:
180 g mascarpone sira 60 g šećera 250 g jagoda |
U zdjeli pomiješajte brašno, hladni maslac, šećer sol i vodu. Formirajte kompaktno tijesto, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Sirup od jagoda napravite tako da pomiješate sve sastojke i kuhate ih na laganoj vatri dok smjesa ne posatne gusta, oko 40 minuta. Za kremu, mascarpone i šećer izmiksajte. Jagode narežite na ploške. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte na veličinu protvana za tart. Utisnite ga u protvan i izbodite vilicom. Pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta. Kada se kora ohladi na nju stavite kremu od mascarponea, tanak sloj sirupa i na kraju svježe sjeckane jagode.