RECEPTI DOBRE HRANE

TRADICIONALNI DUBROVAČKI RECEPTI: Slatki gušti iz omiljene dubrovačke pastičerije!

 Tonči Plazibat / Hanza Media
Duh dubrovačke tradicije utkan u torte i kolače!

Nikolina Farčić, vlasnica dubrovačke slastičarnice (po dubrovački pastičerije) Pupica, podijelila je s nama ove tradicionalne dubrovačke recepte!

Primorski pandišpanj

jaja
brašno
cukar
neprskani lemun iz đardina ili dva iz butige
ovisno o kalupu, koliko jaja, toliko ožica cukara i brašna

Dubrovnik, 250615.
Kolaci i torte u cafeu Pupica.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / Hanza Media

Jaja i cukar batit u samostojećem mikseru najmanje 35 minuta dok smjesa ne pobijeli, nježno, ožicu po ožicu, umijesiti brašno tako da sa smjesom možete ‘pisati’ po površini iste, probajte kako se spušta niz kuhaču, da znate osjetiti.

Torta s juga

200 g cukara (šećera)
200 g mjendula (badema)
250 g masla (maslac)
korica i narančin sok
200 g brašna
150 g cukara u prahu

Dubrovnik, 250615.
Kolaci i torte u cafeu Pupica.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / Hanza Media

Jaja posebno batit (ručno izmutiti), dodati koricu naranče, sok od naranče, mljevene mjendule i brašno. Peći 45 minuta na 175 °C. Biskvit prerezati i poškropiti sokom od naranče. Za kremu: 3 jaja, 3-4 ožice (žličice) brašna s malo običnog mlijeka skuhati kašicu, ubatiti maslo (maslac), cukar (šećer) u prahu, nagratat (izribati) koricu od naranče, dodati sok od naranče.

Mrkvica (torta od mrkve)

2 jaja
120 g cukara
130 g brašna
1 staklenka kompota od voća
150-200 g mrkve
150 g masla (maslaca)
100 g krem sira
50 g cukara (šećera)
malo soka od lemuna (limuna)

Dubrovnik, 250615.
Kolaci i torte u cafeu Pupica.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / Hanza Media

Sve sastojke izmiksati zajedno, dodati u tu smjesu i mrkvu i voće. Peći 45 minuta na 170 °C. Za glazuru ubaciti krem sir s cukarom i namazati samo površinu torte, ukrasiti šarenim mrvicama.

Dubrovačka torta od mjendula i oraha

7 jaja
200 g mjendula (badema)
200 g oraha
200 g cukara (šećera)
100 g čokolade za kuhanje
1 naranča 1 lemun (limun)

Dubrovnik, 250615.
Kolaci i torte u cafeu Pupica.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / Hanza Media

Žumanjce ubatit (izmutiti ručno) s cukarom, dodati sok, koricu od naranče i mljevene orahe. Izbatiti bjelance, koricu i sok lemuna, dodati mljevene mjendule (bademe). U kalup ide sloj smjese od oraha, zatim sloj od mjendula. Peći 40-50 minuta na 170 °C, potom preliti glazurom od čokolade.

Rogačuša (torta od rogača)

8 jaja
250 g masla (maslaca)
250 g čokolade za kuhanje
150 g rogača
džem od dubrovačke ljute naranče
korica i sok od naranče

Dubrovnik, 250615.
Kolaci i torte u cafeu Pupica.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / Hnaza Media

Maslo i 150 g čokolade otopiti na banjamariji (posuda u kojoj vrije voda), jaja ubatit s cukarom, rukom dodati rogač, dodati čokoladu i maslo, koricu naranče. Peći 45 minuta na 175-180°C. Razmutiti malo džema sa sokom od naranče i preliti preko ispečenog biskvita, zaliti glazurom od čokolade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:58