Varivo od poriluka i slanutka

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 30 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • konzerva slanutka ili 300 grama kuhanog slanutka
  • 2 veća poriluka
  • veći krumpir ili batat
  • tri žlice ulja
  • tri šnite slanine
  • vezica svježeg peršina
  • sol, papar
  • pola žličice kurkume
  • pola žličice kima

Priprema

1. korak

Na ulju dinstajte sitno narezan poriluk, bijeli i zeleni dio zajedno. Kad omekša, podlijte s malo vode i dodajte kockice krumpira i kim. Još kratko pirjajte pa dodajte kockice slanine.

2. korak

Kad slanina postane staklasta, dodajte slanutak i podlijte vodom, toliko da su povrće i slanutak sasvim prekriveni tekućinom.

3. korak

Dodajte kurkumu, posolite i kuhajte još dvadesetak minuta, dok krumpir sasvim ne omekša, a arome se prožmu. Na kraju poparite i pospite svježim peršinom.

4. korak

Savjet: Slanutak je nutricionistički vrlo bogata namirnica, dobar biljni izvor proteina i kalcija. Zasitan je i odličan za probavu, pa je idealan izbora za podizanje energije na početku radnog tjedna. Varivu od slanutka može se dodati i kukuruz ili grah, ali ta će šarena varijanta biti značajno teže probavljiva.

5. korak

Slanutak pomaže i kod detoksikacije tijela – posebno je koristan za izbacivanje sulfita iz tijela koji u rafiniranoj hrani služe kao kaonzervans. Sadrži i saponine, koji pogoduju zdravlju žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 09:01