Teleća rolada s blitvom i sušenim rajčicama
1,5-2 kg otkoštenih telećih prsa 1 vezica blitve (oko 500 g) 1 žlica sušenih rajčica sol papar maslinovo ulje |
Teleća prsa stavite na radnu površinu. Posolite ih i popaprite. Blitvu operite pa kratko blanširajte u vreloj vodi, najviše tri minute. Dobro je ocijedite. Sušene rajčice iz ulja nasjeckajte na sitno i ocijedite višak masnoće. Rasporedite nasjeckanu kuhanu blitvu na jednu stranu telećih prsa, a na blitvu ravnomjerno rasporedite nasjeckane sušene rajčice. Zarolajte roladu i pričvrstite je kuhinjskim koncem ili špagom. Roladu možete omotati i tankim šnitama pancete, a možete na meso staviti i koji listić kadulje i grančice timijana. Roladu premažite maslinovim uljem, stavite u posudu za pečenje i ostavite da se peče na 160 stupnjeva oko 2 sata. Kada je rolada pečena, maknite kuhinjski konac ili špagu i narežite roladu.
Teleće pečenje sa začinima
komad teletine od oko 2 kg (vratina, lopatica), količinu prilagodite broju ukućana ili gostiju 3 češnja češnjaka 4-6 lovorovih listova 1 grančica ružmarina par listića kadulje crni i crveni papar u zrnu mljeveni crni papar sol maslinovo ili suncokretovo ulje 1 dl bijelog vina 2 dl mesnog temeljca |
Meso posolite i popaprite pa ga zapecite na tavi na jačoj vatri na maslinovu ulju u koje ste dodali cijele češnjeve češnjaka. Maknite meso s tave kada je dobilo boju s jedne i druge strane. Premjestite ga u nauljenu posudu za pečenje u koju ste dodali i ulje s češnjakom iz tave pa ulijte u posudu i mesni temeljac. Na meso poslažite listiće kadulje, lovor i grančicu ružmarina te crni i crveni papar u zrnu. Ulijte i bijelo vino. Poklopite posudu za pečenje i stavite ga peći na 150 stupnjeva sat i pol do dva (ovisi o komadu mesa). Tijekom pečenja ga podlijevajte sokom od pečenja. Pola sata prije kraja pečenja otklopite posudu, pojačajte vatru na 180 stupnjeva, poslažite uokolo krumpir i povrće, ako želite. Kada je pečenje gotovo, premjestite ga na dasku za rezanje, ostavite da malo odleži i narežite ga na šnite pa poslužite s pečenim povrćem ili pire krumpirom i umakom od pečenja.
Janjeći kotleti s graškom i krumpirom
janjeći kotleti (dio s rebrom) 1 kg krumpira 400-500 g graška 1 luk peršinov list kopar grančica ružmarina maslinovo ulje maslac |
Za marinadu:
2 žličice limuna 1 žlica meda 2 žlice senfa 1 dl bijelog vina češnjak grančica ružmarina sol papar |
Janjeće kotlete, odnosno rebarca marinirajte najmanje 24 sata u poklopljenoj posudi. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke ili ploške, ako imate mali mladi krumpir ostavite ga u komadu. Stavite ga u posudu za pečenje, zauljite maslinovim uljem i pospite nasjeckanim ružmarinom. Na kombinaciji maslinova ulja i maslaca dinstajte sitno nasjeckani luk na koji, kada omekša i postane proziran, dodajte grašak i kuhajte ga pet do deset minuta (ovisi o vrsti), podlijevajući ga povremeno temeljcem ili vodom. Začinite solju i paprom te pospite peršinovim listom i koprom. Kada su krumpir i grašak gotovi, ispecite janjeće kotlete. Svaki pecite na gril tavi dvije minute sa svake strane, posolite ih i malo popaprite. Poslužite s krumpirom i graškom.
Pileći bataci i zabaci s mladim krumpirom
4-8 pilećih bataka sa zabacima sol papar senf sa zrncima gorušice 1 žličica mljevene crvene paprike limunov sok 1 žlica meda mladi krumpir 1 glavica češnjaka par grančica timijana maslinovo ulje |
Ako želite, odvojite batake od zabataka ili ih ostavite u komadu. U većoj posudi pomiješajte maslinovo ulje (0,5 dl) s medom, limunovim sokom, mljevenom crvenom paprikom, solju i paprom. Uvaljajte meso u pripremljenu smjesu pa onda svaki komad još premažite senfom sa zrncima gorušice. Mladi krumpir nemojte guliti, samo ga dobro operite. Poslažite meso u posudu za pečenje zajedno s cijelim neoguljenim češnjevima češnjaka, pa ga stavite peći na 180 stupnjeva oko 15-20 minuta. Izvadite meso pa uokolo njega poslažite narezani mladi krumpir te grančice timijana i pecite sve zajedno još dvadesetak minuta. Poslužite uz miješanu zelenu salatu u koju dodajte i nasjeckani mladi luk i rotkvice.
Teleća rebrica s pečenim krumpirom i hren umakom
Za meso i krumpir:
2 kg telećih rebrica 5 srednjih krumpira sol papar crvena paprika peršin maslinovo ulje 4 češnja češnjaka |
Za umak od hrena:
180 ml vrhnja 2 žličice hrena sol papar peršin limunov sok |
Teleća rebrica začinite solju, paprom, crvenom paprikom, maslinovim uljem i peršinom. Utrljajte začine u meso. U protvan za pečenje poredajte meso. Pokrijte aluminijskom folijom. Stavite peći na 200 stupnjeva. Krumpir ogulite i izrežite na ”lađice”. U njega protisnite češnjak. Začinite solju, paprom, crvenom paprikom, maslinovim uljem i peršinom. Dobro promiješajte. Nakon sat vremena pečenja, maknite foliju s mesa, dodajte krumpir između i pecite još sat vremena. Za umak od hrena pomiješajte vrhnje i hren iz staklenke. Dodajte sol, papar, peršin i limunov sok. Dobro promiješajte.
Pastirska pita
800 g janjetine 600 g crvenog luka 80 do 100 g mrkve 80 do 100 g korijena peršina 80 do 100 g korijena celera 10 g češnjaka 200 g pelata žlica koncentrata rajčice 100 g graška na vrh noža mljevene crvene paprike 1 lovorov list 1 mala grančica ružmarina sol papar pola litre janjećeg temeljca maslinovo ulje |
Za pire:
400 g krumpira 50 g maslaca 100 ml mlijeka 1 jaje 200 g skute (za pire i posipanje) |
Sitno sjeckani crveni luk dinstajte na maslinovom ulju, a kada se zažuti dodajte narezano korjenasto povrće i dvije žlice temeljca. Samljevenu i posoljenu janjetinu popecite bez masnoće (ako imate skroz nemasne komade mesa upotrijebite koju kap maslinova ulja) pa je dodajte u lonac s izdinstanim povrćem. Dodajte grubo sjeckani češnjak, papar, mljevenu crvenu papriku, sitno nasjeckan ružmarin, lovorov list i koncentrat rajčice. Popržite minutu do dvije. Potom dodajte usitnjene pelate i prokuhajte desetak minuta. Ako je potrebno dotjerajte okus. Na kraju dodajte grašak i pustite da se još kuha dvije minute, ne dulje jer će se sve još peći u pećnici. Od kuhanog krumpira, mlijeka i maslaca napravite pire. Ohladite ga na 40 stupnjeva ili na sobnoj temperaturi da možete umiješati jaje. Ova temperatura je važna jer bi se u vrućem pireu jaje zgrušalo. Dodajte još jednu trećinu skute pa sve promiješajte. Izvadite lovor iz pripremljene smjese te njome zatim napunite posudu za pečenje, prekrijte sve pireom i posipajte izmrvljenom skutom. Pazite da ne prepunite posudu smjesom od mesa i da vam ostane mjesta za pire. Pecite na 180 stupnjeva deset minuta.
Gusti gulaš od svinjetine
1 kg krte svinjetine 3 žlice ulja 1 poriluk 3 veće mrkve 1 pastrnjak pola glavice celera 1 kisela jabuka čaša bijelog vina sol, papar lovorov list list peršina |
Svinjetinu očistite od masnoće i svih žilica pa izrežite na kocke jednake veličine, otprilike 2 puta 2 centimetra. Narežite sitno poriluk, povrće na ploške ili kockice, ogulite i naribajte jabuku. U loncu zagrijte ulje ili mast pa na njemu zapecite polovicu nakockanog mesa. Pustite da se meso zapeče sa svih strana i zatvori. Meso prebacite šupljom žlicom na tanjur, pa zapecite i drugi dio mesa. (Ako napravite sve odjednom, meso se neće zapeći nego dinstati, pa je dobro meso peći u nekoliko koraka). Maknite i ostatak mesa s vatre, dodajte još malo ulja ili masti pa na njemu zažutite poriluk. Kad omekša, dodajte sitno sjeckano korjenasto povrće. Podlijte vinom i kuhajte na jakoj vatri oko 5 minuta. Tada u lonac vratite meso, dodajte naribanu jabuku i lovorov list. Posolite pa podlijte vodom tako da bude sasvim pokriveno. Kad zakipi, kuhajte na srednje jakoj vatri oko sat vremena. Provjerite je li meso sasvim skuhano, a jabuka bi se trebala raspasti i postati gotovo nevidljiva. Posipajte sjeckanim listom peršina.