POTREBNO JE POZNAVATI NAMIRNICE

CIJENA NIJE UVIJEK GARANCIJA KVALITETE: Skupocjene prevare u gastro svijetu!

Cijena nije garancija kvalitete i zato je potrebno poznavati namirnice.
 Getty Images

Skandali povezani s namirnicama obično uz sebe vežu velike trgovačke lance. Primjerice, postoje slučajevi koji umjesto autohtonog parmezana nude mješavinu jeftinog cheddara i celuloze, zatim maslinovo ulje koje ne zadovoljava standarde napisane kvalitete na etiketi kao što je recimo bio slučaj s tvrtkom Deoleo koja je lažno označavala svoja ulja.

Italian cheese in sale at street market, selective focus.
Getty Images/iStockphoto

U sličnim su prevarama uhvaćeni i restorani. Inside Edition je testirao restorane i zalogajnica između kojih je bio Nathan's koji je stekao popularnost serijom Seinfeld. Posebno su se proslavili jastozima (Nathan's Famous lobster), a testiranje je pokazalo kako je upravo u tom jelu izostao jastog i da je nadomješten jeftinijim varijantama. Također, prozvani su mnogi restorani koji se ponose konceptom „od farme do stola“, a zapravo su čista laž, najgora je situacija kad red dođe na namirnice u skladu s halal standardima kad se nerjetko događalo da je svinjetina podmetnuta pod govedinu.

Takve prevare u gastronomskom svijetu nisu nimalo zanemarive, budući da se prema nekim podacima fakulteta u Michiganu vrijednosti kreću oko 150 milijuna američkih dolara.

Što se tiče restoranske ponude posebno pripazite na škarpinu, kobe odreske (Kobe beef) i tartufe. Idemo redom, škarpina je vrlo prepoznatljiva po svojoj crvenoj boji, bodljama i slatkom okusu mesa. Ono što se zna dogoditi jest da je upravo škarpina, koja je izuzetno cijenjena, znanstvenog je naziva Scorpaena scrofa, pripada porodici Scorpaenidae i rodu Scorpaena. U hrvatskim trgovačkim centrima nerjetko se zna dogoditi kako se pod škarpinom prodaje riba znanstevnog imena Sebastes marinus, Sebastes mentella ili samo rod Sebastes što naim nije škarpina već oceanski bodečnjak koja živi u područjima sjevernog Atlantskog oceana i nema je u Sredozemnom moru, a kvalitetom se ne može usporediti sa škarpinom.

Split,290116.
Ranojutarnji zivot u centru grada.
Na fotografiji: velike i kvalitetne ribe najranije se prodaju na ribarnici.
Skarpine su imale cijenu 200kuna za kilogram
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

Kobe je vrsta goveda uzgojena samo u Japanu, i to baš iz Hyogo prefekture (administrativno područje kojim u svom djelokrugu upravlja prefekt) izuzetno je cijenjeno, vrlo ga je teško nabaviti, a kad biste i to uspjeli postoji visoka cijena koju biste trebali izdvojiti za ovu deliciju. Uglavnom, ako niste bili u Japanu ili u luksuznom restoranu vrlo vjerojatno niste kušali Kobe. Često zna buniti razlika između wagyu i kobea. Wagyu je naime vrsta japanskog goveda, kojem i Kobe pripada, ali Kobe dolazi isključivo iz spomenute Hyogo prefekture.

Two fresh cuts of authentic Kobe steak in a restaurant in Kobe, Japan.
Getty Images

Što se tiče tartufa i ovdje valja biti oprezan. Budući da su tartufi vrlo cijenjeni, teško da ćete na nekom cijenom prihvatljivom jelu kušati prave tartufe. Najsigurniji ste ako se nariba baš direktno ispred vas, u protivnom vrlo lako mogu podmetnuti ulje tartufa ili „tartufatu“.

Hands cutting truffel
Getty Images/iStockphoto

Visoka cijena naravno nije garancija da ćete dobiti kvalitetna i provjerene sastojke, ali prihvatljive cijene jela koje uključuju ove namirnice bi vam trebale utjerati sumnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:59