GOSTIONICA BELONA
Hrvatskih branitelja 15, 51557 Cres
Vlasnik: Matija Stolnik
Chef: Ante Šmit
Tel.: 051/571203, 098/409300
E-mail: gostionicabelona@gmail. com
Otvorena od 10 do 23. Zatvorena od 1. XII. do 1. III.
U ovogodišnjoj Slasnoj plovidbi predstavio sam vam sve manje znane, ali jako vrijedne toponime finog blagovanja po otocima sjevernog i srednjeg Jadrana. Sve odreda unatrag tri godine u ovoj rubrici bili su to moji uzmorski favoriti pa sam ih logično samo hvalio. Sada, na kraju ovog naprasno, obilnim kišama prekinutog ljeta ponovno sam u Cresu, gdje sam bio početkom srpnja, prije plovidbe.
Cijeli otok, a pogotovo sam grad Cres i njegova bliža okolica nevjerojatno su kulinarski poticajna lokacija. Creska blagodat je voda iz vranskog jezera pa u njihovim povrtnjacima uzgajaju respektabilne količine svakojakog povrća. Padine oko Cresa, ali i drugdje po otoku uzorni su maslinici iz kojih Crešani rade jedno od najboljih domaćih ulja uopće (2012. ulje Crexa obitelji Kremenić na rimskoj izložbi “Flos olei” proglašeno je najboljim u Europi!). Ovce, razna divljač, ribe, a posebno škampi sve su to aduti raznolike i bogate creske kuhinje pa je ovdje i ugostiteljima prilika da svoja jela spravljaju od jako kvalitetnih namirnica. Tako je to i u Beloni, gostionici u pravom smislu te riječi, u koju zalazim dvadeset i pet godina.
Na istome mjestu, na samom ulazu u grad, gostionica je već odavno (i najstariji Crešani će reći da je ondje “vavik bila oštarija”). Otprije Drugog svjetskog rata nosi ime Belona, po lijepoj pipničarki koja je tada radila ovdje. Dolazi to od talijanske riječi bella, lijepa, a u slobodnom prijevodu može značiti “kus ženske”. Divno je da je obitelj Stolnik, koja je krajem sedamdesetih preuzela gostionicu, zadržala ime, no i važnije da su nastavili tradiciju, shvativši da je raritet zadržati duh i karakter mjesne atmosfere u kojoj je uvijek za barem jednim stolom društvo stalnih gostiju, domaćeg svijeta. Matija Stolnik, mladi vlasnik, naslijedio je oca Blaža, koji je, otkako je u mirovini, malo manje u gostionici, a više na ribi (sve lignje i dosta finih ribljih bokuna, posebno zubaca njegovi su ulovi).
Oba su školovani ugostitelji (Blaž je godinama bio nastavnik u opatijskoj ugostiteljskoj školi) i očito jako dobro znaju kako uspješno voditi posao. Jedan i drugi svojim vedrim raspoloženjem i čestim zaraznim smijehom zajedno s dobacivanjem sa stola stalnih gostiju Beloni daju posebno vedru atmosferu. Naravno, to veselo raspoloženje teško da bi opstalo da se u njihovoj kuhinji, jednako profesionalno ustrojenoj kao što funkcioniraju sve komponente restorana, ne kuha jako dobro. Bez obzira na to spremaju li “bolonjez”, kada svratim ovdje na marendu, ili ribu iz pećnice, kao što je to bilo prije neki dan, jednako je ukusno. Kao i kad peku janjetinu, i ta njihova riba s krumpirom, malo povrća i crnih maslina dolazi iz peći koja se loži na drva.
Sasvim je sigurno da je odatle i ta osebujna slast i poseban tek koji je preuzela škarpina koju sam pojeo nakon tri kuhana škampa za uvertiru. Već više puta opjevani creski škampi ulovljeni u vrši, samo kratko kuhani svojom tajanstvenom slatkoćom lako rađaju ovisnost. Grancigule ili hobotnica na salatu, špageti sa školjkama i repovima malih škampi, Blažev ulov liganja, sve su to jako jednostavna jela s njihova ne preširokog jelovnika koje ovdje znam jesti, ali odreda spravljena jako, jako fino. Nije stoga čudno da im je uvijek gostionica puna.
Odabir vina
Vina kuće: malvazija (Geržanić, Vižinada), graševina (Krauthaker, Kutjevo) 80 kn; cuve crnih sorti (Geržanić), merlot (Istravino, Rijeka) 90; po 6 butelja bijelih i crnih vina 120 do 200; 2 butelje rosea po 120; 1 etiketa desertnog vina 150. Sve hrvatska vina. 3 etikete pjenušaca (Italija, Hrvatska) 120 do 150.
Cijene
Salata od hobotnice 70 kn, marinirani inćuni 35, koktel od škampi 90, riba ovisno o vrsti od 360 do 450 (1 kg), škampi 450 (1 kg), hlap/jastog 550 (1 kg), creske lignje 100, janjetina iz pećnice 250 (1 kg).