Ovo jedinstveno kulinarsko druženje počelo je s Hrvojem Krajnovićem kojeg klinci obožavaju i kojima je on najfora kuhar koji radi totalno dobru, zdravu hranu za klince. Njegovi mini pomagači mijesili su, miješali, servirali i umrljali prstiće, mogao se uključiti svatko tko je htio. Složna mala kuhinja pripremala je mini obroke od ribe, i to dimljene. Hrvoje jako dobro zna da se pričama o hrani i raznim zanimljivostima o njoj te davanju na važnosti tim malim kuharima može pridobiti dječja pažnja i pobuditi interes za određene namirnice kao što je i riba. Mali chefovi su uz Hrvojevu pomoć pripremili tost s avokadom i kajganom te dimljenom ribom, krekere s ribom i sirom te tortilje.
- Djeca vole slušati o hrani, vole ju pripremati i vole pojesti ono što je njihovih ruku djelo. Ovdje se dobro zabavljaju, ali i uče o pojedinim namirnicama razvijajući svoju kreativnost - kaže Hrvoje.
A baš to i je cilj radionica koje se već četvrtu godinu zaredom održavaju tijekom ovog najznačajnijeg gastro događaja u nas. Oni koji o pripremi hrane znaju baš sve, a to su odreda vrhunski chefovi i gastro stručnjaci, svoje kuhinje privremeno sele i otvaraju za svakog gosta, daju mu priliku da iz prve ruke proširi svoje kulinarsko znanje, da na mjestu upije način pripreme pojedinih namirnica i načine njihove termičke obrade.
Na kraju to sve mogu kušati i od profesionalaca doznati trikove uz koje će briljirati u svojim kuhinjama. Jedan od kojeg su mogli pokupiti dobre savjete te vidjeti i probati kako to rade najbolji je i chef Zoran Gajić koji je pripremio slijed od pet jela sparivši ih s Koralat vinima i likerima.
- Držali smo se sezonskog tako da je na tanjurima prisutna jesen, odnosno njezini plodovi, radili smo jesenski orzoto s zlatnim trubama, puretinom i kremom od hokaido bundeve uz koji je savršeno pristajao Korlat Rose 2015. Sljedeće jelo bila je teletina punjena mascarponeom i rog paprikom, a poslužena je uz Korlat Merlot, nakon nje lungić s kremom od gljiva i sušenih rajčica omotan lardom, a začinio ga je dodatno cabernet sauvignon iste vinske etikete. Pa pašticada s domaćim njokima od badema i Syraha za kraj praline i Artisan crafted chocolates koje su se savršeno sparile s Korlatovim likerom od aronije - ispričao nam je chef Gajić.
Šta reći, na radionicama u sklopu Tjedna dobre hrane jede se kao u najboljim restoranima, i to za nula kuna. A te okuse, taj doživljaj, tu atmosferu nemoguće je prepričati, treba doći, omirisati, kušati i uživati u zaista sjajnoj atmosferi. Ako ste kojim slučajem propustili ovaj vikend još stignete biti dio našeg Festivala, a raspored nadolazećih radionica pogledajte ovdje.
Tjedan dobre hrane organizira i svoju tržnicu, odnosno sajam na kojemu se mogu razgledati, kušati i kupiti proizvodi od malih, ali velikih proizvođača, obitelji koje na svojim OPG-ovima uzgajaju i proizvode najiskreniju moguću hranu.
UŽIVANJE U HRANI
Ovaj projekt na taj način podupire te vrijedne ljude i omogućuje svima nama da jedemo ono što se naziva hranom s okusom, ono što ima istinsku “home made” etiketu. Od danas imate priliku uživati u više od 70 restorana diljem Hrvatske u posebnim menijima za samo 100 kuna uz osvježavajuću Jamnicu, a popis restorana koji su dio naše manifestacije pogledajte ovdje.
Ne treba puno razmišljati, dobre stvari lako se prigrle, ne treba vam ništa osim dobre volje, želje za dobrom hranom i upoznavanjem ljudi kojima ona puno znači. Oni će vas dočekati i pobrinuti se da se zaista dobro provedete i budete siti. I to na kraljevski način.