Antunović Silvanac zeleni 2012.

Tip vina: bijelo suho

Alkohol: 12.3%

Cijena: 55 kn

Ovo britko, živahno i slasno osvježenje iz podruma Jasne Antunović Turk moglo bi ljepotom i atraktivnošću potaknuti neke nove navade na hrvatskoj vinskoj sceni. Prvo, skrenuti više pažnje na sjajno erdutsko vinogorje i vinare poput nje, Klasičeka, Jakovca i Brzice. Imidž erdutskog vinogorja predugo je talac trome vinarije Erdut koju nikako da dočekamo da kvalitetom krene putem Belja, Iločkih podruma ili Feravina, a ima najmanje iste predispozicije. Drugo, afirmirati upravo ovakav stil silvanca zelenog, jer u proteklim godinama njegovi glavni aduti – svježina, aroma zelene jabuke i atraktivna živahnost – redovno su izostajali zbog pregnuća vinara da od silvanca naprave chardonnay ili pošip. S jačim alkoholima i više tijela vina, naime, Zavod za vinarstvo im je dao status vrhunskog vina, međutim postala su bezlična, bez onog šarmantnog kiselkastog twista na retrookusu i, naravno, odmah izgubila kupce. Treće, iznijeti na svjetlo dana činjenicu koje još uopće nismo svjesni, a itakako mijenja domaći svijet vina.

Za transfer vina iz birtaškog u svijet promišljenog i umjerenog konzumiranja najzaslužnije su žene. Zbog njih se butelje poslužuju na čaše, a za aperitiv, umjesto rakije, služi pjenušac. Omiljeni sportovi birtaša, poput ispijanja gemišta na metre i junačenje brojem iskapljenih butelja, polako postaje stvar prošlosti. S Jasnom Antunović Turk mogla bi početi i era vinarki-poduzetnica. Žene u vinu, naime, su prilično prisutne kao enologinje ili menadžerice, ali kao vinarke još se najčešće pojavljuju u ulozi “gazdine” supruge. Jasna je vjerojatno naša prva potpuno samostalna vinarka koja snosi odgovornost za kreaciju svih svojih vina kao i za tržište. Dizajn boce je prilično konzervativan, s pomalo zastarjelim zlatotiskom, kao da je naslijeđen iz ranih devedesetih. Ne djeluje kao produkt novog projekta mlade poduzetnice. Srećom, sadržaj boce je jako dobar. Ovaj silvanac sigurno spada u trenutačno najbolje primjerke ove sorte u Hrvatskoj i podsjeća nas zbog čega je orahovički svojedobno bio tako popularan.

Izgled u čaši obećava. Žive je zelenkasto žućkaste boje i najavljuje isto tako žive arome koje se trenutak kasnije ostvaruju. Prekrasna je i ne odveć intenzivna mirisa. Svježina zelene jabuke i primjese travnatih nota pomiješane su s tragovima slatkog voća. Jako je postojan. I nakon petnaestak minuta u čaši jednako dobro miriši. Okus je također u stilskom suglasju s mirisom i bojom. Prije svega osvježavajući, jer odiše agrumima i jabukama, potom slastan zbog kremasto sočne teksture, a potom i britak zahvaljujući završnoj impresivnoj mineralnosti. Nesvakidašnja i vrlo netipična slojevitost za sortu koja često daje prilično jednostavna vina, a pritom nije izgubila niti trun karakteristične svježine i šarma. Impresivno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:02