Chardonnay Keltis 2009.

Kategorija: Crna odležana vina

Regija: Bregovita Hrvatska

Boja: Crno

Sorta: chardonnay

Tip vina: crno suho

Alkohol: 13%

Cijena: 110 kn

Kuharski je motiv zaslužan za uvoz ovog vrlo osobitog slovenskog vina. Anu Ugarković opčinilo je već nakon prvog gutljaja u vinariji u Bizeljskom. Chardonnay, najraširenija globalna sorta, ovom se etiketom visoko izdigla iznad raširenih konfekcijskih uradaka. Beskompromisni biodinamički postupak počeo je s berbom 2009. u punoj zrelosti grožđa. Uslijedila je prirodna podrumska fermentacija bez snižavanja temperature, potpuno uzdržavanje od uobičajenih aditiva, duga maceracija i potom godinu i pol odležavanje u hrastovim bačvama.

Dobiveno je za chardonnay tamno vino, ono koje danas nazivamo orange wine, narančasto vino, bogatih, snažnih aroma u kojima čak ni snažna barikna vanilija ne strši. Ana se svojski potrudila tražeći savršeno jelo za Keltisov chardonnay.

Njen odgovor, pohani pileći batak može zazvučati banalno dok se ne kuša u “Malome baru”. Ekstremna hrskavost i sočnost posljedica je odležavanja mesa u salamuri i mlaćenici i prženja u višeslojnom pohinu. Sklad je vidljiv čak i u boji vina i hrustavih pohanaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:54