Frankovka Miraz 2008.

Tip vina: suho crno vino

Alkohol: 13,5%

Cijena: 65 kn

Feravino je doslovno zadužilo vinarstvo Hrvatske kad je devedesetih i ranih dvijetisućitih, u pomami vađenja tradicionalnih sorti i sađenja popularnih i svepristunih francuskih bestellera, inzistiralo na očuvanju frankovke i zweigelta. Odluka ih je u početku skupo koštala jer je tržište pod svaku cijenu bilo gladno uvoznog i novog. No sada, kad se napokon probudio osjećaj samopoštovanja i kad se počelo osluškivati što su nam to preci imali za reći sadeći uporno te srednjeeuropske sorte, mogli bi tu svoju

upornost i viziju konačno naplatiti. Bez Feravina pitanje je bi li frankovka kao važna sorta uopće preživjela na ovim prostorima do danas.

Frankovka, koja u hladnijim regijama daje živahna, sočna i lagana vina s blago naglašenom kiselinom u Slavoniji i Podunavlju pokazuje sasvim drukčije, zrelije i raskošnije lice. Posebno kad dolazi iz vinarije Feravino. Ovdje ne gubi na tom osvježavajućem šarmu, ali dobiva na strukturi, duljini trajanja okusa i generalno na okusu. Feravino je razdijelilo svoju frankovku u dvije linije. Jedna jednostavnija, sočnija i bliža općem poimanju te sorte dolazi pod etiketom Dika. Druga, kompleksnija, zrelija i bogatija, dolazi pod imenom Miraz i može se nositi s bilo kojim drugim internacionalnim pandanom zasađenim u Hrvatskoj. Dapače, za razliku od tipičnih slavonskih caberneta koji uglavnom podsjećaju na novosvjetovne primjerke iz Čilea ili Kalifornije, ova frankovka ima autentičnost i originalnost. Jedinstvenost tipičnu za Slavoniju i možda susjedne Mađarske regije Villany i Sekzsard.

Predmet današnje recenzije jedno je od ljepših izdanja ove etikete. To je odležano vino u kojem je primarna voćnost stavljena na stranu i dana je prednost začinskim tonovima porijeklom iz hrasta te sekundarnim i tercijarnim aromama što se rađaju dozrijevanjem. Miris kože i duhana najizraženije su arome koje potom slijedi nit karamele i kokosa te primjese minti tonova. Okus je dobro balansiran, omekšao dozrijevanjem, ali ga prilično čvrsti tanini još drže na okupu. Sve skupa začinjeno je odlično doziranim živahnim kiselinama. Na retrookusu se pojavljuje nota zadimljenosti i prigušena džemasta voćnost. Ozbiljno food vino s neodoljivim šarmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:08