Kos

Tip vina: suho rose

Alkohol: 13%

Cijena: 45 kn

Pinot sivi jedan je od najćudljivijih izdanaka vitis vinifere. Ne spada ni u bijele ni u crne sorte, zbog čega i nosi naziv sivi. Naime, izgled grozda govori da se radi o crnoj sorti, međutim količina antocijana odgovornih za boju u samoj bobici je toliko niska da se klasičnom tehnologijom proizvodnje crnih vina može najviše postići tek ružičasta boja. Jako je osjetljiv u vinogradu pa su oscilacije u kvaliteti i kod najboljih vinara više pravilo nego izuzetak. Uzgaja ga se doslovno svagdje, zbog čega dolazi u bezbroj manje ili više uspješnih lica. Od sveprisutnih tanušnih pinot grigia bez osobitog karaktera iz talijanskih regija Veneto, Lombardija i Friuli, preko cijenjenih slatkastih i mineralnih alzaških verzija gdje nosi naziv pinot gris, zatim centralnoeuropskih mirisnih kolačića, osobito iz Austrije, pod nazivom grauburgunder, do naših sivih pinota među kojima se taj raspon još dodatno rasteže. U Istri i Dalmaciji je bez osobitog karaktera. Tamo mu jednostavno fali svježine. U Slavoniji je obično dobro uravnotežen. Stilski je u sredini između elegancije i snage, a u dobrim berbama kao što je zadnja Krauthakerova zna biti genijalan. U Podunavlju daje raskošan i bogat nektar pogodan za dozrijevanje u hrastovim bačvama, u Međimurju, Zagorju i Primorju daje mirisna i osvježavajuća vina s pregršt zrelog voća, te krepkim i punim tekom. Rizik koji ga uvijek prati je da kada ga se vinificira kao crno vino, dobije se rose koji zna biti zakinut na intenzitetu primarnih aroma, a kada ga se pak vinificira kao bijelo vino, zna djelovati ispran ili tanak.

Zelinska vinarija Kos & Jurišić već se dugo bavi ovom zahtjevnom sortom, punom potencijala i rizika. Kontinuirano su dobri, ali su u 2012. odlučili napraviti još jedan iskorak u ispitivanju krajnjih dometa ove sorte u specifičnim uvjetima regije bregovita Hrvatska. Kratkom maceracijom najzrelijeg grožđa 6-7 sati uhvatili su nešto tanina i izgradili čvrstu kičmu na kojoj slatkasta voćnost nije kratkotrajna ni banalna već upravo veličanstvena. Uravnotežena, bogata i krepka. Vino je jako atraktivna i vrlo intenzivna mirisa. Kao da se radi o aromatičnoj sorti tipa traminac, ali s puno više svježine i voća. Superzavodljive i nevjerojatno bogate voćnosti na nosu. Pregršt šumskih jagoda, obilje banana, te ponešto marelica, malina, jabuka i bresaka. U ustima jednake raskoši i identična seduktivno-sočna karaktera donekle učvršćenog blagim taninima i izvrsno doziranim kiselinama. Na finišu se osjeti doza slatke voćnosti, što se još dugo po ispijanju drži na nepcu i jeziku. Radi se o savršenom interpretu i regije i sorte, svježine i mirisa kojim oboje obiluju. Već je u punoj formi i idealan za konzumaciju, a uz dobro skladištenje potrajat će do 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:08