Puhelek Purek Sauvignon 2011.

Tip vina: bijelo suho

Alkohol: 12,7%

Cijena: 50 kn

Još jedan adut za ljetne dane što dolaze. Svjež na nosu, herbalnih mirisa poput pokošene livade pomiješanih s tragovima bazge i citrusa. Krepak i živahan u ustima, osvježavajuća karaktera te intenzivna i postojana okusa s tropsko-citrusnim završetkom i senzacijom sočne, tek ubrane jabuke na retrookusu.

Dolazi iz obitelji Puhelek Purek, vinarije iz okolice Zeline koja je lokalno, a potom i u vinofilskim krugovima, već dugo sinonim za vrsne sauvignon i kraljevinu. Izvan tih krugova su nažalost još prilično neafirmirani iako nude jedan od najboljih omjera cijene i kvalitete na tržištu kada su te dvije sorte u pitanju. Posebno sauvignon, u ovom slučaju iz berbe 2011., čija je svježina izvrsno očuvana i ne pokazuje nikakve znakove starenja. Radi se o jednom od najfinijih sauvignona Hrvatske, koji kvalitetom s lakoćom parira onima s Plešivice poput Korakova ili onima iz Kutjeva poput Galićeva, a pritom je bitno jeftiniji. Status Zeline, kao i još nekih drugih regija poput, recimo, Moslavine, sasvim je nepravedno podcijenjen, što se potom odražava i na prodajnu cijenu. Stoga iskoristite priliku dok je još tu i za ovo ljeto u arhivu pospremite koji karton ovog bombona. Kraljevina i Grašica (graševina) još su povoljniji, a ne mogu zamisliti bolji materijal za ljetnu gemištaciju uz roštilj od njih.

Tu je sauvignon iz 2012. imena Vino Vinske kraljice, koji tek dolazi. Stilom nešto drugačiji, ali također vrlo fin. Naime, ima ostatak neprovrelog sladora, pa spada u tip polusuhih vina. Nešto je i snažnija alkohola koji mu daje više tijela, ali i oduzima dio osvježavajućeg efekta. To ga iz zone aperitivnih vina i vina za riblja carpaccia ili ljetne salate s tjesteninom, gdje spada 2011., seli u zonu azijske kuhinje slatko-kiselih umaka i intenzivnih mirisa. U svakom slučaju, obitelj Puhelek Purek zaslužila je puno više pažnje. Glava obitelji Stjepan godinama čuva kontinuitet kvalitete i stila, a visokoškolovane kćeri Nataša i Ivana (diplomirani agronomi), koje su također uključene u obiteljski biznis, svojom stručnošću i strašću jamče stabilnu budućnost. Preostaje im samo još veći promidžbeni angažman, kako bi više ljudi upoznali s ljepotom osvježavajućih i mirisnih vina sa zelinskih brežuljaka.

Kada povlačimo internacionalne paralele s njihovim sauvignonom, ne treba uspoređivati s novozelandskima koji pršte zelenim aromama i svježim paprikama, niti s onima s Loire iz kojih zrače mineralnost i mirišu na šparoge, već pretežno s austrijskima ili čileanskima iz doline Bio Bio gdje se herbalnost susreće sa svježom voćnošću. Upravo kao i ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:35