Zov slatkog

VODIČ: Pronašli smo najbolju čokoladnu tortu!

Prošetali smo zagrebačkim slastičarnicama i bacili se u potragu za dobrom čokoladnom tortom

Gdje ćemo na kolače? Standarno je pitanje i u odgovoru se najčešće biraju ista mjesta u nedostatku vremena za razmišljanje ili jednostavno iz navike. Prošetali smo zagrebačkim ulicama i bacili se u potragu za najboljom čokoladnom tortom. Sve je bilo bitno: od usluge do ambijenta i naravno slastice. Nigdje nismo naišli na lošu ili neljubaznu uslugu i zaista su na svim mjestima bili spremni predložiti njihove favorite koji bi nam se mogli svidjeti. Utrka je bila tijesna, ali pobjednika mora biti.

Ako tražite čistru klasiku tu su favoriti Amelie i Chez Marie u Koturaškoj, ako tražite drugačije tu je apsolutni favorit Mak na Konac, važan vam je ambijent obavezno svratite u Meet Mia, tražite engleski štih Cup&Cake, a čokoladno, čokoladno sa još malo čokolade definitivno potražite u Chocolatu.

Sve ljubitelje pozivamo da nam otkriju svoja omiljena mjesta i gdje su jeli najbolju čokoladnu tortu jer vjerujemo kako takvih prijedloga nikad dovoljno. A sada, pokušajte zaustaviti zazubice i pogledajte naš vodič!

Torta br. 1: čokoladna s karamelom i lješnjacima

(Chocolat 041, iza kazališta na početku Masarykove)

Ovo je pravi raj za ljubitelje teških čokoladnih kolača. Kako i samo ime govori u Chocolatu ćete se namučiti kod odabira čokoladne torte budući da imaju definitivno najveći izbor. Čokoladna s rumom, sa smokvom, višnjama, cimetom, kokosom, karamelom i krokanomtm te varijanta bijele čokolade s kokosom, malinama ili narančom. Mi smo uzele s karamelom i krema nam je bila malo preteška, okusi su bili prejaki i nedostaje nešto da “ubije” toliko količinu slatkog. U svakom slučaju vrlo privlačnog izgleda I vjerojatno odlična za ljubitelje jako, jako puno čokolade.

Torta br. 2: Bijela čokolada s narančom

(Chocolat 041, iza kazališta na početku Masarykove)

Drugi izbor pao je na bijelu čokoladu s narančom. Ova nam se osobno više svidjela zbog nježnijih okusa iako smo očekivali intenzivniji okus naranče na vrhu, ali sasvim u redu. Vrlo bogata kremom i ovdje je biskvit bio mekši i ukusniji nego u prvoj varijanti. Cijena svih torti je 19 kuna osim torte s marelicom.

Ocjena: 4, iako će ocjena biti veća onima koji vole jako puno čokolade u svojim kolačima i ne poznaju izraz "previše čokolade".

Torta br. 3: Mr. Big

(Meet Mia, Vlaška 43)

Novootvorena slastičarnica prvo će vas osupnuti svojim šarmantnim uređenjem, a onda i malo drugačijim kolačima. Zadatak je bio pronaći najbolju čokoladnu tortu dok ovdje zbog oblika i kombinacija slasica ne možemo govoriti o klasici. Mi smo na preporuka osoblja uzeli Mr. Biga. Čokoladnu kupolu obogaćenu s malo gorke naranče, prilično zasitnom kremom i malim čokoladnim “bombicama”. Oni su sigurno nešto drugačije i kolači su im nešto skuplji pa smo za našu čokoladnu slasticu izdvojili 22 kune. Mi smo očekivali drugačije punjenje, drugačije okuse pa je iz tog razloga i ocjena 4. Ali, ako tražite prekrasan ambijent sa drugačijim kolačima, posjetite Miu! :)

Ocjena: 4

Torta br. 4: Kolač s makom

(Mak na konac)

Ovdje smo smo kušali Švecku I legendarni kolač s makom i čokoladom. Ako ne tražite totalno čokoladnu tortu ovo su genijalni deserti. Švecka u sebi ima ricotta sire i čokolade i koliko god zasitno zvučalo vrlo su prozračni i nježni.

Mak je pak potpuno druga priča od svega što ste do sada probali i apsolutno vrijedi kušati. Nešto skuplji 20 i 22 kune ali se svakako isplati. Ovdje bismo svakodnevno svraćali na kolače.

Ocjena: 5

Torta br. 5: čokoladna torta s narančom i bademom

(Chez Marie, Koturaška cesta 53 (iza zgrade HEP-a)

Ovo je pravi klasik. Bogata, svilenkasta čokoladna krema punog okusa. Imaju varijantu s bademom i s narančom. Osobno smo veći ljubitelji ove s narančom ali zapravo su obje stvarno ukusne. Komad košta 15 kuna, ali je veličina ipak mala zamjerka. Ako povećaju komade ovo će biti čista petica, ipak ako ste željni malo čokoladne kasike ovo je prava adresa.

Ocjena: 4/5

Torta br. 6: Majestic

(Cookie Factory, Tkalčićeva 21)

Ovdje su mišljenja vrlo podijeljena. Nekima je ovo bila jedna od lošijih torti zbog preteške i prezasitne Kreme dok se drugi jednostavno nisu mogli odvojiti od nje. Kako bilo za 20 kuna dobijete jako veliku krišku i stvarno je prava čokoladna torta s brownie biskvitom. Što se tiče ponude Cookie Factorya nama je nezamjenjiv “Brownie à la mode” i puno ukusniji od klasične čokoladne torte dok se drugi ne bi složili.

Ocjena: -4 (ocjena će biti veća ako ne poznajete izraz previše ili prezasitno :)

Torta br. 7: Brownie torta

(Torte i to - Kaptol Centar)

Ovdje smo dobili preporuku kako moramo kušati Brownie tortu i istina! Ovo je najfinija čokoladna torta na cijelom planetu. Baršunasta, meka, svilenkasta i savršena. Nama se jako svidjela! Kušali smo još i crnu sa žutom crtom koja se već profilirala u simbol “Torta I to”. Obje su savršene na svoj način, podatna žuta krema, bogatog okusa obavijena sočnim čokoladnim biskvitom. Prefino. Cijena? Morat ćete izdvojiti 19 kuna za komad.

Ocjena: Čista 5, po mnogima najbolja čokoladna torta!

Torta br. 8: Nathalie

(Amelie, na početku stare Vlaške)

Naš apsolutni favorit u Amelieu je Nathalie, neobična kombinacija lješnjaka, kaka, višanja I sira. Kad na red dođe čokoladna torta ponovno su besprijekorni. Prilično velika kriška za 15 kuna, osjeti se da je čokolada kvalitetnija, nije suha, vrlo jednostavna i jako dobro funkcionira uz šalicu čaja ili bijele kave.

Ocjena: 5

Torta br. 9: čokoladna torta s rogačem

(Fine torte, ispod Langića u Vlaškoj)

Ovdje smo se odlučili za čokoladnu varijantu s rogačem. Vrlo aromatična i u trenutku vas vraća u ljetne dane , ali služe vrlo male komade. Također, dovoljno sočna i jako mirisna. Za nju ćete morati izdvojiti 14 kuna.

Ocjena: 4/5 (zbog jako male porcije)

Torta br. 10: sacherica

(Millenium, u Bogovićevoj)

U Milleniumu nas je vjerojatno kao I većinu zabljesnula dupkom puna vitrina prelijepih kolača. Odlučili smo se za sachericu. Izgledom prelijepa dok je okusom ipak pomalo razočarala. Preslatka, ali vrlo sočna. Ovo je lagani pomak od obične sacherice i dobijete pošten komad za 16 kuna.

Ocjena: 3-4, glavna zamjerka previse šećera, ali izgledom prelijepa

Torta br. 11: gospodin Darcy

Izvor fotografije

(Cup & Cake, na križanju Vlaške i Draškovićeve)

Britanske slastice su svakako dobar izbor. Mi se osladili gospodinom Darcyjem. Isto je odudarao od klasike, tamna čokolada, vrlo prozračna, a opet dovoljno “jaka” I teška. Ovdje definitivno preporučamo šalicu čaja I nije za nekog tko očekuje kremaste kolače, ali imaju i takvih u ponudi. Vrlo korektno, dobro izvedeno i ukusno. Cijena? 18 kuna

Ocjena: 4/5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:07