Recenzija: American Steak and Grill House, Zagreb

Možda šećući špicom niste zamiijetili, ali prije nekog vremena vremešni kafić-restoran najcentralnijeg zagrebačkog hotela, hotela Dubrovnik, pojačanje u vidu američkog steak housea, pa se usred prilično klasične vizure ove gradske institucije sada koče velika plavo-crvena neonska slova i jedan razjareni bik.

No, zađete li unutra, brzo postaje jasno da interijer nije mijenjan u skladu s novim gastronomskim pothvatom, tako da je unutra – sve po starom. Klasičare i dugogodišnje poklonike to će radovati, a one koji očekuju atmosferu jednog steak housea pomalo razočarati.

Možda je i činjenica da ste istovremeno u dva restorana (ponudit će vam i jelovnik Piccolo Monda) pomalo zbunjujuća i budi skepsu.

Proširen jelovnik

S druge strane, mislite si, ako neka kuhinja može izdržati dva jelovnika, to je valjda ona hotelska (brrrr!). Kad ih malo bolje proučite, postaje jasno da je ustvari postojeći, prilično klasičan meni malo proširen ponudom steakova, ništa drugo. Tako smo i mi odlučili šarati. Krenuli s krepkom goveđom juhom, nastavili klasičnim lasagnettama, da bismo se konačno dočepali NY strip steaka i pilećeg zabatka na žaru. Za ambicioznije jelce, tu su T-bone steak, porterhouse steak i ramsteak kotleti na žaru. Krepka goveđa juha zaista je bila gusta i krepka, dugo kuhana juha sa svježim začinima. Lasagnette su ustvari tagliatelle s bolonjez umakom, zapečene s dosta sira. Vrlo dobra tjestenina, čiji je umak bio malčice presladak.

Pristojne cijene

No, sva prigovaranja prestaju nakon što isprobamo NY strip steak, taj prekrasno sočan komad odležane govedine, koja je bila ispečena točno prema našoj želji. Krumpir u foliji i s umakom od vrhnja na tanjuru je stigao mlak, ali ipak savršeno skuhan. Primjereni noževi za steak pridonijeli su prebrzom nestanku ovog krasnog komada mesa s tanjura (uzeli smo manju verziju od 18 dkg, koja greška!).

Pečeni zabatak sa žara jednostavno se nije mogao mjeriti, iako je i to bio sočno pripremljen komad mesa. Curry riža za prilog od “curryja” dobila je samo žutu boju i iako je bila dobro skuhana, nije opravdala svoj ambiciozan naziv.

O salad baru za 35 kn ne treba trošiti previše riječi, svaki austrijski Rosenberger na autocesti ima bolju ponudu. Deserti također nisu za posebno spominjanje iako su bili pristojni.

Sve u svemu, zadovoljni smo ručkom u hotelu Dubrovnik. Posve je jasno da u kuhinji znaju što rade i tu nema velikih grešaka, što se odnosi i na pripremu steakova, ali nekakve kreativnosti ne treba očekivati previše. Hrana je više nego pristojnih cijena, pogotovo imajući na umu da se radi o hotelu na glavnome gradskom trgu. Problematična je vinska lista gdje su cijene, za razliku od hrane, apsurdno previsoke (Buhač Merlot za 150 kn? Čemu?). I dalje za promatranje ljudi u centru grada ne postoji lokacija s više duše i povijesti od ovoga 80 godina starog hotela, pa, ogladnite li pritom, pripadajući restorani ne bi vas trebali razočarati. Ceh za dvoje odraslih s dvije čaše vina: 319 kn.

Adresa: Ljudevita Gaja 1,

Zagreb

Tel: 01/4863-555

http://hotel-dubrovnik.hr/

Cijene: Burger 49 kn, steakovi do 139 kn, porterhouse za

dvoje 280 kn

Cijene: Čaša vina od 13 do 30 kn, 40-ak vina u ponudi

Ponuda za vegetarijance: da

Radno vrijeme:

od 6.30 do 22.30

Rezervacija: da

Parking: ne

Kartice: da, sve

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:23