Recenzija: konoba Kantinon, Rovinj

Dva-tri tapasa ili pintxosa, čaša dobre Cave ili Rioje za pristojnu cijenu u ležernoj taverni u sjenovitoj uličici tik iznad plaže. To su sjećanja koja mnoge vraćaju na španjolsku obalu unatoč tome što je ponegdje brutalno betonizirana. Na donekle sličan koncept odlučio se i Kantinon, oštarija visokih stropova, sa stoljetnim kamenim pločama na podu, krečom oličenim zidovima i prastarim drvenim bačvama, pa imate osjećaj da živi tu na rovinjskoj rivi još od vladavine Mletaka. Jer, osim klasičnih niskih stolova, postavljeni su i oni visoki s barskim stolicama kao stvoreni za nepretencioznu mezu s nogu koju je ova lijena topla večer zazivala.

Impresivna vinska lista

Suze radosnice naviru nam od pogleda na vinsku listu – ama baš sva vina nude se i na čaše (!), a cijene su vrlo korektne, u rangu talijanskih vinskih barova. Pokriva sve hrvatske regije, ne samo Istru, a posebno nas raduje prisutnost Dobravca i Šurana, dva još neotkrivena rovinjska vinara. Ako ste vinski geekovi kao mi, najbolje je da se prepustite u ruke Emila Perdeca, dobrog duha mjesta i krivca za tako filigranski složenu listu, čovjeka profinjenih manira koji svojom duhovitošću ruši sve predrasude o uštogljenosti i snobizmu somelijera.

Započinjemo jednostavno, s dondolama na ledu čija se slatkoća i herbalnost lijepo nadopunjava s opojnim mirisom makije i joda iz pjenušca Misal Millenium. Potom božanstvene sardele na savor koje su pravo malo remek-djelo izbalansiranosti okusa, a morao ga je pripremati netko tko ga priprema već desetljećima: ni prekiseo, ni preslan, ni presuh, ni premokar, mariniran u jabučnom octu da mu da aromatični kick. U Španjolsku su nas odveli pljukanci Kantinon koji se točaju u šugu koji hrabro spaja more i kopno, vongole i istarsku kobasicu. Kao u nekoj dobroj paelli, okusi su bistri i razdvojeni pa se međusobno pojačavaju, a sličnu ribo-mesnu taktiku koriste i u pojedinim ribljim glavnim jelima.

Majstorski riblji zalogaji

Crni orzotto sa sipom, kremozan i delikatnog okusa, bio je doduše malo suviše uljast, ali je odlična alternativa rižotu jer ječam zadržava svoju al dente konzistenciju i ako se pripremi unaprijed. Emil stavlja točku na i sljubljujući orzotto sa Šuranovom La Calandrom, moćnom i južnjački toplom crnom kupažom (kuriozitet je da sadrži i Montepulcino d’Abruzzo) s elegantnim kakao finišom. I za glavna jela nastavljamo u tapas stilu pa odabiremo jadranske lignje i sardone koji su pravi test za umijeće friganja u dubokom ulju. No, izvedba je majstorska. Oba jela su bila iznenađujuće lagana, hruskave teksture i nimalo uljasta. Kraj je zasladila dalmatinska rožata koju je Emil strastveno sljubio s karamelom i suhim smokvama iz Dobravčevog muškata Allegro, opojnog, slatkog nektara proizvodenog iz sušenih bobica žutog muškata.

Kantinon je uspio spojiti u smislenu cjelinu izvrstan vinski bar, koji može poslužiti kao mjesto gdje bi bjelosvjetski vinski znalci mogli pohađati tečaj “Uvod u vina Hrvatske”, s autentičnim folklorom jedne cijenom povoljne jadranske oštarije. Kuhanje bi moglo biti preciznije, ali raduje nas da nastoje očuvati lokalnu kulinarsku baštinu i povremeno je začiniti dobrodošlim novotarijama s drugih obala Mediterana. Njegov zagarantiran uspjeh pokvarit će račune tourist trapovima kojima rovinjska riva obiluje.

Adresa: Obala A. Rismondo bb,Rovinj,Tel: 052 816 075

Chef: Danijel Milanović

Sommelier: Fabijan Šantić

Glavno jelo: 60-105 kn

Meni: od 75 kn

Čaša vina: 6-50 kn

50 vina u ponudi

Radno vrijeme: 12-23 h svaki dan (pon, uto, sri od 18-23)

Kartice: SVE

Ceh za dvije osobe s vinima: 450 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:45