Recenzija: Puli Pineta, Žminj

Možda niste čuli za Pineta Kuhara, kuhara iz sela Kuhari, ali u Istri taj čovjek osebujne priče, koja povezuje njegovo podrijetlo sa životnim odabirom profesije, gotovo uživa status zvijezde. Kuhar, predavač, strastveni istraživač i iznimno zanimljiv sugovornik najsretniji je ipak kad vam priča kroz jela iz svoje kuhinje.

Pri pogledu na jednostavan jelovnik izložen na plastificiranom komadu papira sigurno nećete pasti u nesvijest, ali kao i uvijek u takvim situacijama, možete biti sigurni da u kuhinji suvereno vladaju namirnicom, sezonom i tradicijom.

Sasvim novo, a staro

Puli Pineta skromno je, neveliko mjesto tipičnog seoskog šarma, na čijoj se terasi osjećate kao da ste u posjetu prijateljima ili rođacima. Prepustismo se tako i mi vodstvu Pina Kuhara, uz neizbježno radoznalo zapitkivanje. Kako i ne bismo, kad su s jelovnika provocirale bigole sa škorupom, a s ploče na zidu špaleta.

Ne bi bilo fer preskočiti uvodni pršut i skutu, koji su nam uz domaće ukiseljene gljive prikratili čekanje. Bez pretjerivanja, pršut takve rustikalne hrapavosti, vlažnosti i slatkoće rijetko ćete naći, dok skutu, nasreću, sve češće nalazimo u ponudi restorana.

U Puli Pineta s njom ćemo se još jednom susresti i u desertu. Lokalna interpretacija bigola tipičnih za talijansku regiju Veneto spojena je sa skorupom, u eri industrijalizacije mliječne proizvodnje gotovo sasvim izumrlim nusproizvodom. U neka davna vremena skorup bi se danima skupljao s vrha mlijeka koje se lagano kuhalo na rubu štednjaka. Potom bi ga satima kuhali na laganoj vatri kako bi se mliječna mast lagano karamelasto zapekla, a da pritom ne zagori i postane potpuno nejestiva. Upravo takvim filigranskim skupljanjem i preciznim spravljanjem bavi se Pino Kuhar kako bi nas zbunio sasvim novim (a tako starim) okusom za koji nismo bili sigurni vuče li na slano i slatko.

Rižoto od gljiva tako je potpuno pao u drugi plan, a tek domaće rajčice uspjele su nam skrenuti pozornost na savršeno medium rare ispečena juneća leđa, začinjena tek krupnom solju i mljevenim paprom. Jednostavnost pristupa koji jamči genijalan rezultat potvrdio je i desert: skuta sa semifredom i livadnim medom, posipana mljevenim bademima i limunovom koricom nije mogla biti više osvježavajući, jednostavan, a istodobno čudesno ukusan sezonski desert.

Priča o jelima

Cjelokupna ponuda jela nije mnogo šira od gore navedenog (špaleta je dostupna samo u sezoni). No, nema baš ništa skromnoga u okusima koje pred vas stavlja Pino Kuhar. Imate li sreće, možda vam stigne i ispričati koju o jelima koja spravlja, a tu ste onda dvostruko profitirali posjetom ovome mjestu.

Puli Pineta

Adresa: Karlov vrt 1, Žminj

Tel: 098 99 11 795

Chef: Pino Kuhar

Sva jela do 70 kn, meso 100 kn

Ponuda za vegetarijance: da

Radno vrijeme: pon-pet

16-22 h; sub i ned 13-22 h

Rezervacija: da

Parking: da, ispred restorana

40 mjesta unutra, 25 na terasi

Kartice: NE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:13