VIDEO: Stručnjak Michael Pollan poručuje: Jedite što god poželite, ali samo ako ste vi to skuhali!

Sve je bolje nego kupovna hrana

Ugledni stručnjak za nutricionizam Michael Pollan ukazao je na važnost pripreme hrane kod kuće. Nisu toliko važne ni hranjive vrijednosti ni broj kalorija – najbitniji faktor u zdravoj prehrani jest to da je hranu pripremilo ljudsko biće, a ne korporacija.

Tvornička hrana prepuna je soli, masti i šećera, a kad se te jeftine sastojke kombinira na pravi način, rezultat je hrana koje stvara nevjerojatnu ovisnost. Sjetite se samo kako su fini kroasani ili prženi krumpirići.

No koliko se često zaista potrudite i sami pripremiti pržene krumpiriće? Kupi, donesi, operi, oguli i nareži pa tek onda isprži krumpir. O ulju koje prska da ne govorimo. Procedura je nešto dulja nego kad uzmete već gotovi iz vrećice. S ovim potonjim sve je lako i brzo pa ćete za njim posezati i puno češće nego za domaćim.

Zaključak? Kad doputimo tvornicama da kuhaju umjesto nas, često jedemo onu hranu koju bismo inače jeli tek povremeno zato što zahtijeva puno vremena i truda. Dakle, slušajte stručnjaka i kuhajte kod kuće – što god, samo kuhajte.

Michael Pollan zaista je osoba koju vrijedi slušati. Taj autor već 25 godina piše knjige i članke o onim mjestima gdje se presijecaju priroda i kultura – o onome što se nalazi u našim tanjurima, vrtovima, ali i u suvremenom industrijskom okruženju. Autor je četiriju bestselera s popisa New York Timesa i 2010. godine je proglašen jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu po izboru časopisa Time.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:32