Ekipa naših kolega iz Likea! malo je istražila ponudu gdje jesti za manje od 50 kuna, a uredništvo Dobre hrane odabralo je 12 mjesta gdje možete dobro pojesti za 50 kuna, ali i niže.
Zagreb
Rougemarin
I na Likeovoj top listi istaknut kao jedan od pobjednika, RougeMarin konstantno drži kvalitetu uz prihvtaljivu cijenu i dozu mašte koja nas uvijek iznanadi. Stalno organiziraju gastro evente od kojih vam cure sline pa tako ove subote pripremaju Burger party s totalno neobičnim burgerima koje nemate prilike drugdje probati. Ovdje idete i na nešto na žilicu i na dobar komad mesa i na cheesecake i na burger. Više o njima pronađite ovdje.
Bistro Šalša
Također jedan od pobjednika na Likeovoj top listi. Šalša u svojim dnevnim jelima daje odmak od rutine, ali i čistu klasiku. Tako ćete ondje pojesti dobru punjenu papriku s pireom ljeti, dok će vam sad nuditi sinjske arambašiće od junećeg ramsteka u kiselom kupusu kuhane s domaćim suhim mesom na pireu od krumpira, pečena oileća prsa u umaku od kopra i sporo pečeni svinjski vrat i to najčešće za cijenu do 40 kuna. Više o njima pronađite ovdje.
Bistro 75
Ovdje idete na genijalne sendviče recimo ako vam se sviđa kombinacija sporo kuhanih junećih rebara u crnom vinu posluženih s rukolom i hamburger pecivu ali i ako želite pjat lešade, istraske maneštre ili ste se zaželjeli pojorskog bronzinića. Više o njima pronađite ovdje.
La Štruk
Elizabeth Taylor se svojedobno “gušila” u Esplanadinim štruklima, ali vjerujemo da je probala i ove u Skalinskoj da bi je ostavili bez riječi. Šarmantan interijer i nadjevom bogati štrukli u potpuno ludim kombinacijama. Mi smo ih probali s borovnicom i obične sa sirom i bili su baš dobri, a više o njima saznajte ovdje.
Umami
Yakitori i pad thai su jela koje im ljudi najviše uzimaju. Zgodna, cijenom prihvatljiva hrana s daškom istoka od nedavno i na dvije adrese u Skalinskoj i na Horvaćanskoj. Više o njima saznajte ovdje.
Apetitlih
Nedavno otvoren šarmantan restorančić služi apetitlih jela na žlicu, krvavice, zelje, buncek, teleća jetrica, svinjsko pečenje sa restanim i štrdule koje sami rade pa ako vam je do domaće klope evo jedne adrese. Više o njima saznajte ovdje.
Njummy
Ako ste u Ilici i ponovno željni domaće klope Njummy bi mogao biti dosta dobar izbor. Lungić s pancetom u umaku od šljiva, samoborski s pireom, pijani gulaš ili pileći file punjen brokulom i gorgonzolom za 30 kuna. Ovdje jedete kao doma (skoro kao doma, jer nigdje nije kao doma :)). Više o njima saznajte ovdje.
Kralj Kobasa
“Ne budi mrk dođi i omasti brk…”tako bi vas Mate Janković i ekipa iz Das Kobasa pozvala na guštanje kod njih. Mi smo probali pečenicu s namazom od čvaraka, kiselim krastavcima, dijon senfom, špekom, lukom i hrenom te bijelu kobaju. Uz propisno hladnu pivicu jako zanimljivo. Više o njima saznajte ovdje.
Varaždin
Bedem
Zeleni štrukli punjeni mesom fazana, trganci s rahuom od povrća, risotto od buče, domaće knedlice sa šljivama koje sami rade. Dobra domaća hrana s malim odmakom za više nego prihvatljivu cijenu. Više o njima saznajte ovdje.
Rijeka
Konoba Mornar
Mornar su renovirali i samim time mu udahnuli novi život. Sad je uređenje u shabby chic stilu s zanimljivim detaljima koji cijeli ambijent čine toplijim. Ovdje ćete pojesti nešto manju porciju ali vrlo pristojnih domaćih jela što mesnih što ribljih po prihvatljivim cijenama. U Rijeci ste i razmišljate gdje pojesti dobru marendu uz lijep ambijent Mornar bi mogao biti baš dobar izbor. Više o njima saznajte ovdje.
Split
Bokeria
Bokeria je postala omiljeno mjesto zbog prihvatljivih cijena i raznovrsne ponude. Bombolini, meze i želja da precrtaju živopisnu španjolsku boqueriu (glavna tržnica u Barceloni) u naše krajeve očito im je pošla za rukom. Više o njima saznajte ovdje.
Corto Maltese
Foto: iz njihove knjige utisaka…
Jedna od adresa koja je bljesnula tijekom ljeta. Simpatičan interijer s notom shabby-chica te s naglaskom na stripu prati i zgodan meni. Velike porcije, dobra hrana, ne baš sjajan izbor vina, ali za svaki preporuku Strip njoki – s umakom od crnila od sipe te klicama – i Balote bez bulina – kako se zovu odlične polpete s palentom i šalšom. Više o njima saznajte ovdje.