RUSKA MAFIJA

KRVAVO SREĐIVANJE RAČUNA Likvidacija Dede Hasana otvorila lov na vođe bandi

Još se nije slegla prašina nakon nedavnog smaknuća kralja ruske kavkaske mafije Aslana Usojana zvanog Deda Hasan, a već je uzavrelo među suparničkim banditskim klanovima.

Naime, čim je završila komplicirana organizacija pogreba (Gruzija je odbila odobriti pokop Usojana u rodnom Tbilisiju pa je na brzinu pokopan u Moskvi), pala je prva osvetnička žrtva: u glavnom gradu odmetnute gruzijske pokrajine Abhazije, Suhumiju, u sačekuši je s devet metaka iz automatske puške likvidiran kum tamošnje abhaske mafije, 31-godišnji Astamur Gulija zvani Astik Suhumski, pripadnik suparničkog klana koji predvodi ljuti Usojanov konkurent, Azerbajdžanac Rovšan Džanijev.

Smrt ispred restorana

Lidera azerbajdžanske “zelene mafije” (njihov glavni posao je kontrola tržnica te veleprodaja voća i povrća) nasljednici Dede Hasana prokazali kao likvidatora svoga glavnog kuma.

Usojan je bio ujedinio brojne mafijaške kavkaske skupine - Gruzijce, Kurde, Armene i Azerbajdžance, ali Džanijev je odlučio pod svoje staviti sve azerbajdžanske grupe. Usprkos tome, klanovi Bahšija Alijeva Vahe, Nadira Salifova zvanog Lotu Guli te Jusufa Alijeva zvanog Jusik Šamkiriki ostali su uz Dedu Hasana.

Sam Rovšan se sklonio u Ujedinjene Arapske Emirate gdje je, prema pisanju nekih ruskih novina, krajem prošle godine organizirao “oporbeni mafijaški skup” na kojemu je titulom “vor v zakone” (ruski termin kojim se označavaju najpriznatiji kriminalni autoriteti u Rusiji i zemljama bivšeg SSSR-a) okrunio i likvidiranog Astamura. Mladi kum abhaske mafije ubijen je ispred svoga omiljenog restorana Basla kada je nakon večere krenuo prema automobilu. Iz mraka su ispaljeni hici, a zatim se velikom brzinom udaljio srebrni Mercedes W210 na kojemu su bile registarske oznake jedne baltičke države.

Uklonjene čahure

Ubrzo je skupocjeni Mercedes zapaljen, a nije pronađena niti jedna čahura. Iako je mjesni kum hitno prevezen u bolnicu i iz Moskve su privatnim zrakoplovom doletjeli najvrsniji kirurzi, nije mu bilo spasa.

Moskovska je policija na nogama jer je to očito, kako pišu tamošnji mediji, znak da je otvoren lov na vodeće ljude suparničkih bandi pa je sada pitanje tko je sljedeći i kako će završiti novi mafijaški rat među postsovjetskim bandama u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:00