Projektni ured 4uHa

KAO DA JE MORSKA VILA Dalmatinska morska vila za odmor zagrebačke obitelji koja je doživjela ozbiljan „face lifting“

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Poznati glazbeni hit iz naslova današnje kolumne namijenjen je nekoj drugoj vili, no ovaj tjedan naša vrijedna arhitektonsko – vilenjačka tvornica želi opjevati jednu veoma posebnu morsku vilu.

Selimo se u južnije, toplije krajeve okupane žarkim zrakama sunca i ispunjene mirisom lavande i ružmarina. U krajeve gdje se zora budi uz cvrkut ptica i šum mora. Neki od nas i vas su već na plaži, dok drugi još uvijek užurbano rade i iščekuju svojih 5 minuta pod ljetnim suncem, što se može primijetiti iz ovog našeg pjesničkog, veoma slikovitog i pomalo sjetnog morskog uvoda.

Današnje predstavljanje četvrtkom dočekala je dalmatinska morska vila za odmor koja je doživjela ozbiljan „face lifting“. Mnogobrojna zagrebačka obitelj obratila nam se sa željom da njihovu nekretninu kraj mora pretvorimo u opuštajući ljetni dom na dva koraka od mora.

Kada je namjena prostora uživanje i stvaranje nezaboravnih ljetnih obiteljskih uspomena, smišljanje, projektiranje i dizajniranje je i samo baš takvo - prava uživancija. Inspiracija nam je zaista dolazila u valovima te je iz tog razloga svaki kutak interijera okupan morem.

Kuća od ukupno 120 metara kvadratnih te čak četiri terase koje zajedno broje dodatnih 46 kvadrata se prostire na dva kata što stoje na čvrstim temeljima dalmatinske kamene konobe. Obiluje s čak četiri spavaće sobe, tri kupaonice, ugodnom kuhinjom s blagovaonicom te dnevnim boravkom.

Iako se nalazi samo nekoliko desetaka metara od mora, raslinje i susjedne kuće na prizemnoj razini ne pružaju direktan i nesmetan pogled prema moru, zbog čega smo postojeći raspored funkcija i prostorija kompletno izmijenili. Točnije, okrenuli ga naglavačke. „Tko bi gori, sad je doli“ i obrnuto.

Spavaće sobe su smještene na prizemnu etažu, kako bi se prvi kat mogao maksimalno iskoristiti za dnevne rutine -uživanje u doručku na jutarnjem suncu, čašu vina uz spektakularan zalazak istoga te obiteljsko okupljanje i uživanje u pogledu s prozračnih terasa.

S druge strane, ljeto na moru podrazumijeva i pune kufere prtljage, koja će se odsada puno lakše smjestiti u spavaće sobe, bez penjanja na prvi kat.

Već spomenuta morska tema, koja je zapljusnula ugodnom plavom bojom svaku prostoriju, u spavaćim je odajama obogaćena snažnim i naglašenim tonovima te starinskim namještajem.

Drugim riječima, svaka soba je priča za sebe.

U prvoj se morsko plavetnilo poigrava s narančastim tonovima što interpretiraju zrake jutarnjeg sunca koje se rađa. Slijedi je soba što blista u jarko žutim tonovima podnevnog sunčevog sjaja, a baš poput sunca na kraju dana, posljednja soba je okupana snažnim crvenim tonovima neba u suton.

Gornjom etažom se tema vile na plaži i plaže u vili nastavlja. Ugodna plava boja zidova, svježina bijelog namještaja, toplina drva, seljački pod , ribe, brodovi, školjke, pleteni detalji i užad vizualno interpretiraju motiv života na moru dok začinsko, mirisno i ukrasno bilje upotpunjuje doživljaj ove vile za sva osjetila.

Jedna od glavnih tema gornjeg kata je stvaranje fleksibilnog dnevnog prostora, gdje je klasična kompozicija kauča, fotelja i televizora obogaćena s dvije terase. Širom otvorene sklopive staklene stijene usmjeravaju dnevnu zonu prema moru, granice između vanjskog i unutrašnjeg prostora nestaju, a terase postaju dio interijera. Time je čitava etaža znatno prozračnija, ispunjena suncem, šumom valova i cvrkutom ptica.

Srž i ljepota našeg posla jest pronaći način da svaki prostor poboljšamo, uljepšamo, prilagodimo namjeni, funkcijama i što je najbitnije, onima što će te prostore koristiti.

Upravo smo na ovom projektu, razmišljajući o ljetu, suncu i moru, čitavu morsku vilu okupali takvom atmosferom, što nam je zaista bilo pravo zadovoljstvo. Gušt, da budemo precizniji.

Do sljedećeg arhitektonskog zadovoljstva, do sljedeće vile i do sljedećeg četvrtka, šaljemo vam trostruke pozdrave sa tri različite lokacije - neki od nas sa plaža,ručnika, apartmana i morskih vila, drugi s terena, gradilišta i sastanaka, a treći, što trenutno čuvaju naše arhitektonske odaje, šalju onaj dobri stari pozdrav s Ribnjaka.

Vaš Tim 4 UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:28