Uspješan suživot

Kako od svog kućnog ljubimca stvoriti dobrog podstanara?

Razgovarali smo sa Zrinkom Korljan, vlasnicom Tite i Mašenjke, dva vesela psa zbog kojih se namučila u svojoj potrazi za idealnim domom za svoju malu bandu o tome što možemo učiniti da si poboljšamo šanse za podstanarstvo bez muke.

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca nailaze na probleme prilikom unajmljivanja stana zbog nerazumijevanja i straha na koje nailaze kod potencijalnih najmodavaca. Predstavlja li vaša životinja zaista toliku prijetnju namještaju u stanu i hoće li biti, zajedno s vama, dobar podstanar i dobar susjed ovisi o tome kako se odnosite prema svom ljubimcu. Također je važno da prilikom potrage za novim domom obratite pozornost na neke uvjete koje stan mora zadovoljiti i na fleksibilnost najmodavca. Popričali smo sa Zrinkom koja nam je dala nekoliko naputaka kako pristupiti potrazi za stanom i kako svog kućnog ljubimca dobro pripremiti za samoću radnog dana.

"Kod traženja stana trebalo bi obratiti pozornost na neke detalje. Primjerice, ljudi koji imaju mačke moraju s vlasnicima stana vidjeti je li u redu da, primjerice, na balkon postave zaštitne mreže. Oni koji imaju lajave pse trebali bi voditi računa o tome da je raspored prostorija u stanu takav da psi budu izolirani u jednom dijelu stana - drugim riječima, ako vlasnik zna da mu pas laje na sve koji prolaze hodnikom zgrade, onda bi bilo najbolje da ljubimac nije u hodniku dok vlasnika nema doma. Dakle, idealni su stanovi čiji je tlocrt takav da pas ne dolazi u hodnik, a da pritom ipak nije zatvoren u jednu sobu." - savjetuje Zrinka.

"A kako spriječiti uništavanje pokućstva dok vlasnik nije kod kuće?" - pitali smo. Zrinka nam je odgovorila: "Vlasnici moraju ljubimcima ostaviti nešto čime će se zabaviti u vrijeme kad oni nisu kod kuće. Jednostavno: ako mačka nema grebalicu, izgrebat će kauč. Ako pas nema nešto za žvakanje, sažvakat će deku. Sve to kasnije će bit vrlo teško objasniti vlasnicima stana, tako da je najbolje ljubimce naučiti na igračke. Uz to, umoran pas je dobar pas, tako da vlasnici moraju biti iskreni prema sebi. Kupovanje spreja kojim se pošprica noga stola nije rješenje: pas se navikne na odvratan okus i, ako ima višak energije, nastavit će je entuzijastično žvakati. Dakle, istrčavanje i igračke su bitan dio sretnog života psa i sretnog podstanarstva."

"Što u stanu možemo učiniti kako bismo olakšali čišćenje neizbježnih dlaka?" - "Vlasnika stana bilo bi dobro pitati smeta li mu da se uklone tepisi s podova. Neki mogu imati problema s tim, pa bi bilo dobro tražiti dozvolu, osim u slučaju da se radi o ljubimcu kojem ne otpadaju dlake. Trebalo bi voditi računa i o tome da, primjerice, za kauče nabavite presvlake: tapecirani namještaj ne možete oprati, a to što vama možda ne smeta prljavština s psa koja se tamo skupi, ne znači da neće smetati nekome tko će tamo živjeti nakon vas."

"Na kraju, mislite i na susjede. Oni koji žive ispod vas vjerojatno neće biti sretni ako psu nabavite uređaj koji cijeli dan izbacuje loptice, a neće biti sretni ni ako pas cijeli dan po podu baca neku tešku i bučnu igračku. Također, psi koji puno laju sve izluđuju, tako da bi bilo najbolje vidjeti kako spriječiti višesatni lavež. Susjedi vlasnicima ljubimaca mogu jako zakomplicirati život, pa je puno lakše spriječiti neke situacije, nego se svakodnevno svađati ili čak odseliti zbog drugih stanara." - zaključila je Zrinka, a mi smo se složili.

Kako jednostavno i brzo koristiti tražilicu za nekretnine Prvi Kvadrat saznaj OVDJE

Na karti koja je sastavni dio tražilice Prvi Kvadrat pogledajte koje se nekretnina iznajmljuju u hrvatskim gradovima, saznajte cijene i saznajte sve što možete, a možete puno. Uštedite si vrijeme, budite efikasni i iskoristite sve mogućnosti tražilice Prvi Kvadrat, te pregledajte bazu nekretnina za najam OVDJE.

Više o najmu stanova saznajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:53