A KAKAV JASTUK JE NAJBOLJI?

Osjećajte se zdravo, odmorno i svježe

Osim što utječe na kvalitetu sna, jastuk na kojem spavate određuje i koliko ćete se zdravo, odmorno i svježe osjećati ujutro. Upuštate li se u potragu za pravim jastukom počnite od vlastitog položaja spavanja, tako savjetuju liječnici. Osim oblikom i namjenom, jastuci se razlikuju prema punjenju, a njihov odabir ovisi o individualnim potrebama - kažu u tvrtki Intertekstil Stanić-Family.

No, ako ste zaista u potrazi za “pravim” jastukom, počnite od vlastita položaja spavanja, savjetuju liječnici. Ljudima koji najčešće spavaju na leđima preporučuju tanji jastuk koji će spriječiti da im glava bude podignuta puno više od prirodnog položaja. Spavanje na boku zahtijeva tvrđi i čvršći jastuk, također debljega donjeg dijela, kako bi se ispunjavanjem praznog prostora između uha i ramena pravilno podložio vrat. Ljudima koji najviše vole spavati na trbuhu treba tanak, gotovo plosnati jastuk.

Kada birate odgovarajući jastuk, bilo bi dobro da razmislite o sljedećem: kakvo punilo vam više odgovara: paperje, perje, vlakno ili anatomski oblikovana pjena (npr. prirodni lateks)?

1. Prirodni lateks

Proizveden od soka kaučukovca toliko je mekan da glava lagano utone u jastuk, a da jastuk ne postane grudast - ono što zapravo sprječava normalnu cirkulaciju. Odaberite ovakav jastuk ako preferirate spavati na strani.

2. Oblikovana pjena

Temperatura utječe na pjenu što znači da se ona formira prema obliku glave. Ovo pruža idealan oslonac za vrat. Ovakav jastuk također je najbolji ako preferirate spavati na strani. Nadalje, jastuci od "memorijske" pjene (termoaktivna, visokoelastična pjena) savšreno se prilagođavaju tijelu. Memory efekt ima niz prednosti: formira se pod prtiiskom, pamti položaj glave i vrata te im ne pruža otpor, Nakon uporabe vraća se u prvobitni oblik. Propručuje se onima kojima je potrebna stalna potpora u predjelu vrata i kičme.

3. Paperje i perje

Daje jastuku udobnu elastičnost tako da možete pomicati punilo, što spavanje čini udobnim bez obzira na to volite li spavati na strani, leđima ili trbuhu.

4. Vlaknasto punilo

Ako ste alergični na paperje, anatomski jastuk s vlaknastim punilom predstavlja pravo rješenje za vas. Primjerice, punila od poliesterskih vlakana karakterizira mekoća i toplinska izolacija, voluminoznost i lakoća. Jastuci s poliesterskim punilima lako se održavaju, perivi su i brzo se suše. Takve jastuke mogu koristiti osobe sklone alergijama. Poliestersko vlakno je vlakno koje se u cijelosti dobiva kemijskim procesom. Nastaje iz sintetičkih polimera stupnjevitom polimerizacijom.

Jeftinije je od prirodnih vlakana,ima visoku otpornost na habanje i nisku zapaljivosti.Često se kombinira s prirodnim vlaknima radi poboljšanja svojstava. Kao umjetna sirovina, poliestersko vlakno odlično je za punjenje popluna i jastuka jer je izrazito voluminozno, higijensko,nealergijsko i neastmatično - kažu u tvrtki Intertekstil Stanić - Family.

Uljepšajte svoj dom najudobnijim family.hr proizvodima već danas!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 05:00