sigurnost doma

Evo zašto je važno biti dobar susjed!

Sigurnost naših ukućana, našeg doma i nas samih često uzimamo zdravo za gotovo, misleći da se ružne stvari događaju nekome drugome. U svojem smo domu opušteni i smireni te nam nije ni na kraj pameti da bi netko našu imovinu doživljavao kao nešto vrijedno krađe i odvažio se prodrijeti u naš prostor u pokušaju da se domogne plijena. Većina nas ne računa na to da se provalnici uvijek nadaju velikom ulovu te traže nezaštićene prostore u koje bi s lakoćom mogli ući. Također ne smijemo zaboraviti da provala ne predstavlja samo nanošenje fizičke štete u obliku materijalnog gubitka - možda još i teže posljedice su one na psihu žrtve koju prati osjećaj nesigurnosti i bespomoćnosti pa zato već danas poduzmite korake kako biste to spriječili.

Savjesni i sumnjičavi susjedi mogu odvratiti provalnika od njegova nauma. Otuđenost užurbane svakodnevice tu nam odmaže jer ideja da nam netko od susjeda kuca na vrata, da zastanemo popričati iako smo u žurbi i da se s njima povežemo na ljudskoj razini mnogima predstavlja napor i zahtijeva izniman trud, no upravo bi to moglo činiti veliku razliku u našim životima. Nemojte zaboraviti, dobar susjed znači siguran stan! Zato njegujte dobrosusjedske odnose i budite proaktivni, zastanite popričati sa susjedima, razmijenite telefonske brojeve i upoznajte se. Tako ćete stvoriti zaštitnu mrežu, povećati mogućnosti da vam netko javi kada se počnu događati sumnjive stvari oko vaše nekretnine i ubrzati svoje vrijeme reakcije te ste time dodatno osigurali ne samo sebe, nego i svoje susjede jer se dobro dobrim vraća. Samo budite spremni vratiti uslugu

Kako to provesti u djelo?

  • Uočavajte nepoznate i sumnjive osobe.
  • Uočite li nepoznatu osobu u objektu ili se s njom susretnete, započnite s njom razgovor, što će je sigurno odvratiti od sumnjive nakane.
  • Razgovor možete započeti jednostavnim pitanjem: "Oprostite, trebate li kakvu pomoć?" ili "Tražite li koga?" ili "Jeste li vi iz službe za…".
  • U neposrednom susretu s njima pokušajte uočiti i zapamtiti pojedinosti (način odijevanja, govora, hoda, tjelesna obilježja, dob...).
  • Glavni ulaz u zgradi ili kući/stanu zaključavajte i danju (poželjno je da se vrata ne mogu otvoriti bez ključa).
  • Obvezno provjerite i pogledajte osobu koja želi da joj otvorite vrata stana.
  • U slučaju opasnosti nazovite 192.
  • Ispraznite poštu iz sandučića u stanovima gdje dulje vrijeme nema nikoga u stanu kako se ne bi stekao dojam da je stan prazan.

Ako zateknete provalnika usred posla, važno je da se ne junačite i da ga ne pokušate zadržati u prostoru. Iako se po medijima često slave osobe (a pogotovo vješte bake) koje su uspjele zaustaviti uljeza u njegovu kriminalnom naumu i zadržati ga do dolaska policije, vaš susret može s lakoćom završiti upravo suprotno i čak kobno, u slučaju da naletite na provalnika s oružjem ili naglim karakterom. Važno je da odmah zabilježite sve pojedinosti njegova izgleda dok su vam sjećanja još svježa te da ne dirate ništa u prostoru kako ne biste slučajno uništili tragove koji bi mogli pomoći policiji da uhvate počinitelja. Zahvaljujući otiscima prstiju, vlaknima i biološkim tragovima, kao što nas kriminalističke serije već godinama podučavaju, mogu se identificirati serijski prijestupnici koji su već otprije poznati policiji.

Kad smo kod policije, jeste li znali da policijski stručnjaci mogu izaći na teren i osobno vas savjetovati u vašem domu ili poslovnom prostoru, i to besplatno! Oni prilikom obilaska vašeg prostora mogu uočiti slabe točke te vam ponuditi sigurnosna rješenja kojima ćete pojačati svoju zaštitu. Za više informacija možete se obratiti Informativnom centru za prevenciju koji se nalazi u Savskoj 34 u Zagrebu, i to radnim danom od 9 do 17 sati na telefon 61 22 853 ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kako jednostavno i brzo koristiti tražilicu za nekretnine Prvi Kvadrat saznaj OVDJE.

Na karti koja je sastavni dio tražilice Prvi Kvadrat pogledajte koje se nekretnina iznajmljuju u hrvatskim gradovima, saznajte cijene i saznajte sve što možete, a možete puno. Uštedite si vrijeme, budite efikasni i iskoristite sve mogućnosti tražilice Prvi Kvadrat te pregledajte bazu nekretnina za najam OVDJE.

Više o najmu stanova saznajte OVDJE.

Izvor: brošura Sigurniji dom - PUZ Odjel prevencije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:16