Uz razumne financijske izdatke

Efektno preuređenje dnevnog boravka u par jednostavnih koraka

Uredi najvažniju prostoriju u domu i sudjeluj u velikom nagradnom natječaju D&D-a i Vipa!

Jesenski dani pred nama upućuju na činjenicu da ćemo većinu slobodnog vremena provoditi unutar četiri zida, a terase i balkoni pričekat će daleke proljetne dane.
Mnogi od nas tada shvate da ih interijer u kojemu žive ne oduševljava, da nešto nedostaje ili je nečeg viška, a dnevna soba nam je dosadnija od televizijskog programa koji iz nje pratimo. Ne brinite, jer nekoliko manjih zahvata uz razumne financijske izdatke mogu u vaš prostor unijeti red i toplinu. Novi izgled svom boravku možete podariti u samo jedno slobodno poslijepodne, kako bi sva nadolazeća bila ugodnija i udobnija. Donosimo nekoliko ideja, a odlučite li se za sve njih ili samo jednu, vaš će prostor izgledati ljepše, a vi ćete se u njemu osjećati bolje.

1. Obojite zidove. Ili zid
Ako zidovi nisu u lošem stanju, ovo je nešto što zaista možete sami odraditi. Uz kvalitetniju boju te malo vašeg truda i volje, dnevna soba dobit će potrebnu svježinu i u prostor će se unijeti značajna promjena. Kako biste izbjegli pogreške pri pripremi i bojanju zidova te izboru same boje, pouzdajte se u svemogući Google koji nudi pregršt praktičnih savjeta i dizajnerskih ideja.

2. Kupite novi tepih
Pomno izabran tepih cjelokupni namještaj u prostoriji može povezati u divnu i usklađenu cjelinu. Uz nezaobilazan kriterij ljepote i stila koji odgovara vašem ukusu, svakako pripazite i na nekoliko drugih bitnih stavki.
Primjerice, veličina tepiha itekako utječe na dojam prostorije. Nemojte zanemariti ni zahtjevnost održavanja tepiha, osobito dijelite li životni prostor s djecom i(ili) kućnim ljubimcima.

3. Uklonite nepotrebne stvari
Stogodišnji suveniri koji su vam oduvijek ružni, poklon bočica rakije s vjenčanja koju nemate srca ni popiti ni baciti, i nešto za što niste sigurni što je, ali stoji tu već godinama - bacite. Ako ste mekšeg srca pospremite, ali uklonite nepotrebne sitnice sa vidljivih mjesta. Fotografija ili dvije, vaza sa svježim cvijećem i knjiga koju trenutno čitate sasvim su dovoljan dodatak komodi u dnevnoj sobi.

4. Jastucima dodajte boju, uzorak i toplinu
Jednobojnom kauču pružit ćete instant makeover uz samo nekoliko novih jastuka.
Pruge, printevi, šarenilo, etno - poigrajte se uzorcima i bojama no pripazite da odgovaraju tepihu i ostatku prostorije. Miksate li uzorke, birajte boje koje međusobno odgovaraju i obrnuto. Odlučite li se za jednobojne jastuke, neka njihova tekstura bude drugačija, time ćete postići topliji cjelokupni dojam.

5. Rasvjeta
Samo jedno odgovarajuće rasvjetno tijelo u prostoriju može unijeti zapanjujuću promjenu. Čitanje knjiga, igranje igrica, gledanje televizije, druženje - dnevna soba podrazumijeva različite aktivnosti za sve ukućane, stoga je potrebno rasvjetu prilagoditi životnim navikama. Kupujući novu lampu, obratite pozornost na svjetlost koju pruža i mogućnost njezina podešavanja. Na tržištu postoji mnogo primjeraka koji divno izgledaju, no ne ispunjavaju u potpunosti svoju funkciju. Ne dopustite si tu pogrešku i pri odabiru lampe praktičnosti dajte prednost pred izgledom.

6. Biljke
Osim što se svrstavaju među ljepše ukrase svakog doma, stručnjaci potvrđuju kako pojedine biljke povoljno djeluju na naše zdravlje i prostore u kojima boravimo. Nađete li mjesto za odgovarajuću biljku u dnevnom boravku, ona će pročistiti zrak, upiti negativna zračenja, širiti dobru energiju i predivno izgledati, a zauzvrat traži samo malo njege i pažnje. Nemate li prostora za veće biljke, promjenu mogu unijeti i sasvim male biljke u malenim teglama. Grupirate li ih smisleno nekoliko, u vašem interijeru dobit ćete divan, prirodan i trendi detalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:21