Dom i dizajn žiri

Predstavljamo arhitekta Andriju Rusana iz arhitektonskog studija Rusan arhitektura

U ovogodišnjem nagradnom natječaju "Najljepši dnevni boravak u Hrvatskoj" odluku o najljepše uređenom dnevnom boravku donosi tim renomiranih hrvatskih arhitekata na temelju stručnog ocjenjivanja.

Danas vam predstavljamo arhitekta Andriju Rusana, direktora Oris Kuće arhitekture i vlasnika arhitektonskog studija Rusan arhitektura.

Paralelno s izdavačkom i izlagačkom djelatnošću projektira i izvodi niz interijera, obiteljskih kuća i vila te poslovnih zgrada i javnih objekata. Dobitnik je nagrade "Drago Galić" Udruženja hrvatskih arhitekata za najbolju stambenu arhitekturu 1997. godine, nagrade Dedalo Minosse za kuću Lumenart u Puli 2007. godine. Godine 2006. imenovan je za povjerenika hrvatskog nastupa na 10. međunarodnoj izložbe arhitekture u Veneciji.

LOKACIJA: Mali Lošinj, Hrvatska
AUTORI: Andrija Rusan & autorska grupa: Jasminka Rusan, Nikolina Mikuličić, Tihomir Knezić
AUTORSKA SURADNJA: Janko Kralj, Petra Franić, Bruno Krunić, Lana Petrak, Lana Trobentar, Isabel Moreno Moreno, Mateja Nosil, Kristina Bartolić
STATUS: realizirano 2014.
BRUTO POVRŠINA: 35 000 m²
INVESTITOR: Jadranka hoteli d.o.o.

Hotel Bellevue rekonstrukcija je postojećeg hotela Zdravka Bregovca iz 1966. godine, koji je nastao u valu izgradnje turističkih kompleksa kao odgovor na pojavu masovnog turizma. Obnovljeni hotel poštuje atrijsku tipologiju postojećeg hotela, ali mu dodaje novu kvalitetu i suvremeni potpis kroz kreiranje passagea kroz atrij koje se nastavlja stubištem do mora. Novi Bellevue reinterpretira suzdržanost svog prethodnika smirenim i jednostavnim pročeljima, dok interijer skriva novonastale, prepoznatljive i slikovite ambijente.

U prosincu 2013. godine srušen je dio izvornog hotela, što je označilo službeni početak radova, a prvi gosti novog hotela prespavali su početkom srpnja 2014. Hotel je projektiran i izveden u roku od 7 mjeseci. Zbog iznimno kratkih rokova projektiralo se paralelno s gradnjom, a mnogo puta su se odluke donosile i na samom gradilištu.

LOKACIJA: Gornja Podgora, Hrvatska
AUTORI: Andrija Rusan, Jasminka Rusan
KATEGORIJA: stanovanje
STATUS: realizirano 2009.
BRUTO POVRŠINA: 158 m²
INVESTITOR: privatni

Kuća Dašekovo smještena je u Gornjoj Podgori, na jednom od sjevernih obronaka Zagrebačke gore. Projektirana je kao reinterpretacija tradicionalne zagorske hiže. Oblikovno je to kuća jednostavnog volumena s dvostrešnim krovom s modernističkim dodacima: pomalo tradicionalan trijem istočne fasade specifičan po detaljima riješenima suvremenim jezikom, kubus zapadnog pročelja na kojem se nalazi ovješeni balkon - vidikovac, te oblikovanje pročelja kuće ostakljenim stijenama različitih formata koji kuću otvaraju prema prirodi. Unutarnje uređenje kuće odmjereno je i određeno potrebama i navikama svakodnevnog života obitelji.

Biografija arhitekta Andrija Rusan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 18:58