Kako snimiti dobru fotografiju?

Snimite svoju dnevnu sobu kao profesionalac!

Oduvijek ste se divili fotografijama interijera iz časopisa i s lifestyle portala? Ponosni ste na svoj interijer i želite to pokazati svijetu? Pa zašto se ne biste potrudili i sami fotografirali svoj prostor kao profesionalci? Donosimo vam par savjeta kako snimiti dobru fotografiju prostorije kao što je vaša dnevna soba i izmamiti uzdahe svih koji je vide. Svoje rezultate možete poslati na naš natječaj za najljepši dnevni boravak!


Odaberite pravi kut. Ili više njih!

Kad ste u prostoriji, nemojte se držati jednog mjesta već prošećite prostorijom. Mijenjajte svoj pogled na prostoriju, mijenjajte visinu s koje fotografirate. Kleknite i možda vas vaš interijer iznenadi s novom i zanimljivom perspektivom. Nemojte se ustručavati snimiti mnogo fotografija jer ćete tako povećati šanse da okinete jednu koja je baš savršena! Nemojte zaboraviti dobro se namjestiti prije nego snimite fotografiju kako vam se ne bi slučajno tresle ruke. Primite kameru ili telefon s obje ruke i naslonite se na neku čvrstu površinu kako biste se učvrstili prije nego stisnete okidač.


Kompozicija nije samo za profesionalce.

Snimite prvo široki kadar prostorije pa se onda tek posvetite detaljima kojih sigurno ima mnogo. U svoju fotografiju pokušajte uključiti pod prostorije. Možda se čini kao nepotreban detalj, ali slika prostorije bez poda unosi nemir u promatrača jer se čini kao da namještaj pluta bez pravog oslonca. Nemojte previše koristiti zoom mogućnost na aparatu, radije se približite predmetu koji želite slikati. Mnogi se ograničavaju na snimanje samo položenih fotografija, no s uspravno snimljenom fotografijom može se ostvariti izvrstan i dramatičan snimak. Simetrija na slikama je oku ugodna pa se pobrinite da kada snimate određeni predmet ostavite jednako mnogo prostora s bočnih strana.


Ispričajte svoju priču.

Razmislite što želite da vaša fotografija poručuje. Hoćete li da pokazuje čistu eleganciju ili topli dom? Kakvo je raspoloženje u prostoriji? Je li prostorija razigrana, nostalgična, profinjena? Uključite svoje emocije i one će vam pokazati detalje u interijeru koje biste inače možda previdjeli. Snimite te detalje u prostoru, a prije nego snimite pojedini komad namještaja zamislite situaciju koju ste doživjeli baš u tom naslonjaču koji vam je posebno drag i to će se na fotografiji vidjeti jer ćete svoje viđenje prostora bolje prenijeti gledatelju. Par divnih primjera dnevnih soba možete pronaći ovdje.


Pripazite na osvjetljenje.

Umjetno svjetlo i blic kamere umanjuju toplinu prostora i često se zbog njih predmeti čine plošni. Svaka prostorija ima svoj trenutak u danu kada je prirodno svjetlo najljepše i zrake sunca padaju meko na namještaj stvarajući poseban efekt na slici. Pratite svoju prostoriju kroz dan i vidjet ćete kako se njen izgled mijenja. Primjerice, prostorije koje gledaju na istok najbolje je snimiti ujutro dok su prostorije na zapadu najljepše osvijetljene popodne. Sjeverne i južne prostorije nezgodne su jer na njih svjetlo nikad ne pada izravno pa morate pratiti razinu osvijetljenosti kroz dan za najbolje rezultate. Kišni i oblačni dani nisu idealni za ovaj pothvat pa pričekajte da ponovno grane sunce. Mnogi fotografi spominju zoru i suton kao idealno vrijeme za dobivanje mekoće boja u prostoru pa ako ste ranoranilac uhvatite se kamere i počnite fotkati! No ako imate područja u prostoriji koje je posebno mračno, ipak upalite malu lampicu. Ako je jedan dio sobe previše osvijetljen, to će vam kvariti fotografiju pa barem malo navucite zavjese kako biste ublažili jarko sunce.


Nemojte pretjerati s uređenjem.

Uvijek nam je stalo da naši interijeri na fotografijama izgledaju najbolje moguće, no lako se može i pretjerati u ukrašavanju. Pokušajte što manje stilizirati prostor, neka on bude jednostavan i neposredan. Ako vam se nešto čini pretjerano u interijeru, vjerojatno to i jest pa uklonite suvišne detalje dekora. Također se pobrinite da imate par površina u prostoru koje su prazne, počistite nered i sažmite uređenje na pažljivo odabrane predmete. Pogledajte prostor i odmah ćete uočiti što vam odvlači pozornost. Kako biste dodali malo života u prostor, na stol stavite vazu sa svježim cvijećem, lijepu zdjelu s voćem ili slične detalje koji će unijeti svježinu i malo boje u kadar. Posložite jastuke, poravnajte slike i nemojte se zaboraviti dobro zabaviti!

Foto: Pinterest. IKEA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:43