Moderno stanovanje

Kakva li je to buka?

Neizbježni dio gradske svakodnevnice građevinski su radovi koji nikada ne prestaju, gust je promet na cestama, a da ne spominjemo prisutnost često velikog broja ljudi u našem izravnom okružju pa je tako buka vjeran suputnik urbanog života. S obzirom na to da smo u mogućnosti pobjeći od galame tek kojih mjesec dana u godini i to ako imamo sreće, potrebno je razumjeti kakav učinak na nas buka zapravo ima i zašto ju je važno uzeti u obzir kao jedan od uvjeta kvalitetnog življenja.

Prema Hrvatskoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža buka je zapravo niz vrlo glasnih, čovjeku neugodnih, čak i bolnih zvukova. Osnovne značajke buke sadržane su u njezinu intenzitetu, ali i u njezinoj kakvoći (dodatni šumovi), visini, trajanju, isprekidanosti ili kontinuiranosti. Zanimljivo je napomenuti da prema definiciji buke stupanj smetanja koje ona uzrokuje ovisi o psihološkim čimbenicima (o vrsti zvučnih informacija, očekivanju ili nenadanosti i dr.). Naravno da nam manje smeta buka koju proizvodimo sami od one koju proizvode drugi. Slično vrijedi i za buku koju ne možemo izbjeći i koja je dio nekog prirodnog procesa kao što je na primjer šum vode, za razliku od one koju možemo izbjeći, kao što je na primjer zvuk automobilske trube ili glasna glazba koja dopire iz susjednog stana.

Budući da se buka smatra onečišćivačem okoliša, postoje zakonske regulative i ograničenja dopuštene jačine i intenziteta buke. Prema članku 2., stavku 1. Zakona o zaštiti od buke "buka okoliša jest nepoželjan ili po ljudsko zdravlje i okoliš štetan zvuk u vanjskome prostoru izazvan ljudskom aktivnošću, uključujući buku koju emitiraju: prijevozna sredstva, cestovni promet, pružni promet, zračni promet, pomorski i riječni promet kao i postrojenja i zahvati za koje se prema posebnim propisima iz područja zaštite okoliša pribavlja rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša, odnosno rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš". Iako mi puno više toga doživljavamo kao buku, zakon onečišćenjem zapravo ne smatra buku iz stambenih prostora, buku na radnome mjestu ili buku svakodnevnih kućanskih aktivnosti. Vaš preglasni susjed, zvuk kosilice u subotu rano ujutro ili lavež brbljavog psa, koliko god bili naporni ipak nisu opasni za vaše fizičko zdravlje.

Buka koja zaista onečišćuje okoliš i od koje se moramo dugoročno zaštititi jest buka koja se kontinuirano javlja i koju možemo predvidjeti prilikom izgradnje svojih kuća i uređenja stanova. Kako biste se osigurali od trenutnih i budućih zvučnih onečišćivača, potrebno je istražiti okolinu nekretnine koju posjedujete te imati na umu da se grad neprestano razvija i da je gradnja novih prometnica, zgrada i javnih gradnji u blizini uvijek moguća. Budući da buka može imati ozbiljne dugoročne posljedice na ljudsko zdravlje te smanjuje kvalitetu života, faktor je koji nikako ne smijemo zanemariti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 06:59