Made in green

GREEN TOOLS TECH: Pametni alati iz domaće radinosti

Permakulturni dizajner i jedan od osnivača udruge ZMAG odlučio je stati na kraj uvoznim alatima i primio se dizajniranja i izrade njihovih raznih, domaćih inačica. Upoznajte Brunu Motika i njegove motike

Iza brenda Green Tools Tech stojim ja, Bruno Motik. Dolazim iz Zagreba, no jedan sam od osnivača udruge ZMAG koja u Vukomeriću pokraj Zagreba ima edukacijsko permakulturno imanje. Zovemo ga “Reciklirano imanje”. U blizini imanja sagradio sam i svoju održivu pasivnu solarnu kuću od prirodnih materijala - počinje svoju priču dizajner koji se posljednjih 20 godina bavi permakulturnim dizajnom.

Riječ je o metodi dizajniranja održivih sustava prema načelima do kojih dolazimo učenjem od prirode.

- Otkako sam shvatio da je permakultura moj poziv, bavio sam se svim i svačim: od gradnje slamom, drvetom i glinom, izrade solarnih kuhala i solarnih kolektora, dizanja vjetrenjača i izrade kompostnih zahoda pa do edukacije, a prvenstveno sam vodio tečajeve permakulturnog dizajna i radionice. Kroz razvoj i gradnju Recikliranog imanja stekao sam mnoge praktične vještine te shvatio da obožavam raditi rukama i izrađivati kreativne korisne predmete koji u duhu permakulture mogu pomoći da ovaj svijet postane malo održiviji - u jednom dahu priča nam Bruno i dodaje kako su mu zavarivanje i izrada metalnih konstrukcija postali opsesija.

- Sve je kulminiralo prošle godine kad smo prijatelj Mihael Bele i ja konstruirali CNC stroj za rezanje metala plazmom. Tu su mi se otvorile nebrojene mogućnosti kako bi crteži koji godinama stoje postali stvarnost: funkcionalni prototipovi - kaže Motik i ističe kako je primijetio da se u svijetu događa jedna mala revolucija na području komercijalnog vrtlarstva i poljoprivrede na malim seoskim imanjima.

- Sve je više mladih koji odlaze na selo i neopterećeni doktrinom tradicijskog pristupa obrade tla, a u potpunosti shvaćaju razornost i štetnost moderne, kemijske poljoprivrede, prepoznaju da jedino u suradnji s prirodom možemo opstati, prihvaćaju načela permakulture te ih prakticiraju u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji. Oni koji žele prakticirati drugačiju poljoprivredu, bez razaranja biologije tla, osuđeni su na to da alate i opremu koja im je za to potrebna potraže vani. Cijene tih specijaliziranih alata nisu zanemarive i često smo osuđeni na improvizaciju onime što je dostupno na hrvatskom tržištu ili na naručivanje iz dalekih krajeva - naglašava dizajner.

Krenuo je s ručnim vrtnim alatima: tu su široke vile (engl. broadfork) i nekoliko vrsta motika

Krenuo je s najjednostavnijim proizvodima, a to su ručni vrtni alati. Prvi alat koji je razvio su široke vile (engl. broadfork) koje služe prorahljivanju tla bez preokretanja slojeva.

- One su francuski izum koji omogućava fizičko poboljšanje strukture tla bez remećenja staništa za žive organizme. Osim širokih vila, tu su još neki praktični uređaji. Budući da imam prezime koje imam, radim i na razvoju nekoliko vrsta motika, a jedna od njih bit će i na kotaču tako da vrtlar-poljoprivrednik bez sagibanja može s lakoćom eliminirati korov između redova ili gredica. Upravo radim na razvoju malog ručnog “kombajna” koji će služiti za branje salate i mikrozelenja. No, moram biti iskren, većina tih uređaja nisu u potpunosti moji izumi. Pratim što doista funkcionira na terenu i pokušavam unaprijediti postojeće alate te ih učiniti pristupačnima u našoj regiji. Primjerice, nakon što sam izradio nekoliko prototipova širokih vila, naučio sam koje su slabe točke i kako da projektiram izuzetno čvrste i otporne široke vile koje će izdržati godine korištenja i opterećenja, čak i zlostavljanja - smije se Bruno.

Prototip stroja za branje, ručnog kombajna

Ideja je da bere zelene salate i druge slične lisnate biljke te mikrozelenje. Bušilica okreće rešetku i biljke “upadaju” u tkaninu

No, nisu svi alati fizički proizvodi. Jedan od “alata” koji uskoro uvodi u ponudu je biološka analiza tla.

- Partner i prijatelj Igor Zlojtro je genijalac za mikroskopom kojem će se uskoro moći poslati uzorak tla, a on će vam na osnovi onoga što vidi pod mikroskopom moći dati dragocjene informacije o tome kako vratiti život u tlo. Najčešće se to radi pomoću kompostnih pripravaka, a Igor će moći “propisati recept” za pripravak koji je potreban upravo vašem tlu. Sljedeća skupina proizvoda su “pametni” uređaji koji će moći upravljati farmom na daljinu i bilježiti bitne podatke koji će omogućiti efikasnost u radu, što je izuzetno bitno u poljoprivredi.

U planu su i drugi elektronički uređaji koji će jednostavno olakšati život na poljoprivrednom imanju, poput pametnog navodnjavanja, uređaja za otvaranje i zatvaranje staklenika, kokošinjca itd. - zaključuje Bruno. Zasad se proizvodi naručuju putem web stranice www.greentools.tech, maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Facebook stranice Green Tools Tech, a uskoro će na web stranici biti i webshop.

Foto: Berislava Picek /Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 02:20