VELIKI NAGRADNI NATJEČAJ!

UPOZNAJTE VLASNIKE DNEVNIH BORAVAKA I PROČITAJTE STAVOVE ŽIRIJA 'Prostor je uređen prema mojoj zamisli - do posljednjeg detalja'

PROFIL

VLASNIK: Ivan Milotić
INFO: dnevni boravak površine 54 kvadrata u kući od 320 kvadrata
LOKACIJA: Rakovci

Gdje se nalazi boravak (stan ili kuća)?

U kući, točnije vili s bazenom za najam.

Koliko je velik dnevni boravak, a koliko cijeli životni prostor?

Dnevni boravak je 54 m2, a čitav interijer je 320 m2.

GLASAJTE ZA NAJLJEPŠI DNEVNI BORAVAK

Prema čijoj je ideji uređen prostor?

Prostor je uređen prema mojoj zamisli - do posljednjeg detalja.

Gdje se pronašli inspiraciju za uređenje svog dnevnog boravka?

S obzirom na to da sam suvlasnik tvrtke specijalizirane za najam kuća za odmor, razgledao sam puno kuća tijekom godina. Također su dobra inspiracija bili i razni časopisi te katalozi s namještajem.

Što vam je bilo važno prilikom uređenja?

Budući da je kuća ciljano napravljena za najam, glavna je misao vodilja bila napraviti prostor koji je u trendu, ugodan, ali i poseban. Odmaknuti se od klasičnog stila uređenja sličnih kuća a da se ne ode u nekakav ekstrem koji bi većini bio neprihvatljiv. Prostor ima veliku protočnost i prilagođen je za ugodan boravak 10 osoba bez suvišnih komada namještaja. Dodatno se izvela i jedna jako ugodna niša za čitanje, a tu je i radni stol.

Koji materijali i boje prevladavaju u dnevnom boravku?

Prevladava drvo (pod i ukrasne grede) te svijetlo sivi zidovi… Veliki otvoreni kamin obložen je ciglicama obojenim u bijelo, a najdominantniji dio namještaja je velika kožna garnitura koja ima lagano pohabani look, ali vrlo čiste klasične linije.

Gdje je nabavljen namještaj?

Sav namještaj u dnevnom boravku naručen je online od jedne velike francuske tvrtke.

Koliko je dugo trajalo uređenje?

Samo uređenje je trajalo vrlo kratko jer je sve bilo unaprijed detaljno isplanirano i nacrtano u 3D kompjuterskom modelu. Jednostavno smo unijeli namještaj i ostalo te sve postavili na unaprijed predviđeno mjesto.

Kakve je sve radove uređenje zahtijevalo?

Radi se o uređenju dnevnog boravka u novom objektu tako da nije bilo nikakvih posebnih radova za uređenje. Trebalo je smo sagraditi kuću:)

Koliko ste novca uložili u uređenje?

Potrošeno je ukupno oko 45.000 kn na uređenje uključujući sav namještaj s tepisima i svim rasvjetnim tijelima, slike (stari posteri), zavjese, audio-video tehniku… Ovdje ne računam građevinske radove, ukrasne grede i izradu otvorenog kamina.

Na što ste posebno ponosni što se tiče uređenja?

Posebno smo ponosni na “viseći kamin” od bijelih ciglica koji je otvoren sa svih strana (ima dovod zraka izvana i tako odlično funkcionira), a kutak za relaksaciju i čitanje s foteljom raskošnih dimenzija na koju stanu i dvije osobe omiljeno je mjesto.

KOMENTARI ŽIRIJA

arhitektica Kata Marunica (NFO): Uspješan je prikaz spoja tradicionalne gradnje i suvremenog opremanja. Boravak je dobro povezan s vanjskim natkrivenim prostorom te se sastoji od nekoliko zona korištenja koje ga čine dinamičnim (druženje, rad, odmor...). Odabir materijala i namještaja tvore dinamičnu cjelinu.

arhitektica Mia Roth - Čerina (Roth i Čerina): Eksterijer kuće koja se nazire na fotografijama i njezin interijer kvalitativno su različiti. Za razliku od vanjštine, unutrašnjost kuće odnosno boravka mnogo je manje sugestivna. Prostor je otvoren, nije opterećen detaljima, i svoju veličinu podcrtava s nekoliko predimenzioniranih komada koji mu daju karakter.

arhitekt Nikica Tabain (KAP4): Odabir boja, materijala, namještaja i njihovih tekstura je u vrlo ugodnom, uspješnom skladu. Velikim otvorima i navedenom skladnošću ostvareno je hvalevrijedno povezivanje unutarnjeg i vanjskog prostora.

arhitekt Robert Križnjak (Arhitektonski studio Križnjak): Neopterećen dnevni boravak sa pomno odabranim namještajem usklađenim sa razigranim posterima. Dnevni boravak u kući, otvoren prema terasi što omogućuje povezanost vanjskog i unutarnjeg prostora.

arhitektica Tatjana Grozdanić Begović (3LHD): Interijeri su scenografije za naše stvarne životne aktivnosti, stvarne događaje. Oni su doživljaj, emocija. Na prostor reagiramo svim osjetilima i pritom stvaramo emocionalnu reakciju. Ako emocionalne reakcije nema, prostor ostaje nezapamćen. Da bi doživljaj bio kvalitetniji, svakom interijeru je dodana muzika. Koji put je to asocijacija koju je u meni izazvala vizualna slika, a koji put je muzika poslužila kao nadopuna vizualnom doživljaju. U svakom slučaju, emocionalna reakcija ni kod jednog boravka nije izostala. Ovaj dnevni boravak me asocira na pjesmu "I'll slip away", Sixto Rodriguez.

arhitekt Tomislav Ćurković (Dva Arhitekta):
Prostran i otvoren prostor s dobrom tlocrtnom dispozicijom kuhinje u odnosu na dnevni boravak i kamin. Pojedinačni elementi interijera svojim oblikovanjem ne privlače pozornost.

arhitekt Andrija Rusan (Rusan arhitektura): Ovaj dnevni boravak spaja elemente tradicionalnog uređenja s elementima modernog izraza. Prostor je jasno definiran, čist, boje ugodne, prirodni materijali. Stropne grede su vjerojatno lažne, ali svaki prostor je zapravo neka scena. A scena ima u sebi režiju, a režiser je korisnik, vlasnik tog prostora. Izgleda da se boravak nalazi u kući 'novokomponirane tradicionalne' arhitekture, ali mu to ne umanjuje vrijednost. Zrači toplinom, jednostavnošću i vjerujem da može prihvatiti i dječju jurnjavu, povremeni nered i još dosta detalja kojima svaki korisnik ugađa sam sebi.

art direktorica Jutarnjeg lista Antonija Radić Horvat: Impresivan dnevni boravak koji se nastavlja na predivan vanjski prostor. Iako su svi komadi namještaja i rasvjetnih tijela odlično odabrani i uklopljeni, glavni su nosioci prostora dvije kontrastne, hrabro odabrane smeđe kožne sofe. Prostor pun svjetla odlično je podijeljen na zonu za druženje, rad i opuštanje, povezan toplom sivoplavom bojom zidova koja se odlično slaže s gredama na stropu.

direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta Martina Rizman Matić:
Dnevni boravak koji se proteže na vanjsku terasu i dvorište. Izbor boja i komada namještaja daje udobnost prostoru. Drvene grede na bijelom stropu daju dodatan ugođaj udobnog dnevnog boravka u koji se želite zavaliti i čitati knjigu ili popiti piće s prijateljima nakon dobre večere. Svi su detalji i rasvjetna tijela usklađeni. Sve je dobro isplanirano, a izgleda kao slučajno dobro postavljeno. Dovoljno velik da svatko nađe kutak za sebe, da ugostite veće društvo ili da djeca nesmetano mogu uživati u kreativnom neredu. Baš kakav bih poželjela.

zamjenica glavne urednice D&D-a Jelena Kovačević: Odličan primjer kombinacije stilova. Zahvaljujući impozantnoj površini, prostor je bio vrlo zahvalan za opremanje, što su vlasnici iskoristili. Ipak, pohvalno je što se pomno razmišljalo o konceptu i detaljima, pa je vidljiv spoj starog i novog, od namještaja do dekoracija.

ć

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 06:28