VELIKI NAGRADNI NATJEČAJ!

UPOZNAJTE VLASNIKE DNEVNIH BORAVAKA I PROČITAJTE STAVOVE ŽIRIJA 'Prostor smo samostalno osmislili vodeći se najviše funkcionalnim potrebama'

PROFIL

VLASNICI: Nina Dolanjski i Marko Bosnar
INFO: dnevni boravak površine 21 kvadrat u stanu od 51 kvadrat
LOKACIJA: Zagreb

Gdje se nalazi boravak (stan ili kuća)?

Boravak se nalazi u stanu.

Koliko je velik dnevni boravak, a koliko cijeli životni prostor?


Boravak je veličine 21 m2, a cijeli stan ima 50,9 m2.

GLASAJTE ZA NAJLJEPŠI DNEVNI BORAVAK

Prema čijoj je ideji uređen prostor?

Prostor smo samostalno osmislili vodeći se najviše funkcionalnim potrebama.

Gdje se pronašli inspiraciju za uređenje dnevnog boravka? Što vam je bilo važno prilikom uređenja?

S obzirom na relativno malu kvadraturu stana i veće zahtjeve, odlučili smo stan namjestiti u svjetlijim tonovima i sa što manje boja kako ga ne bismo dodatno opteretili. Išli smo prema skandinavskom stilu koji nije tipično trendovski pa samim time neće brzo dosaditi i zahtijevati nove investicije, a opet se može povremeno malim koracima lako nadopuniti i promijeniti izgled prema osobnom "štihu". Prilikom uređenja osnovna vodilja bila nam je da stan bude prozračan, funkcionalan i da se postigne toplina doma u kojem ćemo se dobro osjećati.

Dio stana namijenjen za kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak čini jedna prostorija, a u nju smo željeli smjestiti, u nastavku kuhinje, i mali dio za kratke obroke, dio za radni prostor, blagovaonski stol za veći broj gostiju, prostor za spremanje i odlaganje raznih stvari i dio za opušteno odmaranje i druženje.

Tako smo u dio prostora za dnevni boravak stavili komodu za odlaganje tehnike i sjedeću garnituru za odmor gdje se možemo opušteno družiti i uživati gledajući ili čitajući.

Dizajn komode iskoristili smo za organiziranje ostalog dijela prostorije i nastavak uređenja pa je tako istim stilom letvica pregrađen radni prostor od šanka i kuhinje. Blagovaonski dio prati nastale linije s elementom prozračne police koja otvorenim dijelom služi za odlaganje knjiga, ukrasa, uspomena, a zatvorenim dijelovima se dobio prostor za spremanje ostalih stvari i sitnica koje se ne smiju vidjeti i koje kada stoje vani stvaraju vizualni nered (dokumenti, papiri, razni pribor i potrepštine).

Donji dio biblioteke također je organiziran da služi za spremanje dodatnih sklopivih stolica i dodatnog stola, odnosno nastavka s nogama za produženje stola u slučaju većeg broja gostiju.

Koji materijali i boje prevladavaju u dnevnom boravku?

U boravku prevladava drvo hrasta te crna i bijela boja.

Gdje je nabavljen namještaj? (domaća proizvodnja, namještaj posebno dizajniran za prostor ili strana marka)

Namještaj je većim dijelom rađen po mjeri. Sjedeća garnitura Combine je iz tvrtke Prostoria, a veći dio detalja i ostalog manjeg namještaja je iz Ikee.

Koliko je dugo trajalo uređenje?

Uređenje je trajalo mjesec dana.

Kakve je sve radove uređenje zahtijevalo?

S obzirom na to da je stan kupljen u fazi gradnje, imali smo mogućnost utjecaja na manje promjene tlocrta kako bi nam životni prostor bio što funkcionalniji. Osim toga, potrebno je bilo kompletno opremanje cijelog stana.

Na što ste posebno ponosni što se tiče uređenja?

Posebno smo ponosni na funkcionalnost prostora koja zadovoljava sve naše želje i čini prostor ugodnim za život.

KOMENTARI ŽIRIJA

arhitektica Kata Marunica (NFO): Zanimljiva organizacija više funkcionalnih zona u relativno malom prostoru. Kroz specifične elemente namještaja svaka zona dobiva vlastiti karakter. Boje i nenapadni dizajn tvore ugodan prostor za boravak.

arhitektica Mia Roth - Čerina (Roth i Čerina): Prostori dnevnog života u stanu podijeljeni su u četiri povezana kvadranta u kojem je svaki, zbog dobre organizacije namještaja, samostalan fokus različitih aktivnosti koje vjerojatno u svakodnevici odlično funkcioniraju. Materijali i boje su nenametljivi, uz izuzetak zida od kamena koji je suvišan.

arhitekt Nikica Tabain (KAP4): Boravak, zajedno s dijelom za blagovanje i kuhinjom, čini vrlo skladnu i funkcionalnu cjelinu. Detalji uređenja, poput organizacije radnog stola ili oblaganje zida opekom domišljati su i hvale vrijedni jer uspješno održavaju ravnotežu između živahnosti i smirenosti cijelog prostora.

arhitekt Robert Križnjak (Arhitektonski studio Križnjak): Dosljedno funkcionalno promišljen dnevni boravak sa zanimljivim detaljima. Atmosfera postignuta kombinacijom materijala i dobro usklađenih boja.

arhitektica Tatjana Grozdanić Begović (3LHD): Interijeri su scenografije za naše stvarne životne aktivnosti, stvarne događaje. Oni su doživljaj, emocija. Na prostor reagiramo svim osjetilima i pritom stvaramo emocionalnu reakciju. Ako emocionalne reakcije nema, prostor ostaje nezapamćen. Da bi doživljaj bio kvalitetniji, svakom interijeru je dodana muzika. Koji put je to asocijacija koju je u meni izazvala vizualna slika, a koji put je muzika poslužila kao nadopuna vizualnom doživljaju. U svakom slučaju, emocionalna reakcija ni kod jednog boravka nije izostala. Dašak 50-ih i Chet Baker: "That old feeling".

arhitekt Tomislav Ćurković (Dva Arhitekta): Skladan odabir materijala, oku ugodnog kolorita, te nježno odvajanje funkcionalnih zona unutar jedinstvenog prostora odlike su ovog dnevnog boravka. Oblaganje zida u opeku (ili klinker) suvišna je gesta.

art direktorica Jutarnjeg lista Antonija Radić Horvat: Mali dnevni prostor predivnom kombinacijom boja i tekstura odlično podijeljen u zone. Detalj rebrastih ploha odlično ga povezuje i čini zanimljivom cjelinom. Iako na prvi pogled dosadan, ovaj je prostor odličan primjer kako se jednostavnošću i nenapadnim odabirom boja i materijala može postići osjećaj ugode i opuštenosti.

direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta Martina Rizman Matić: Kombinacija boja, materijala - sve kako treba i kako viđamo po časopisima. Još koji detalj koji bi dao osobnosti prostoru dobro bi došao. Ali, prigovora nema.

zamjenica glavne urednice D&D-a Jelena Kovačević: Dobrom organizacijom prostora i s uspješno osmišljenom i uklopljenom rebrastom pregradom dobiveno je više manjih stilski usklađenih zona različitih namjena.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:38