Rua Goncalo de Carvalho

BRAZIL Ovo je najljepša ulica na svijetu

 

Uzmemo li u obzir da se veliki dio amazonske šume nalazi na njezinu teritoriju, Brazil se smatra kraljevstvom šuma. Mali dio te prirode očuvan je i u razvijenim i velikim obalnim gradovima, osobito u Curitibi, "pametnom" gradu ispred svojeg vremena, ali i u Porto Alegre gdje se nalazi najljepša i najzelenija ulica na svijetu.

Priča o toj najljepšoj ulici na svijetu nije zanimljiva samo zbog svoje jedinstvene ljepote, nego i povezanosti njezinih stanovnika s njom.

Zove se Rua Goncalo de Carvalho i nalazi se u središtu grada u dijelu zvanom Indipendenza i da nije automobila i asfalta, lako biste pomislili da se nalazite na širokom šumskom putu. Stotinjak visokih stabala Tipuana čine 500 metara dugačku zelenu galeriju. Posadila ih je još tridesetih godina prošlog stoljeća grupa radnika iz obližnje tvornice piva.

Godine 2005. gradske vlasti dovele su, zbog gradnje trgovačkog centra, u pitanje njezin opstanak, no mobilizirao se velik broj stanovnika iz okruga i uspjeli su uvjeriti investitore na odustajanje od projekta i očuvati svoju gradsku šumu.

Ulicu je 2006. gradonačelnik proglasio "povijesnom i kulturnom baštinom" grada Porto Alegre. Zahvaljujući širenju slika i priče o njezinim privrženim stanovnicima te ljubavi koju su pokazali kako bi je zaštitili, ubrzo nakon toga ulica je postala popularna te je proglašena najljepšom ulicom svijeta.

Izvor: inhabitat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:34